a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

SORUMLULUKLARIMIZ VE GÖREVLERİMİZ – Taylan KÜÇÜKER

  Almanya’dan zengin miyiz? Avrupa da gözlük ödemeleri kaldırıldı, gözlükçülerin tamamını zan altında bırakan karalamalar ve hamasi nutuklar, belgeye dayanmayan gerçeği yansıtmayan dezenformasyonlar sektörümüzde bazı kesimler tarafından dillendirilmektedir. Bunların hiçbirisi doğru olmadığı gibi, gerçekleri de yansıtmamaktadır. GÖZ VE GÖRME SAĞLIĞI ALANINDA DAHA YAPMAMIZ GEREKEN ÇOK SORUMLULUKLARIMIZ VE GÖREVLERİMİZ VARDIR SGK kozmetik cerrahi ve alternatif tıp […]

09 Şubat 2012 - 15:29 'de eklendi ve 1403 kez görüntülendi. A+A-

SORUMLULUKLARIMIZ VE GÖREVLERİMİZ – Taylan KÜÇÜKER

 

Almanya’dan zengin miyiz? Avrupa da gözlük ödemeleri kaldırıldı, gözlükçülerin tamamını zan altında bırakan karalamalar ve hamasi nutuklar, belgeye dayanmayan gerçeği yansıtmayan dezenformasyonlar sektörümüzde bazı kesimler tarafından dillendirilmektedir. Bunların hiçbirisi doğru olmadığı gibi, gerçekleri de yansıtmamaktadır.

GÖZ VE GÖRME SAĞLIĞI ALANINDA DAHA YAPMAMIZ GEREKEN ÇOK SORUMLULUKLARIMIZ VE GÖREVLERİMİZ VARDIR

SGK kozmetik cerrahi ve alternatif tıp dışında, Sigortalılarının tüm sağlık hizmetlerinin bedellerini, sosyal devlet anlayışı içerisinde karşılamaktadır. Doğal olarak gözlük cam ve çerçeveleri için ödeme yapması, sanayileşen toplumda daha keskin ve detaylı görme ihtiyacının karşılanması, koruyucu sağlık hizmeti, göz ve görme sağlığının korunması, körlüğe sebep olan hastalıkların erken teşhisi, körlüğün önlenmesi, eğitim ve öğretimde başarı. Trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının azaltılması, şaşılığın bir gözlükle tedavisine imkân vermesi, okuma ve kültür seviyesinin yükseltilmesi, işgücü verimliliğinin artması, özetle çağdaş bir toplum yaratılması gibi fonksiyonlara imkân verir. Tarih boyu gözlük eğitim ve kültürün sembolü olmuştur. Tasarruf adı altında bu hizmetlerin azaltılması sınırlanması ülkemizde faciaya dönüşür. Kaldı ki gözlük de ilaç gibi bir sağlık ürünüdür. Zaman zaman Yunanistan ve İngiltere dışında gözlük cam ve çerçeveleri için bir ödeme yapılmıyor, biz Almanya’dan zengin miyiz? Avrupa da gözlük ödemeleri kaldırıldı, gözlükçülerin tamamını zan altında bırakan karalamalar ve hamasi nutuklar, belgeye dayanmayan gerçeği yansıtmayan dezenformasyonlar sektörümüzde bazı kesimler tarafından dillendirilmektedir. Bunların hiçbirisi doğru olmadığı gibi, gerçekleri de yansıtmamaktadır.

Sağlık, Avrupa Birliğinde müktesebat değildir. Her ülke sağlık alanında ihtiyaçlarına ve imkânlarına göre düzenleme yapma hakkına sahiptir. Batı ülkeleri ile Gözlük ödemeleri kıyaslanması yanlış örnek olur. Şöyle ki AB ülkelerinde ortamla özel sağlık sigortaları %15-%25 lere ulaşmıştır. Gözlükler bile sigortalanmaktadır. Avrupa ‘daki özel sağlık sigortalarında ödenen gözlük ücreti meblağları çok yüksektir. Ülkemizde özel sağlık sigortaları %1 ler civarındadır. AB ülkelerinde gözlük kullanma oranları %55 lere ulaşmıştır. Toplum görmenin önemini ve değerini anlamış, bir gözlük kültürü gelişmiştir. Optometri ilmi sayesinde görme testine kolay hızlı ve ucuz olarak ulaşabilmektedir. Ülkemizde gözlük kullanma oranı  %15 ler civarındadır. Göz ve görme sağlığı alanında daha yapmamız gereken çok sorumluluklarımız ve görevlerimiz vardır. Sağlıkla ilgili her alanda uygulama AB birliğinde farklıdır. Kimi ülkelerde Mesul müdürlük sistemi vardır, Kimisinde yoktur, örneğin Eczacılık alanında İngiltere de Danimarka da zincir vardır, Fransa ve İspanyada bizde olduğu gibi Eczanenin ve sahibi ve mesul müdürü aynı kişidir. İspanya’da gözlüğü, görme testini yapanda aynı kişidir. Gözlükçülük. Almanya ve Hollanda da El sanatı ticaret sağlık karma meslek olarak düzenlenmiş. Türkiye Yunanistan İngiltere de Sağlık Mesleği olarak kabul edilmiş ve düzenlemeleri yapılmıştır. Zaten meslek kanunumuzun amaç bölümünde toplumun ve fertlerin sağlığının korunması yasa ile bize emredilmiştir. Gözlükle ilgili konuyu da değerlendirirken hem kurumlar hem de sivil toplum örgütleri kendi vatandaşlarımızın göz ve görme sağlığı ihtiyaçlarına ve kamunun imkânlarına bakarak karar vermelidir diye düşünüyoruz..

