BIST 100
11.134,73 1,58%
DOLAR
40,9276 0,09%
EURO
47,7476 0,18%
GRAM ALTIN
4.400,84 0,34%
FAİZ
39,90 -0,15%
GÜMÜŞ GRAM
49,75 1,15%
BITCOIN
113.875,00 0,28%
GBP/TRY
55,1360 -0,15%
EUR/USD
1,1658 0,09%
BRENT
66,37 0,88%
ÇEYREK ALTIN
7.195,38 0,34%
İstanbul Parçalı Bulutlu
İstanbul hava durumu
27 °
  • ANASAYFA
  • Yazarlar
  • 10 SENEDİR, SEKTÖRÜMÜZÜN YAŞADIĞI ZULMÜ, MESLEK TARİHİ BOYUNCA YAŞAMADIK Taylan KÜÇÜKER

10 SENEDİR, SEKTÖRÜMÜZÜN YAŞADIĞI ZULMÜ, MESLEK TARİHİ BOYUNCA YAŞAMADIK Taylan KÜÇÜKER

taylanic-180x300

 

Avrupa nın Çin i olacağız. Dünya ile rekabet edeceğiz, ortak yatırım yapacağız dediler. Çerçeve başına 3 dolar fon uygulamasını getirdiler Kayıt dışını artırırsınız dedik dinlemediler üstelik bize birde vatan haini dediler.

ÇİN DEN ÖNCE ve SONRA
Üreticiler kapalı ekonomi döneminde, model renk ve kalite yönünden çeşitliği az olan ürünlerini çok büyük karlılıkla gözlükçülere satıyorlardı. Her sene gözlük zam aldığında onlarda ürünlerine zam yapıyorlardı. Bu saadet zinciri Çin in gözlük sektörüne girmesi ile birlikte kırıldı.

Aynı pozisyonlarını sürdürmek için kafa patlatmaya başladılar:

 ÇİN DEN SONRA BAŞIMIZA NELER GELDİ

 

•Derneklerle ilişkisi olmayan insanlar derneklerde boy göstermeye başladılar.

•Gözlükçülük kursu gündeme geldi. Eğitimin alternatifi eğitimsizlik olmaz. Başbakan arkadaşım gerekirse ona çıkar yine kursu açtırmayız dediler. Birde öğrendik ki Kayseri vekili Salih KAPUSUZ un evine gitmişler kursun çerçevesini çizmişler. optisyenlik programlarını kursiyerlere başarı dileyen afişlerle donattılar.

•Sonra 3958 sayılı meslek kanunumuz, 5193 sayılı kanunla değişti. AB müktesebatıdır diyerek mesul müdürlüğü meslek kanunumuza monte ettiler. Bunu yapmayın, bu meslektaşı işçi yapar, pazarın sermayenin eline geçmesine sebep olur dedik. Türkiye de zincir mi var (bugünde aynı şeyi söylüyorlar) ,optisyenlere iş alanı açıyoruz dediler. (Kanunla mesleğin ticari yönü düzenlendi)

•Mesul müdürlükle ilgili görüşlerimi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

http://haber.optisyeninsesi.com/haberler/mesul-mudurluk-meslektasin-iscilestirilmesi-pazarin-sermayeye-teslim-islemidir-12969.html

•Çin den gelen ürünlere kota getirdiler. Çin den gelen ürünler bu seferde Bulgaristan ve bazı Avrupa ülkelerinden ülkemize girmeye başladı kotayı kaldırdılar.
•Bazı gözlükçüler organik camı istismar ediyor, çerçeveleri 1 dolara alıp devlete 50 TL satıyor dediler.
Gözlük cam ve çerçevelerinin fiyatları düştü.

•  Çok ağır ceza maddeleri içeren bir optik protokol sözleşmesi ile karşı karşıya kaldık.
•  AB de olmayan garanti belgesi uygulamasını başlattılar, seri numaralarını bile basmayı beceremediler, meslektaşlarımız ağır para cezaları ödediler.
•  Avrupa nın Çin i olacağız. Dünya ile rekabet edeceğiz, ortak yatırım yapacağız dediler. Çerçeve başına 3 dolar fon uygulamasını getirdiler Kayıt dışını artırırsınız dedik dinlemediler üstelik bize birde vatan haini dediler.
•Bu palyatif yöntemlerle ÇİN gibi bir devi durduramazsınız. Emtia su gibi  akar yolunu bulur.
SON OLARAKTA BARKOD KAREKOD UYGULAMASI GÜNDEME GELDİ

Gerekçe kayıt dışını kontrol etmek. Ürünleri saymak takip etmek. Bu projeyi bizlerde destekledik. 5 ilde üyelerimizi bilgilendirmek için toplantılar tertip ettik. Gaziantep e uçağım kalkmadı. Kış şartların da kara yolu ile 12 saatte gittim.

