a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Dikkat! Güneş gözünüzü karartmasın!

Gözlerimizi güneşin zararlı etkilerinden nasıl korumalı? Güneş gözlüğü seçiminin püf noktaları neler? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Haşim Uslu’dan dinledik.Yaz yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladı. Henüz bunaltıcı seviyeye gelmese de güneş de ‘Buradayım.’ diyor adeta. Bu durumdan en çok etkilenen uzvumuz şüphesiz gözler. Zira özellikle hassas ya da bozuk göze sahip kişiler gözlerini zar zor açabiliyor […]

27 Nisan 2013 - 17:39 'de eklendi.

Dikkat! Güneş gözünüzü karartmasın!

james-bondGözlerimizi güneşin zararlı etkilerinden nasıl korumalı?

Güneş gözlüğü seçiminin püf noktaları neler? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Haşim Uslu’dan dinledik.Yaz yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladı. Henüz bunaltıcı seviyeye gelmese de güneş de ‘Buradayım.’ diyor adeta. Bu durumdan en çok etkilenen uzvumuz şüphesiz gözler.

Zira özellikle hassas ya da bozuk göze sahip kişiler gözlerini zar zor açabiliyor bu havalarda. Sokakta yürümek bile zorlaşırken araç kullananların işi zor. Çaresi güneş gözlüğü. Basit bir konu gibi dursa da ihmal etmememiz gereken detaylardan.

Güneşten gözlerimizi korumanın yollarını ve güneş gözlüğü seçiminin püf noktalarını Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Haşim Uslu anlatıyor.

Küresel ısınma gözlerin de düşmanı

İnsan gözü güneşten yayılan ışınların 400-780 nanometre (nm) arasında dalga boylarına sahip olan kısmını görür. Dalga boyu küçüldükçe mavimsi, dalga boyu büyüdükçe kırmızımsı renkler görülür. UV(Ultraviyole) ışınlar güneş ışınlarının yüzde 5-6 oranını oluşturmasına rağmen çok tehlikeli.

Küresel ısınmayla birlikte ozon tabakasındaki bozulma sistemin doğal işleyişini bozduğundan UV ışınlara maruz kalma riski artıyor. Özellikle yaz aylarında bu oran kışa göre 2-3 kat fazla. Bu zararlı ışınlar direkt atmosferden geldiği gibi, çevremizdeki yansıtıcı parlak yüzeylerden (su, kum, çimen, toprak, kar vs.) yansıyarak vücudumuza ulaşıyor.

Gözlerimiz de bu ışınların zararlarından nasibini alıyor maalesef. Çaresiyse gözümüze gelen fazla ışığı ve zararlı güneş ışınlarını engellemek amacıyla kullanılan renkli camlardan üretilen gözlükler.

Gözde hangi hasarlara yol açıyor?

Uzun süre güneşe maruz kalan kişilerde kornea ve konjonktivada (Gözün korneaya kadar olan ön kısmını ve göz kapaklarının iç yüzeylerini kaplayan ince, şeffaf, mukoz tabaka) aşınmalar ve halk arasında kuş kanadı diye bilinen pterjiyum (gözün iç kısmında et çıkması) olabilir. UV ışınları lensin içindeki proteinleri bozarak katarakt oluşumuna yol açabilir.

Kornea ve lenste büyük oranda emilmesine rağmen yine de retinaya ulaşan çok az miktardaki UV ışını retina sinir tabakası üzerinde de bozulmaların nedeni.

Güneş gözlüğü alırken dikkat!

Gözlerimizi, zararlı güneş ışınlarından korumanın en pratik ve etkili yolu doğru ve uygun güneş gözlüğü kullanmak. Bu nedenle güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok göz sağlığı için gerekli bir koruyucu araç ve sağlık malzemesi olarak görülmeli.

Güneş gözlüklerinin yüze tam oturması başka bir deyişle yüz anatomisine uygun olması belki de en önemli faktörlerden. Özellikle kulaklara ve buruna baskı yapmayan ve mümkün olduğunca daha fazla alanı örten güneş gözlükleri seçin.

Üstten, yanlardan, alt alandan yansıyan ışınların geçişini engelleyen büyüklükte gözlükler tercih edilmeli.

Her güneş gözlüğü ultraviyole ışınlarını tutmaz. Başka bir deyişle ‘Koyu renkli cam ultraviyole korumayı sağlar’ fikri doğru değil. Zira normal, renksiz camlara da, UV engelleyici kaplama yapılabilir.

Gözlüklerin gerekli standartlara ve kalite belgesine sahip olması gerekir. Gözlük camının yüzde 99 ve üzerinde ultraviyole koruması olduğuna ya da 400 nm altındaki ışınları filtre edip etmediğine muhakkak bakılmalı.

Pahalı gözlük her zaman iyi ve doğru gözlük demek değil. Ancak güneş gözlüklerinin camları optik olarak kaliteli olmalı, üzerinde kesinlikle çizik olmamalı.

Gözlük camının kalite ve doğruluğunu anlamanın bir başka pratik yöntemi; dikey bir çizgiye bu bir pencere, kapı kenarı da olabilir, gözlüğü hafifçe yukarı aşağı, sağa sola hareket ettirmek. Çizgide bozulmalar oluyorsa o gözlük uygun değil demektir. Bu gözlüklerin kullanılmaması gerekir.

Güneş gözlüğünde yaş sınırı yok. Hem erişkinler hem de çocuklar uzun süre güneş ışınlarına maruz kaldıkları durumlarda mutlaka güneş gözlüğü kullanmalı.

Hem gözünüz bozuk hem de güneşten korunmak istiyorsanız, numaralı renksiz gözlüklerinizin camına UV engelleyici kaplama yaptırabilirsiniz.

Kahverengi ve füme renkli camlar çevre renklerinin algılanmasında en az hataya neden olur. Diğer renklerde ise insan gözünün alışmak için belirli bir süreye ihtiyacı olur. Gözlük camı rengi, trafik işaretlerinin renklerini algılamakta yanıltıcı etki yapmamalı. Ancak gözlük camı renginin UV koruması üzerinde bir etkisi yok.

Kaliteli gözlük camlarında kabarcık olmaz. Parmakla bastırılınca cam esnemez.

Çerçeve, kafa yapınıza uygun olmalı. Yüzünüze ve başınıza iyi oturmalı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Trump’ ın yeni gümrük vergileri gözlük sektörünü ne kadar etkiler? Trump’ ın yeni gümrük vergileri g...

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük camı, çerçevesi ve güneş gözlüğü gibi optik ürünlerin yanı sıra diğer sekt...

Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulu...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad GmbH'nin iflas başvurusunda bulunduğuna dair güncel bilgiler şu şekildedir...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sektör. Nüfusumuz bu yazı yazıldığında 86 milyon 154 bin 607. İşte bu kadar ki...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı artırıyor!

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kullanmanın geliri artırdığı ortaya çıktı. ...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Trump’ ın yeni gümrük vergileri gözlük sektörünü ne kadar etkiler? Trump’ ın yeni güm...

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...

Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas ba...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

“Otizm engel değildir” “Otizm engel değild...

Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...

SGK, Reçete ve fatura teslim süresini uzattı. SGK, Reçete ve fatura tes...

2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...

Ülkelerin gözlük kullanma oranları açıklandı! Ülkelerin gözlük kullanma...

Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...

Hayalet ağlar güneş gözlüğüne dönüşüyor Hayalet ağlar güneş gözlü...

Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...

Magazin HABERLERİ
Web TV