Kaldı ki devamlı örnek verildiği için Almanya incelendiğinde çok yüksek sağlık harcamalarında tasarruf sağlamak amacıyla, hasta katılım paylarını yetişkinlerde yükseltmiştir. Almanya da özel sağlık sigortası%25 ler civarındadır. Almanya göz ve görme sağlığı alanında, Optometride dâhil geldiği bugünkü yüksek noktaya ulaşana kadar gözlükçülere yılda 1,7 katrilyondan fazla ödeme yaptığı dönemler olmuştur. (SGK nun bugün gözlükçülere ödediği miktarın 7 katını Alman Sağlık sistemi Alman gözlükçülerine ödüyordu. SGK nun talebi halinde bu bilgileri sunabiliriz)

http://www.ecoo.info/mm/2008_05_ECOO_eNewsletter_Vol3_Issue3.pdf

Almanya’da şu andaki uygulamalara göre Okul çağı çocukların ve yaşlı vatandaşlarının, her türlü gözlük yardımını, görme testi ücretlerini yine karşılamaktadır. Sadece yetişkinler için katkı payını yükseltmiştir. Aslında AB içerisindeki diğer birçok ülkede de uygulama bu şekildedir. Görme testi ücretleri tüm ülkelerde karşılanmaktadır. Ülkemizde körlük oranı AB ülkelerinden fazladır. Kör bir insanın bakım masrafları, ailesine verdiği acı para ile ölçülmez. Şaşı bir çocuk 6 yaşına kadar 50 TL lik basit bir gözlükle çoğu zaman tedavi edilebilir. Aksi takdirde cerrahi işlemin maliyeti ve riski daha fazladır. Tasarruf yapacağız derken sağlık harcamalarından misli ile fazlasını ödersiniz.

Bu yanlış ve eksik bilgilendirmeler, dezenformasyonlar, kimler tarafından?  Ne amaçla yapılıyor? bunu anlamış değiliz. Sağlık harcamaları her alanda misli ile artarken, gözlük ödemeleri %1,5 lardan, Dramatik şekilde binde altılara kadar gerilemiştir.

Tabiî ki SGK ‘nun tüm Eczaneleri tüm gözlükçüleri finanse etmesini beklemekte haksızlık olur. Ancak kurumun ve devletin bütçesi elverdiği oranda hakkaniyet ve adalet ölçülerinde iyileştirmelerin sağlanması sosyal devlet olmanın gereğidir. Sivil toplum örgütleri olarak bizlerin görevi, sadece üyelerimizin değil kamunun hak ve menfaatlerini de korumaktır. Tasarruf sadece sürekli fiyatları düşürerek sağlanamaz.

Sonuç:  BÜROKRATLARIMIZA BU YANLIŞ ÜLKE GERÇEKLERİNİ VE İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYAN BİLGİLERİ KİM NE AMAÇLA VERİYOR TARAFIMIZDAN ANLAŞILAMAMAKTADIR. MESLEĞİMİZİ TEMSİL EDEN SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN TÜRKİYEDE GÖZLÜK ÖDEMELERİNE MESLEKTAŞLARIMIZIN VE VATANDAŞLARIMIZIN İHTİYACI OLDUĞUNU BİLEREK DAHA SORUMLU DAVRANMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ.

 Taylan KÜÇÜKER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kadir Gecesi Kadir Gecesi

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Peygamberimiz Hz.Muhammed'e (S.A.V) vahyedilmeye baş...

Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Çanakkale bir insanlık dramıdır. Epope’dir. Çanakkale bir insanlık dramıdır. Epope’d...

Optisyeninsesi portalında 20.03.2015 tarihinde yayınlanan “Çanakkale zaferi mi?” başlıklı yazımı küçük eklemelerle tekrar hatırlatmak i...

Güneş Gözlüğü Güneş Gözlüğü

Güneş gözlüklerinin koruyucu gözlük olarak sınıflandırılmaları, göz sağlığınızı koruyan tıbbi ürün olma özelliğini ve gerçeğini değişti...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
yılmaz şimşek
yılmaz şimşek
9 Şubat 2012 19:17

Geçen hafta sloganı ‘Sıkın kafanıza’ olan saç bakım ilacının reklam kampanyasını şiddeti özendirdiği için eleştirmiştim.
Bu hafta ‘şiddet eksenli’ kampanyalara bir yenisi eklendi.
Bir gözlük firmasının reklamında fiyat indiriminden söz etmek için “Bizim çocuklar camı çerçeveyi indirmiş” ifadesi kullanılıyor. Görünen o ki; reklam kampanyalarının yaratıcıları, bizim ülkemizde şiddeti ‘verimli’ bir damar olarak keşfetmişler(!)
Ama gelin görün ki; şiddetin dönüp dolaşıp kendi camımızı çerçevemizi indireceğini görmek için gözlük çerçevelerimize iki numara büyük mercek takmak gerekmiyor!
SABAH GAZETESİ YAZARI YÜKSEL AYTUĞ

http://www.sabah.com.tr/Gunaydin/Yazarlar/aytug/2012/02/08/cam-cerceve-inerse

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Magazin HABERLERİ
Web TV