Bizler optisyen ve gözlükçülerin temsilcisi olan meslek örgütleriyiz. Bizim öncelikli görevimiz meslektaşlarımızın , kamunun hak ve menfaatlerini mesleki mevzuat çerçevesinde koruyarak haksız kazançların önüne geçmektir. Bu çirkin aşağılayıcı yazı yazma alışkanlığından lütfen vazgeçin !Hukuk servisi olmaması, yaşadığımız şehirde hukukçu olmadığı anlamına gelmez.Bizim kontrol edilemeyen trilyonluk bütçemiz yoktur.Hukuk servisi ihdas edememizin gerekçesi budur. Avukatınız Türkiye’deki tek […]
28 Eylül 2011 - 9:26 'de eklendi.
Bizler optisyen ve gözlükçülerin temsilcisi olan meslek örgütleriyiz. Bizim öncelikli görevimiz meslektaşlarımızın , kamunun hak ve menfaatlerini mesleki mevzuat çerçevesinde koruyarak haksız kazançların önüne geçmektir.
Bu çirkin aşağılayıcı yazı yazma alışkanlığından lütfen vazgeçin !Hukuk servisi olmaması, yaşadığımız şehirde hukukçu olmadığı anlamına gelmez.Bizim kontrol edilemeyen trilyonluk bütçemiz yoktur.Hukuk servisi ihdas edememizin gerekçesi budur.
Avukatınız Türkiye’deki tek hukukçu değildir. Örneğin bir başkanımızı avukatımız dava etti kazandık. Kaldı ki böyle durumlarda doğruyu hep bağlı bulunduğumuz TC Sağlık Bakanlığına sorduk. Giden gelen yazı aşağıdadır. Yani siz TC Sağlık Bakanlığının hukuki görüşünün de yanlış mı olduğunu söylüyorsunuz?
TC SAĞLIK BAKANLIĞININ HUKUKİ GÖRÜŞÜNE GÖRE, REÇETEYE TABİ OPTİK ÜRÜNLER İÇİN KAMPANYA REKLAM DÜZENLENEMEZ. VİTRİNLERE FAALİYETLERİ DIŞINDA BİR YAZI ASAMAZLAR.
Optisyenlik müesseselerinin açılış ve faaliyetlerini nasıl yürüteceği 5193 sayılı meslek kanunumuzla düzenlenmiştir. Meslek kanunumuzun amaç bölümünde toplumun ve fertlerin sağlığının korunması yasa ile emredilmektedir. Dolayısıyla mesleğimiz bir sağlık mesleğidir. ECOO yada üye dernek tarafından ,sağlık mesleği olarak bildirilmiştir. (Bknz Mavi Kitap)
AB ülkelerinde , optometri açık şekilde düzenlendiği halde, optisyenlik müesseselerinin nasıl açılacağı, hangi Bakanlığa bağlı olduğu ülkeden ülkeye farklılık arz eder. Bazı ülkelerde optisyenlik müesseselerinin bağlı olduğu Bakanlık ticaret bakanlığıdır. ECOO ya üye ülkelerden bir kısmında mesleğimiz, ticaret mesleği olarak tanımlanmakta, bir kısmında sağlık mesleği olarak tanımlanmaktadır. Bir kısmında da ticaret sağlık mesleği karma olarak bilinmektedir. Dolayısıyla, AB ülkelerinde reklam serbest siz neden reklama karşı oluyorsunuz söylemi haksız kıyaslamadır. AB ülkelerinde İlacında reklamı yapılmaktadır.
Bazı başkanlarda, üyeleri o sermaye gurubunun mesul müdürleri olduğu halde, perakende de ve toptanda sermayenin hak ve menfaatlerini korumak için bir gayret ve çalışma içerisindelerdir. Bunu da açık olarak yapmakta bir mahsur görmemektedirler. Üyeleri bu konuya sessiz kalmaktadırlar.
Sayın başkanlar siz sermayenin avukatlığını bırakın, onlar kendi hak ve menfaatlerini korurlar. Siz üyeniz olan optisyenlerin hak ve menfaatlerini koruyun.AVM lerde , Gece 24:00 Pazar dâhil Buralarda köle gibi çalışmaktadırlar.
Bir mesul müdürle bu müesseseler nasıl faaliyetlerini yürütebilir? Mesul müdürlerin mesai ücretleri veriliyor mu? Aldıkları ücretlerden sigortalandırılıyorlar mı? Bu konu nasıl ölçülüp denetlenebiliyor? Mesul müdürsüz reçete kabul ediyorlar mı? Siz bunlarla meşgul olmalısınız.
Reklamın sektöre bir faydası yoktur. Reklam reklam yapanın pazarını artırır.
. Odak noktası diye ilanlar vererek halkımızı yanlış bilgilendiriyorlar. 0,25 D bir camın odak noktasını belirlesinler bizde öğrenelim?
Kendisini uzman olarak tanımlıyor, uzmanlığı bu unvanı kullanma yetkisini kimden alıyor? Uzman unvanını kullanma yetkisi var mı?
Kendilerine uzman diye kullanmaya hakları olmayan sıfatlar ekleyerek farklılık yaratmaya çalışıyorlar. Bunu anlamak böyle bir reklamın ve unvanın kullanılmasının yasak olduğunu yorumlamak bilmek için hukukçu olmak gerekmez.Uzmanlıkları nereden geliyormuş? Bizlerden, farklı bir ihtisas ve eğitim mi almışlar?
