Bilim insanları, göz yaşlarında bulunan tümör tanımlayıcı kimyasallar sayesinde erken evre kanseri teşhis edebilecek akıllı kontakt lens keşfetti.
16 Ağustos 2022 - 14:52 'de eklendi ve 9598 kez görüntülendi. A+A-
Bilim sitesi EurekAlert’in yazısına göre, ABD’deki Terasaki Biyomedikal İnovasyon Enstitüsü’nde (TIBI) geliştirilen kontakt lens, eksomoz ismindeki hücre içerisinde bulunan kan, tükürük, idrar ve gözyaşına salgılanan küçük kabarcık benzeri habercileri yakalayabiliyor.
Eksozomların yakalanması ile kanser teşhisi daha etkili bir hale geliyor.
Araştırma ekibinin şefi Ali Kademhosseini, “Lens, eksozomların yapıştığı antikorlara bağlı mikro odacıklarla donatılmıştır. Böylece gözyaşlarında bulunan eksozomları ayırt edebilir ve kanser belirtisi olabilecek biyobelirteçleri tespit edebilir” dedi.
Kademhosseini, “On gönüllü de gerçekleştirdiğimiz deney başarıyla test edildi” ifadesinde bulundu.
Kademhosseini ayrıca, “Lens, kanser ön taraması için potansiyel bir platform. Kolay, hızlı, hassas, uygun maliyetli ve destekleyici bir teşhis aracı sunuyor” sözlerini ifadesine ekledi.
Merhuma Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, Cam...
Optisyenlik müesseseleri kendi bilgileri ile kayıt oluşturar...
Sadece gözlük takmak dahi tüm yaş gruplarında %25 olguda gö...
Guguk kuşunun başka kuşların yuvalarına yumurtlayıp, yavrula...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
Göz, insan vücudunda kendi kendini yenileyemeyen tek organ. ...
Bağışladığınız koli koli mutluluklar lösemili ve kanserli ço...
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik...
Alım süreçlerinin başlatılması için, başvuru kılavuzları İŞK...
5193 Sayılı Optisyenlik kanunu ve bazı kanunlarda ve 663 say...