SGK hak sahiplerine temin ettiği görmeye yardımcı tıbbi cihaz gözlük ve çerçevelerin TİTUBB kayıtlı olmasını istiyor. Bu doğal hakkıdır ve doğrudur. Ancak kayıtların nasıl yapılacağı Sağlık Bakanlığının görevdir. SGK burada yönlendirici ve belirleyici olamaz.

Bir problemi tüm ısrarlarımıza rağmen tırmandırdılar.

Üreticisi ve ithalatçısı belli ürünler, TİTUBB orijinal barkodu ile tedarikçisinin girerek, karekodlarını optisyenlik müesseselerine servis etmeleri gerekirken, bu ürünler artık o müessesenin ürünüdür gerekçesi ile optisyenlik müesseselerinin girmesini istediler.

2012 de aldıklarına karekod u firmalar verecek dediler. Peki, bu ürünler müessesenin malı değil mi? 2012 dekine karekod alabiliyoruz da neden önceki üreticisi belli ürünlere karekod alamıyoruz?

2011 envanterine göre giriş isteniyor, 2011 envanterine göre giriş 1 Ocakta uygulama başlasa problem olmayacaktı. Uygulama başlayana kadar satılmış olan ürünlere de karekod alınmış olacak, Kurumlara verilenler, perakende verilenler nasıl düşülecek? 2011envanterine göre giriş yanlış uygulamadır.

Bu envanter merakı nerden geliyor? Neden bu envanterlerimizi görmeyi çok arzu ediyorlar? Bir stok affı bir stok düzenlenmesi olmadan bu envanterlere göre girişler üyelerimizi ilerleyen dönemlerde ciddi mağduriyetler yaşamasına neden olacaktır. Yanlış olan envanter girişlerinden mesul müdürlerde ileriki hayatlarında cezalarla maalesef karşı karşıya kalacaklardır.

TİUTBB bankasına girişleri bırakın ayın 15 ne kadar,6 ay daha uzatsanız ciddi sayıda meslektaşımız giriş yapamayacaktır. Giriş işlemleri çok zor ve karmaşıktır.

Bu inat sektörde kutuplaşma ve  kaos dan başka  bir şey yaratmaz.

Bu ürünleri sizler sattıysanız neden karekodlarını vermiyorsunuz? Gerekçeniz nedir? Envanterlerimizdeki ürünlerin sorumlulukları tedarikçisine aittir. Lütfen bu yanlıştan dönün ve bu kaosu sonlandırın.

Bu doğru ve yasal bir yöntem olsa 16 katrilyonluk ilaç pazarında uygulanırdı.

Bizler karekod uygulamasına karşı değiliz. Yanlış ve haksız uygulamalara karşıyız.

Bu muhteşem proje heba oldu.

Artık bu iş karakolda mahkemede biter.

Bakalım bundan sonra başımıza daha neler gelecek.

Mevla’m bizi korusun

Taylan KÜÇÜKER

Reklam

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

levent akagündüz 07.04.2012 13:08

sayın hocam siz ne kadar bana,beni bir daha arama demiş olsanızda fikirlerinize sonuna kadar katılıyorum.hepsi doğru fazlası yok eksiği var.şimdide o bahsi geçen insanlar eğitim şart deyip özel üniversiteyede bu işi sokmayı başardılar yani mezar çukurunu biraz daha derinleştirdiler.şimdi kalksak bunlara karşı dursak vay cahil eğitim karşıtı cevabını alacağız oysaki tek hedefleri gruplara bol bol ruhsat yaratmaktır.bu bol ruhsatlı ortamdada ruhsat enfelasyonu yaratım hem değerlerini düşürüp hemde adamların şubeleşmesini, kolaylaştırmaktadır.yakında seçimler var arkadaşlar biraz akıllı olun.:)bu zihniyetleri başımızdan atalım.