Bizler sermaye düşmanı değiliz. Kimsenin parasında ve kazancında zerre kadar gözümüz yoktur. Her müessese açılış ve faaliyetini 5193 sayılı meslek kanunumuza göre yapmalıdır. Bizler optisyen ve gözlükçülerin temsilcisi olan meslek örgütleriyiz.
Bizim öncelikli görevimiz meslektaşlarımızın , kamunun hak ve menfaatlerini mesleki mevzuat çerçevesinde koruyarak haksız kazançların önüne geçmektir. Bu çirkin aşağılayıcı yazı yazma alışkanlığından lütfen vaz geçin !Hukuk servisi olmaması, yaşadığımız şehirde hukukçu olmadığı anlamına gelmez.Bizim kontrol edilemeyen trilyonluk bütçemiz yoktur.Hukuk servisi ihdas edememizin gerekçesi budur.Avukaatınız Türkiye’deki tek hukukçu değildir. Örneğin bir başkanımızı avukatımız dava etti kazandık. Kaldı ki böyle durumlarda doğruyu hep bağlı bulunduğumuz TC Sağlık Bakanlığına sorduk. Giden gelen yazı aşağıdadır.
Yani siz TC Sağlık Bakanlığının hukuki görüşünün de yanlış mı olduğunu söylüyorsunuz?
Taylan KÜÇÜKER
………………………………………………..
T.C
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: B.10.0 THG.079.00.03/ 46864
Konu: Görüş
Tarih: 15 Aralık 2008
GÖZLÜKÇÜLER VE OPTİSYENLER KONFEDERASYONU
Mithatpaşa Cad. No: 39/9
Kızılay/ANKARA
İlgi: 20.11.2008 tarihli ve 8/97 sayılı yazınız.
Optisyenlik müesseselerinin vitrininde yer alan “Gözlükte indirim , Kontak lenste Kampanya , Güneş Gözlüklerinde İndirim ,…” ifadelerin 27/09/2004 tarih ve 25596 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin 24 üncü maddesindeki hükme göre yazılıp yazılamayacağı hususunda görüş talep eden ilgide kayıtlı yazınız incelenmiştir.
27/09/2004 tarih ve 25596 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin 24 üncü maddesinde “Optisyenlik müesseseleri paniğe sevk edici, yanlış yönlendirici veya optisyenlik müesseseleri arasında haksız rekabete yol açacak şekilde yazılı basın, televizyon, radyo, veya diğer yayın araçları yolu ile tanıtım ve reklam yapamazlar. Yapılan reklamların nitelikleri serbest piyasa ve rekabet kurallarına yakışır ve uygun olmalıdır. Optisyenlik mesleğini icra hak ve yetkisini haiz olanlar, kendilerini tanıtan ve müesseselerini belirten adreslerinin bulunduğu kartvizitler bastırabilirler. Müessese vitrininde sadece faaliyeti ile ilgili bilgiler ve anlaşma yapılan kurumların isimleri belirtilebilir.” Hükmü bulunmaktadır.
Anılan hükme göre optisyenlik müesseseleri vitrininde sadece faaliyeti ile ilgili bilgiler ve anlaşma yapılan kurumların isimlerini belirtebilir, bunun dışında kalan başkaca bir bilgiye yer veremez.
Yer veren müesseseler hakkında ilgili mevzuat doğrultusunda işlem yapılmaktadır.
Bilgilerinizi rica ederim.
Dr. Ş.Serdar MERCAN
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı V.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...
Referans alınacak yer ne T.O.O.M.D. Hukuk Servisi ne de Sağlık Bakanlığı Hukuk Servisidir.
Hukukun referansı, görüşler değil yasalar, yönetmelikler ve mahkeme kararlarıdır.
Reklam konusu ile ilgili verilmiş yargı kararları dikkate alındığında başkaca bir referans aramaya da gerek kalmamaktadır.
Konu ile ilgili görüşümüzü destekleyen yargı kararları mevcuttur, aksini gösterir bir yargı kararı olmadıkça konu üzerinde polemik yapmak sadece zaman kaybettirir.
Sayın m.cemil’in yorumundan da anlaşılacağı üzere aklın yolu birdir……
Av. Hasan ÇAKIR
Sayın Çakır derneğiniz bizleri muhattap almamayı deklare etmişti.Avukat seviyesinde muhattap aldığnız için teşekkür ederiz. Sayın Çakır ,Cevabınız için teşekkür ederim.Bizde başkanınızla çalıştığmız dönemde bunları kendisine anlattık.Türkiye’de zincirmi var ,başbakan arkadaşım ,cahiller ,kime aklından zoru var derler gibi laf kalabalığı ile mesul müdürlüğü kabul ve destek veren tek dernek ve başkan oldu,buna başta Cemal Balıktutan ve Sivas Dernek başkanı Gökan Görken şahittir. Hizmette rekabeti ,Misep lerle kapatırız.Geleneksel müeeseselerin bir sermaye birikimi olmadığı için reklamlarla yapacağı fiyat rekabetinin bizlere faydası nedir. Şimdi soruyoruz? 1)Mesul müdürlüğü neden desyekliyorsunuz ? 2)Siz sermayenin reklam yapması ,ile meşgul olacağınıza üyeniz olan ,mesul müdürler o müeeseselerde ,pazar… Read more »
Biraz kafam karıştı doğrusu..reklam yapılamazsa neden maddede,YAPILAN REKLAMLARIN NİTELİKLERİ SERBEST PİYASA VE REKABET KURALLARINA YAKIŞIR VE UYGUN OLMASI GEREK ibaresi var.
Benim bu maddeden anladığım yanıltıcı ,gerçeğe aykırı vb.. reklamların dışında reklam yapılabileceği.
m.cemil sezer