Tüm bu soruları kendinizi dahil hissettiğiniz grubu düşünerek cevaplamanızı ve yazımın altında görüşlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum. Sevgili arkadaşlar, Bugün sabahtan beri düşünüyorum. Bizler aynı mesleğin mensuplarıyız. Aynı kaptan yiyor, aynı pastayı paylaşıyoruz. Senelerdir birbirimizi idare ediyor, bazı kusurlarımızı görmezden geliyor, yuvarlanıp gidiyoruz. Aramızdaki sürtüşmeler ne zaman başladı? Ne zaman gruplara ayrıldık? Siz kendinizi bu gruplardan hangisine dahil hissediyorsunuz? […]
28 Ocak 2014 - 23:37 'de eklendi.
Tüm bu soruları kendinizi dahil hissettiğiniz grubu düşünerek cevaplamanızı ve yazımın altında görüşlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.
Sevgili arkadaşlar,
Bugün sabahtan beri düşünüyorum. Bizler aynı mesleğin mensuplarıyız. Aynı kaptan yiyor, aynı pastayı paylaşıyoruz. Senelerdir birbirimizi idare ediyor, bazı kusurlarımızı görmezden geliyor, yuvarlanıp gidiyoruz. Aramızdaki sürtüşmeler ne zaman başladı? Ne zaman gruplara ayrıldık? Siz kendinizi bu gruplardan hangisine dahil hissediyorsunuz?
Tüm bu soruları kendinizi dahil hissettiğiniz grubu düşünerek cevaplamanızı ve yazımın altında görüşlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.
Bu merak ettiğim soruların cevaplarını bulabilmek için biraz tarihe dalmam gerekti. Yaklaşık olarak 1985′ lere kadar inmek zorunda kaldım. Bu bilgilere ulaşabilmek için optikle ilgili daha önceden okuduğum bazı haber sitelerindeki yazıları tekrar okudum. Gördüm ki gruplaşmalar bu tarihlerde OPSİAD adı altında hareketlenmeye başlamış.
Bugün hala aramızda olan bazı optik sanayicileri ve ithalatçıları kendilerini diğer optikçilerden özerk görüp ayırmış ve geminin kaptan koltuğuna oturmak istemiş. Fakat bu durumun mesleki geleceğimiz için tehlike arz ettiğini fark eden üstatlar, karşı bir grup oluşturarak mücadeleye başlamışlar. Mücadeleye birlikte başlayan üstatların içinden ayrılanlar, mücadeleyi yarım bırakanlar olmuş. Tabi o dönem için OPSİAD denilen grubun istekleri bir başka bahara kalmış.
Gelelim gelecekteki başka baharlara. Köprülerin altından o günden bu güne çok sular akmış. Daha niceleri OPSİAD tarzı girişimlerde bulunmuş.
ECOO denen şirket bakmış ki OPSİAD’ la bu işi kıvıramayacaklar. Görevi İstanbul Derneği’ne vermişler ve tatlılıkla yavaş yavaş isteklerini gerçekleştirme yoluna girmişler. Hiç bilmediğimiz ve duymadığımız bu kelime mesleğimizin ortasına çört diye oturmuş. Özel istekleri olan bu teşkilata üye olmak ayrı bir mesele, içinde kalabilmek apayrı bir meseleymiş. Hele bizim gibi mesleğin içinde çok başlılığın olduğu bir ülkede, ECOO’ nun işi çok kolay olmuş. Bunu bizlere kabul ettiren TOOMD eski başkanı hükümetlerin giremediği AVRUPA BİRLİĞİNE girmişcesine bir tanıtımla, biz gözlükçüleri kutlamalarla, hem de ödeme yaparak bu birliğin içine sokmuş. Gel zaman git zaman; Sayın başkan her toplantıda, ” Arkadaşlar birlik olun, beraber olun.” diyerek (şu aralar bazı arkadaşların dediği gibi) bizleri bu söylemlere alıştırmış. Ve kulağımıza kar suyunu kaçırmış. Bu konular konuşulurken çalışmalar alttan alttan devam etmiş.
Ülkedeki boşluğu ve sahipsizliği fark eden gruplar, önceleri ellerindeki markaları bayiler kanalıyla ülkeye sokmuş. Ülkemizde bir piyasa araştırması, bir potansiyel yoklaması yapmış ve günü geldiğinde bu amaç için kullandığı bayileri bir bir atmaya ve geminin dümenine kendileri geçmeye başlamış. Daha sonraki aşamalarda bunlardan çok fazla nemalanan iş adamlarını, başkanları ele geçirip, emellerine bir adım daha yaklaşmış. Önce genel kurallarla oynamaya başlamış, daha sonra meslektaşların HASTA diye hitap ettiği insanlara MÜŞTERİ demeyi öğretmiş. Her şeyin sezdirmeden, kademeli olması gereken o günlerde, önce bizlere mesleğimiz için önemli ve gerekli bir adım olan OPTİSYENLİĞİ oynayalım diye vermiş. Sonra mı?
Sonra daha derin kurallarla oynamaya başlamış. Sağlık için yasak olan reklamları allem edip kallem edip mesleğin ortasına bir bomba gibi atmış. Bunu bir takım meslek adamları tanıtım diye yorumlasa da aslında tanıtımın reklamın farklı bir ismi olduğunu görmezlermiş veya onların da işine öğle gelirmiş. Bu mevzuyu baştaki yöneticiler fark etmediler mi? Yoksa böyle olması daha uygun mu geldi? Bilinmez. Onlara bunu sorarsan DANIŞILDI da öyle hazırlandı. Sonuca bakarsak her şey ortada.
