a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Bilip bilmemek meselesi… Turgut ÇAKAR

Bildiğini bilen kalabalık bir grubuz.  Birçok beyinden gelen bilgileri bir merkezde toplayıp sonuca ulaşıyoruz. Bildiğini bilmeyenlerle görüşüp bildiklerinin farkına varmalarını istiyoruz. Bilmediğini bilmeyene rastlamadık. Bildikleri halde kötülük edenlerden bile kaçınmadık onlara gelin bir olalım diyoruz. Turgut Çakar Her şeyin çok hızlı geliştiği bir süreci yaşıyoruz. Ürünü tanımlayan barkoddan, çoklu bilgi içeren karekoda hızlı bir geçiş yaptık. […]

14 Mart 2012 - 0:55 'de eklendi ve 1476 kez görüntülendi. A+A-

Bilip bilmemek meselesi… Turgut ÇAKAR

Bildiğini bilen kalabalık bir grubuz. 

Birçok beyinden gelen bilgileri bir merkezde toplayıp sonuca ulaşıyoruz. Bildiğini bilmeyenlerle görüşüp bildiklerinin farkına varmalarını istiyoruz.

Bilmediğini bilmeyene rastlamadık.

Bildikleri halde kötülük edenlerden bile kaçınmadık onlara gelin bir olalım diyoruz.

