Manisa Devlet Hastanesinde 5,5 ay önce hizmete giren ülkenin 40’ıncı göz bankasından ilk kornea nakli, yedi torun sahibi 80 yaşındaki Bahriye Doğan’a yapıldı.
10 Kasım 2015 - 1:35 'de eklendi.
Göz Bankası, yaklaşık 200 bin lira harcanarak Manisa Devlet Hastanesi bünyesinde kuruldu.
Geçen Haziran’da hizmete giren bankadan ilk nakil Bahriye Doğan’a yapıldı. Yaklaşık 6 aydır kornea bekleyen Doğan, 1.5 saat süren ameliyata alındı. Doğan’a, korneanın iç kısmında 20 mikron inceliğinde bir doku parçasının nakledildiği belirtildi. Ameliyatı gerçekleştiren, kurumun Müdürü Göz Doktoru İlker Biçer, operasyon ve banka hakkında bilgi verdi.
Doğan’ı bir süre önce olduğu katarak ameliyatı sonrasında gelişen kornea ödeminden dolayı takibe aldıklarını söyleyen Biçer, “Gözünde bulanık görmesinin yanında batma ve kanlanma sıkıntıları mevcuttu. İlk yaptığımız bu kornea nakli tam olarak yapılan bir nakil değil korneanın kısımlarından bir tanesi dikişsiz bir şekilde bir nakil uyguladık. 2011’den beri gelişmekte olan bir tekniği Manisa Devlet Hastanesi bünyesinde ilk defa uygulamış olduk.
Bu teknik sadece Türkiye’de İzmir, İstanbul ve Ankara olmak üzere üç büyükşehirde uygulanabilmektedir. Manisa’da böyle bir cerrahi operasyonu uygulamış olmaktan büyük gurur duyuyoruz” diye konuştu.
HEDEF YILDA 40 NAKİL
Bankanın amacı hakkında bilgi veren Biçer, “Temin ettiğimiz dokuları yönetmelikte belirtildiği gibi önce kendi ihtiyaçlarımızda kullandıktan sonra, ihtiyacı olan diğer hastanelerimize de dağıtımını yapabileceğiz. Burada elde ettiğimiz korneaları lamellerine ayırabileceğimiz için katmanlarını ayrı ayrı kullanıma sunmayı planlıyoruz. Yaptığımız nakil sayılarında artırmayı hedefliyoruz. Öncelikli hedefimiz yılda 40 nakil yapmak. Ancak önümüzdeki yıllar içerisinde bu sayı artacaktır.
Türkiye’de 4 binin üzerinde kornea nakli bekleyen hastamız var. Bankamızın kendi kayıtlarına göre de Manisa’da 50 civarında kornea nakli bekleyen hastamız bulunmakta” dedi. Dr. Biçer, vatandaşları organ bağışında bulunmaya çağırdı.
Depremler, sadece fay hatlarını değil, toplumsal refleksleri...
“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...
Eğer optik sektöründe çalışıyorsanız, anketime katılarak hem...
Mekânın cennet olsun sebebi hayatım Gözlükçübaşı Sedat Hoca ...
Kendilerini ve mesleğimize kazandırdıklarını iyi duygularla ...
UV koruyucu ve CE belgeli ürünler, TİTCK tarafından tıbbi ci...
Birileri hâlâ rahatça “Optometrist” unvanını kullanabiliyor,...
Görmek bazen net bir camla başlar ama asıl mesele onun ardın...
Antalya'nın Manavgat ilçesinde kaçakçılıkla mücadele kapsamı...
Meslek camiamızın büyük çınarlarından, gönüllerimizde derin ...