O başkan, kanunlarla o kadar yakından ilgilenmiş ki onlarca dernek, birkaç federasyon, bir tane konfederasyon çaresiz ve konudan uzak kalmış. Ankara da bulunan onlara göre Donkişot, aslında bir meslek kahramanı varmış bu işlerle ilgilenen. O DONKİŞOT da tek başına bir yere kadarmış. “Bırakmam, arkasındayım.” dermiş, dermişte her konuda yalnızmış.
İşte böyle arkadaşlar. İş buralara kadar geldi dayandı. “İşin devamında ne var?” diye sorarsanız, onu da anlatayım. Önce gözlüğün özelleşmesi, devlet kontrolünden bir şekilde çıkması (SGK anlamında), sonra da OPTİSYEN kardeşlerimin iki sene daha okur biz de oluruz dediği OPTOMETRİST olmak. Biz butik gözlükçülerin ve mağazalarda tezgahtar olarak kullanılacak olan optisyenlerin sonu olacak olan bir proje. Yani OPTOMETRİ. Neyse optisyenler bari tezgahtar olabilecek, bir parça ekmek
yiyebilecekler. Bizler mi? Onu hiç sormayın. Mesleğin ve meslek adamlarının ikiye bölünmesinde ki gerçek sebepler bunlardır. Aynen Habil’le Kabil hikayesinde olduğu gibi.
Unutmadan cevap hakkım doğdu ama yazamadım, şimdi söyleyeyim ” Sevgili meslektaşım, sen bana üzülmeyi bırak da kendine ve işleri dibe vurmuş meslektaşlarına üzül.” Burada bir düşüncemi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Lütfen, eleştiri ile hakareti birbirinden ayırt edelim artık. İkisini birbirine karıştırmak, bu saatten sonra bizlere hiç yakışmıyor. Sizleri çok seviyorum, kalın sağlıcakla.
Tüm meslektaşlarıma hayırlı işler, bol bereketli, bol reklamlı günler diliyorum.
Levent Akagündüz
Not: Gerçeği gömmeniz boşuna… O, toprağın altında yürüyor. Bir gün her yerden fışkıracak… (Emile Zola)
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Sayın Hakan Bey; Öncelikle sizi buralarda görmekten çok mutlu oldum.Şunu belirtmek isterim ki rahmetli babanız SEDAT HOCA bu mesleğin en büyük duayeni ustası ve koruyucusu imiş.Zaten lakabı da SEDAT BABA imiş. Araştırmalarım bu şekilde.Kendisini çıraklığım döneminde tanıdım,gördüm..Kendimi bu yüzden çok şanlı hissediyorum.Toprağı bol,mekanı cennet olsun.Kendisini saygıyla anıyorum.En kötü şartlarda bile mesleğimize sahip çıktığını duydum.Gelelim konumuza; Davetimi kabul ederek durduğunuz yeri çok net şekilde gösterip yazıma katkı sağladığınız için çok teşekkür ederim.Dünyadaki ve ülkemizdeki global gelişmelerden biz de payımıza düşeni alıyoruz. Mesleğimiz için uzun vadede bana göre öldürücü bir virüs olan OPTOMETRİYİ taşıyıcılık görevini üstlenen (sizinde bildiğiniz gibi)Sn.Nejat Kayın hocamız olmuştur.Yine… Read more »
Sizi çelişkileriniz, yanılgılarınız ve “güvendiğiniz kaynaklarınızla” baş başa bırakmaktan öte elimden bir şey gelmez.
Deveye sormuşlar ; Boynun neden eğri? “Nerem doğru ki?” misali…
Hangi yanlışı düzeltsem ki?..
Bilemedim!…
Meslektaşlarımın “inandığı doğrularını” değiştirmeye yönelik beyhude bir çaba içerisine girmemeyi geçmişte edindiğim tecrübeyle öğrendim!.
Size başarılar diliyorum.
Bu cevabınızı okuyunca mesleğin neden bu durumda olduğunu şimdi çok iyi anlıyorum.Bende sizi kendi doğrularınızla (!) yanlız bırakıyor ve başarılar diliyorum.
Türk optik sektörünü Optometri kavramı ile 1980’li yılların başında Ankara Fenni Gözlükçüler Derneği Başkanı Sayın Mahmut Yetim, Derneğini ECOO’ya üye kaydettirerek tanıştırmıştır. Derneğin o dönem sekreteryasını yürüten Sayın Nejat Kayın ise bu ilişkiyi geliştirendir. O dönem hatırı sayılır döküman temin etmiş önemli bir alt yapı hazırlamıştır. Günümüzde bir çok mesleki kaynağın çevirisi de Sayın Kayın’ın katkılarıyla mesleğe kazandırlımıştır. Kimi Dernek yöneticileri Kanun gücüyle para kazanma peşinde koşmaktan geleceğe yönelik gelişime perspektif oluşturamamıştır. Meslektaşların rehavete daha doğrusu gaflete düşmüş olması da sosyal güvenlik bütçesinden geçmişte rahat ve kolay nemalanmalarından kaynaklanmıştır. Kolay akarın sürdürülebilir kılınamaması, değişen sosyal güvenlik politikaları bu bocalamanın en… Read more »
Dernek bu konuda ne düşünüyor ne gibi çözümler yapılabilir, yıllardır bu konuşmalar yapılıyor ama en ufak bi gelişme kaydediklemiyor. Peki ne olacak bu işin sonu…