Yanıtla
TUBA YILDIRIM 07.04.2012 12:12

Elbette bir kurs açıldı ise o kursta neler olup bittiğine hakim olmak, oralarda da kimlerin ne vaad ettiğini gözlemlemek gerekmiyormu idi Sayın Serkan Adalılar meslektaşım?Ben bir optisyenim, o kursun afişlerini okulumun koridorlarında gördüğümde ne hissettiğimle ilgili fikri olan var mı?Bence olmasın…Çünkü tüm ikazlarımıza rağmen bilerek ve isteyerek gerçek bir nefretin, kinin ve ayrışmanın temellerini attı birileri…Elbette bu da bir kurgu idi. Birilerinin bu dev sektörü hamudu ile yutması için yanyana gelmememiz ve güçlenmememiz gerekiyordu. O yüzden yeni yetişen optisyen neslin beyinlerine ve ruhlarına BİLİNÇLİ olarak kin, nefret, ayrılık, ezilmişlik, horlanmışlık, dışlanmışlık ve hakkı elinden alınmışlık duyguları yerleştirildi. Bir taşla birkaç kuş defalarca vuruldu bu sektörde… Yalnız o taşı atan sapanın geri dönüp napacağını hiç kurgulamamıştı sektörün kurgu kurucuları…!

1 DOLAR lafına gelince…1 dolara gözlük yazıp google da arattırıp arama sonuçlarını buraya yazar mısın değerli meslektaşım? İlk önce bu konuyu şu anda kırmızı bültenle aranan birinin dile getirdiğini, TBMM’ye sunduğunu, bununla ilgili verileri TOOMB’dan ve Mehmet Dibi’den aldığını, fonla ve bu mevzu ile ilgili sürekli kendisi ile görüşüldüğünü ve medyada yayın yapıldığını görürsün. Sadece arama motoruna yaz gelecektir. Eğer arama motorlarından çıkan sonuçları buraya yazarsan ki birkaç türlü de arama yapabilirsin (serbest 🙂 ) çıkan sonucun seni ürküteceğinden emin olabilirsin…

Daha bu değil…Bunlar bir şey değil…ASIL TÜRKİYE’DE HANGİ GÖZLÜKÇÜLERİN KİMLER TARAFINDAN NE AMAÇLA HANGİ TARİHTE ŞİKAYET YEDİĞİ öğrenilmeye başladığında neler olacak göreceksin…

Yanıtla
    serkan adalılar 08.04.2012 19:22

    Sayın Meslektaşım Tuba Hanım,
    Google ‘a 1 dolara gözlük yazdığımda “OPTİSYENİNSESİ SİTESİNDEKİ VE İSTGOZOP TAKİ TAYLAN KÜÇÜKER’İN YUKARIDAKİ YAZILARI GELİYOR” Birazcık internet bilgisi olanlar bilir, arama sonuçlarında aynı kelimelerin eski tarihli olanları geride kalır yeni tarihli olanlar öne çıkar. Yani küllenmiş alevi üflemek gibi birşey oluyor. Anlatmak istediğim bu, yoksa sinirlenmenize gerek yok. Google arama sonuçlarında ilk üç sayfa incelendiğinde hep Taylan Bey’in yazıları çıkıyor karşınıza. buyrun deneyin lütfen.

    Yanıtla
Numan Hocaoglu 05.04.2012 21:17

Taylan hoca’nın düşünce, görüş ve eleştirilerine gönülden katılıyorum. Temeli sağlam olmayan tüm yapı ve yapılanmaların, ayakta duramayacağını artık bilmemiz lazım. Bundan böyle, sektörün yol haritasini belirleyici etkin meslektaşlarımız, bu veya benzeri konularda çok daha fazla sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri gerekir diye düşünmekteyim.

Yanıtla
serkan adalılar 05.04.2012 19:51

TAYLAN BEY MADEM GÖZLÜKÇÜLÜK KURSUNA BU KADAR KARŞIYDINIZ NEDEN KURS SÜRESİNCE ÜNİVERSİTEDE DERS VERDİNİZ O ZAMAN? BİR DE BU SİTELERDE 1 DOLAR RAKAMINI SİZ TELAFUZ ETTİKÇE ACABA GOOGLE DA DİĞER İNSANLARA DA AYNI MESAJI VERMİYORMUSUNUZ? BİRAZ DİKKAT

Yanıtla
SERVET SAAT OPTİK 05.04.2012 19:17

TAYLAN HOCAM SİZİ VERDİĞİNİZ SEMİNERDE CANLI DİNLEME FIRSATI BULDUM,YAZDIKLARINIZDA SÖYLEMLERİNİZ KADAR FEVKALADE DOĞRU KEŞKE O KENDİNİ BİLİRKİŞİ ZANNEDEN İNSANLARDA SİZİN SÖYLEMLERİNİZE KATILSADA ŞU SEKTÖR HAKETTİĞİ YERİ BULSA SİZE BU SEKTÖR İÇİN YAPMIŞ OLDUĞUNUZ BİLGİLENDİRME VE HİZMET İÇİN SONSUZ SAYĞI VE SEVGİLER..

Yanıtla