Turgut Çakar

Her şeyin çok hızlı geliştiği bir süreci yaşıyoruz.
Ürünü tanımlayan barkoddan, çoklu bilgi içeren karekoda hızlı bir geçiş yaptık.
Karekodu, barkoddan ayıran en önemli özellik karekodun içinde daha fazla bilgi taşıması. Bu bilgilerden biri de her gözlük için tekil tanımlayıcı bir numaranın bulunması. Gözlüğün kimlik numarası yerine geçen bu numara üretimden sonra piyasaya arz edilen gözlüğün nihai tüketiciye ulaşmasına kadarki tüm sürecin takip ediliyor olmasını olanaklı kılıyor.
.
Böylesi önemli bir projede sağlıklı, kaliteli, ölçülebilir ve sayılabilir bir ürünle iş yapmak sektördeki meslek adamlarının işini çok kolaylaştıracak birçok şaibenin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır elbet. Artık hiçbir kendini bilmez, meslek adamlarını kaçakçılık, haksız kazanç elde eden ve kamuyu zarara sokan kişiler olarak lanse etme ahlaksızlığını gösteremeyecektir.
.
Yakın tarihte bu uygulamanın takip sistemi yani ikinci etabı karşımıza çıkacak. Türkiye dünyada ilk kez hayata geçen ilaç takip sistemi gibi gözlüğü de takip altına alacak.
Bizler ilaç ve eczacılıkta olduğu gibi sisteme direnmedik. İSTEDİĞİMİZ TEK ŞEY VARDI. SEKTÖRÜN TÜM PAYDAŞLARI İLE SÜRECE KATKI SAĞLAMAK VE HAZIRLANMAK.
Daha önceki yazılarımda da değindiğim gibi başta SGK olmak üzere tüm kurumlar da konfederasyonun bu görüşünü haklı buluyor ve yumuşak geçişle projeyi sorunsuz hayata geçirmeyi planlıyordu.
.
Fakat ne olduysa bu güne kadar kota, fon, gözetim ve son olarak koruma önlemi talepleri ile sektöre tedarikçisinden optisyenlik müesseselerine kadar herkese zarar veren uygulamalara imza atmış ve her defasında daha sonra ilgili
kurumlardan gelmesini istedikleri uygulamanın kalkması için ricada bulunmuş grup yine sahnede ve yine ortalık karıştı.
.
Her ne koşulda olursa olsun bu projenin hayata geçmesi uzun zaman alacaktır. Eğer bu günden hayata geçirmeye kalkılırsa ileride kaos altından kaçınılmaz hal alacaktır.
Söz konusu gruptan umudumuzu kestiğimiz için ilgili kurumlara soruyoruz.
..
Projenizi ay sonunu beklemeden hayata geçirin. Peki, aşağıda soruları nasıl cevaplayacaksınız:
.
1)    Size projenin bir an önce hayata geçirilmesi için talepte bulunan grubun yıllardır sıradan basit bir garanti belgesini bile basmaktan aciz bir grup olduğunu ve bu nedenle gözlükçülerin halen bile kesinti ve cezalarla karşı karşıya kaldığını biliyor musunuz?
2)    2011 yılının son döneminden bu güne kadar geçen süre içinde barkod basmayı bile başaramayan bir grubun karekod gibi çoklu bilgiyi gerektiren bir işlemi nasıl başaracaklarını açıkladılar mı?
3)    Kaçağı önlemek ve kayıt dışılığına son vermek için sizleri harekete geçiren bu grup milyonlarca adet kaçağın sisteme girmesini sağlayacak kimliği nasıl bulduklarını ve ürünlerine kimlik bulmayı başaran bu işletmelerin karekod bulmakta zorlanmayacaklarını nasıl açıkladılar?
4)    Ortada bir haksız kazanç varsa bırakın ürün maliyetini işletme maliyetini bile karşılamayacak bir fiyata devletin sosyal güvencesindeki Türk milletine ürün veren optisyenlik müesseseleri mi yoksa onların tedarikçileri mi sorusuna açıklık getirdiler mi?
5)    Eğer bir kaçak söz konusuysa girişlerin optisyenlik müesseseleri üzerinden yapılarak piyasaya kaçak ve kalitesiz ürünleri arz eden firmaların korunduğunu anlatılar mı?
6)    TİTUBB’ a optisyenlik müesseselerinin girişlerinin halen tamamlanmadığını. Birçok müessesenin şifresinin adreslere ulaşmadığını biliyorsunuz. Peki, birçok müessesenin şifresinin işten ayrılmış başka müessesede çalışmaya başlamış mesul müdür kimliğine geldiğini söylediler mi?
7)    Benim üyelerim buna hazırdır diyen grubun tabanları ile görüştünüz mü? Bırakın hazır olmayı ne yapacaklarını dahi bilmediklerini biliyor musunuz?
8)    Belli bir ücret karşılığında gözlük yapmak için işe giren ve görevi sadece gözlükçülük olan mesul müdürlerin bu girişlerle farklı bir yükümlülük altında olduklarından haberdar olmadıklarını size anlattılar mı?
Sorular bunla kalmı
yor bu projenin önemli bir ayağı olan medula aksıyor.
1)    Sosyal Güvenlik Kurumu yıllardır medulayla ilgili sorunları çözemedi. Halen bile meduladaki eksiklerden dolayı kesinti ve ceza yiyen meslektaşlarımız var. Karekod ile baş edecek alt yapı hazırlandı mı?
2)    Mevcut sistemde bile sorun çıkaran doğru çalışmayan medula sistemi eklenecek yeni uygulamanın iş yükünü kaldıracak kapasitede mi?
3)    Medula sitemi Sağlık Uygulama Tebligatına ( SUT ) uygun haldedir. Bu gün bile yüksek numaralı camlar SUT’ ta yer almadığı için giriş yapılamıyor. Bizler SUT’ ta yer almayan ürünleri hastalarımıza verdiğimizde girişleri SUT’ a göre yapıyoruz. Karekoda göre girişlerde SUT’ a aykırı ürünler tanımlandığında medula nasıl bir cevap verecektir?
.
Sahadaki sorunlar onlar ne olacak?  Bizler girişleri bir şekilde yaparız. Aksaklıklar giderilir ya sonrası?
.
1)    Çok şubeli zincir mağazaları sisteme dahil etmek için mesul müdür üzerinden takip edilen bir işlem. Peki, mesul müdür iş değişiklikleri. İhtilaflı durumda art niyetli sabotajlar için çözüm üretildi mi?
2)    Bizler ürünü raftan alıp nihai tüketiciye vermiyoruz. Bir karekod ile başka bir karekodlu ürünü birleştirip yeni bir ürün yapıyoruz. Birinde arıza çıktığında diğeri nasıl etkilenecek?
3)    Şimdi girişini bizim yaptığımız ve tedarikçi göstermediğimiz bir üründen dolayı yarın sorun çıkarsa, sorumlusu tedarikçisi olmadığım halde ben mi olacağım?
4)    Müşteri memnuniyeti, tüketiciyi koruma kanunu ve sözleşme gereği bir sorun çıktığında bunu nasıl muhasebelendireceğiz?
5)    Cam ya da çerçevede montaj sürecinde çıkan fireleri hangi kayıtla işleyeceğiz?
6)    Raf ve vitrinde gün
eş gören, ıslak temizlik yaptığımız bir ürün çeşidimiz var bu ürünlerin karekodunu nasıl koruyacağız?
7)    Milyon adet ürün çeşidi bulunana cam depoları sağlıklı bir kodlama yöntemi bulabilecekler mi?
8)    Takas, iade ve iptal işlemleri nasıl yapılacak?
.
Kısacası bu iş “yaptım oldu” diyerek, “başladık istim arkadan” gelir diyerek halledilecek kadar kolay değil. Çok karmaşık. Bunu daha fazla içinden çıkılmaz hale getirmezden önce durup düşünmeli, yol haritasını buna göre çıkarmalısınız.
Yoksa bu kaosta kaybolup gitmemiz içten bile değil.
Turgut ÇAKAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kadir Gecesi Kadir Gecesi

