Görsel uyarılar hayata gözleri açmakla başlıyor. Göz gelişimi çocuklukta büyük ölçüde tamamlanıyor. Görme kalitesi kişinin geleceğini belirliyor.
21 Ağustos 2023 - 13:30 'de eklendi.
Okullar Açılıyor, Gözler de Açılsın!
Tatil bitiyor, okullar açılıyor.
Her yerde bir koşuşturma, bir telaş…
Çantalar, defterler, kalemler, silgiler…
Çocuklarımız ve gençlerimiz için bütün hazırlıklar yapılıyor. Pekiyi, eğitimin, öğrenimin en önemli organı gözlerimiz akla geliyor mu? Okul çağındaki çocuklarda gözdeki kırma kusurları ülkemizde %13-50 oranında değişirken, uzak doğuda bu oran %80’lere kadar çıkabiliyor.
Bazılarımız hatırlar, bir mercekten geçen güneş ışınları tek bir nokta halinde odaklandığı kağıt parçasını yakabiliyor. Aynı mantıkla göze gelen görüntülerin de kornea ve lensten geçerek tam retinada odaklanması netlik için şart.
Bu odaklanma hipermetroplarda arkada kaldığı için büyüteç gibi olan yakınsak mercekle, miyoplarda ise retinanın önünde oluştuğu için ıraksak mercekle retinaya denk getirebildiğimizde ancak net görüntü oluşabiliyor.
Çocuk büyüdükçe, özellikle ergenlik döneminde gözün de ön arka mesafesi uzadıkça, retina daha da arkaya giderek odak noktasına yaklaştığı için hipermetropi azalıyor, miyopi ise tam tersine odak noktasından daha da uzaklaştığı için artıyor.
Kornea ve lensin bombelikleri bu durumu telafi etmek için değişse de bu mesafedeki yarım milimetrelik bir büyüme, miyopinin 1.5 diyoptri artmasına, hipermetropinin ise 1.5 diyoptri azalmasına neden olabiliyor.
Miyop veya hipermetroplarda odak noktaları farklı da olsa yatay ve dikey görüntüler aynı düzlemde oluşurken (yani bulanıklığın her yeri eşit), astigmatizma işin içine girdiğinde görüntüler tek bir düzlemde oluşmadığından bulanıklığın yanı sıra eğrilik, kırıklık, yamukluk olabiliyor.
Zihin Açıklığı için Göz Açıklığı
Görsel uyarılar hayata gözleri açmakla başlıyor. Göz gelişimi çocuklukta büyük ölçüde tamamlanıyor. Bu yaşlardaki görme kuvveti, kalitesi kişinin geleceğini büyük ölçüde belirliyor. ‘’Benim çocuğum halıdaki en ufak tozu bile görüyor, televizyondaki alt yazıları okuyabiliyor’’ diyebilirsiniz ancak tek gözü çok iyi gördüğü halde, diğer gözü az görenler veya kırma kusuru dışında göz hastalığı olanlar hiç de az değil.
Çocuklarımıza ve gençlerimize yeni eğitim-öğretim döneminde göz ve zihin açıklığı ile başarılar diliyorum.
Doçent Dr. O. Murat Uyar/ Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı, FEBO, FICO
C: 0532 4158125 – 0505 7278738
E: omuyar@gmail.com
www.muratuyar.com.tr
www.facebook.com/muratuyar.com.tr
www.twitter.com/gozdr
Yazarın diğer yazılarını okumak için tıklayınız |
Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kart ödemel...
İnsanları görme, körlük ve görme bozukluğu konularında bilgi...
Gözlük kullanıcılarının reçeteli gözlük ve güneş gözlüklerin...
Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...
Gözlük ve lenslerin tarihini ve nasıl çalıştıklarını biliyor...
Ağustos ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalışt...
New South Wales Üniversitesi (UNSW) mühendisleri, görme yeti...
30. Yıl gününde bir araya gelmemize vesile olan, şirketimizi...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...