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Peygamberimiz Hz.Muhammed'e (S.A.V) vahyedilmeye baş...

Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Çanakkale bir insanlık dramıdır. Epope’dir. Çanakkale bir insanlık dramıdır. Epope’d...

Optisyeninsesi portalında 20.03.2015 tarihinde yayınlanan “Çanakkale zaferi mi?” başlıklı yazımı küçük eklemelerle tekrar hatırlatmak i...

Güneş Gözlüğü Güneş Gözlüğü

Güneş gözlüklerinin koruyucu gözlük olarak sınıflandırılmaları, göz sağlığınızı koruyan tıbbi ürün olma özelliğini ve gerçeğini değişti...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(2 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Kamil Nuri GİZER
Kamil Nuri GİZER
14 Mart 2012 18:41

Sevgili turgut,
yazdıklarına katılmamak elde değil yorum yapan kardeşimizinde dediği gibi soruları ve sorunları arttırmak mümkün. Ancak yazılan çizilen onca şeye rağmen konuşan ve birbiri ile haberleşenler hep aynı biz galiba
hala gözlükçü arkadaşlara sıkıntıyı anlatamadık konuya katılımlarını sağlayamadık.
Gönül isterki her yazılan çizilene katkı sunan birileri olsun, yinede aklına fikrine sağlık sevgi ve muhabbetle kucaklarım iyi günler dileklerimle.
GÖZLÜKÇÜ Kamil Nuri GİZER.

HAKAN
HAKAN
14 Mart 2012 12:57

Bir tane de ben ekleyeyim bütün gözlükçüler organik cam kullanır mineral cam dünyada kalmadı artık. peki reçetede organik yazmıyorsa (ki çoğu reçetede yazmıyor) meslektaşlarımız organik cam taktığında bunu medulaya nasıl kayıt edecekler. Çünkü SGK reçete üzerinde organik yazmıyorsa ve gözlükçü organik giriş yaparsa reçete tutarını ödemiyor.( Birçok kez başıma gelmiştir) . Yada başka bir örnek hasta gözlükçüye geldi prograsive cam anlatıldı ve takıldı ama reçetede yazmıyor o zaman nasıl bir giriş yapılacak medulaya. Ayrıca camda inanılmaz fireler veriliyor ( kırılma, çizilme, çatlama, vs) bunların durumu nasıl tanımlanacak. ?????? cevap istiyoruz… bazı sitelerde yazdığı gibi felsefe ye değil işimiz ile alakalı… Read more »

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Güneş gözlüğünüzü 2-3 yılda bir değiştirin! Güneş gözlüğünüzü 2-3 yıl...

Nasıl ki lens veya numaralı gözlüklerinizi yeniliyorsanız, g...

Kadir Gecesi Kadir Gecesi

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafında...

2024’te fuarcılık hizmetlerine 83 milyon TL bütçe 2024’te fuarcılık hizmetl...

İzmir Ticaret Odası (İZTO) 2023 yılında fuarcılık hizmetleri...

Magazin HABERLERİ
Web TV