18 Kasım 2012 - 16:40 'de eklendi.
Zaman zaman şöyle uyarılar ile karşılaşıyoruz;
“ İnsanların, internetten kontrolsüzce satılan ürünlerden zarar görmemesi için, takviye edici gıdalar konusunda internet ve televizyon programlarında sağlıkla ilgili beyanlar kullanılarak tanıtımı yapılan ürünlere itibar etmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, bu tür ürünleri kullanma ihtiyacı duyan kişilere, bakanlığın web sitesinden, “Alo Gıda 174” hattından veya doğrudan Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünden ya da Sağlık Bakanlığından doğrulamadan bu tür ürünleri asla kullanmamaları uyarısında bulunuldu. Ayrıca, her türlü şikayet veya tespit edilen olumsuzlukların ivedilikle bakanlığa iletilmesi istendi. “
.
Ya da, “İnternetten yapılan ………. isimli zayıflama ilacının satışı yasaklandı ! “
.
İnsan sağlığını ilgilendiren hiç bir ürün bilinçsizce, kontrolsüz bir şekilde sanal pazar da satılmamalıdır, bu satışın bir semt pazarından farkı nedir? Sonradan yasaklamalarla değil, zamanında alınan tedbirler ile insanların zarar görmesi engellenir.
.
5193 Sayılı yasa ile Reçeteye tabi olan ve kayıt altında, doktor kontrolü ile satılabilen Kontakt lenslerin internetten satılmasına izin verilmesi için yapılan yeni düzenlemeyi anlamak mümkün değildir.
.
İmza aşamasında bulunan yasa taslağı onaylandığı takdirde, Kontakt lensler internetten kolayca satılabilecektir.
.
Ne zamanki birileri ölüyor, o zaman zayıflama ilaçları yasaklanıyor. Ne zamanki birileri kör oluyor, Kontaktlensin internetten satışı yasaklanıyor. Bu yasa değişikliği nedeniyle, bir kişi bile görme kaybı yaşadığı takdirde, yasanın altına imza atmayı düşünen yetkililer acaba hangi gerekçelerle kendilerini savunacaklardır?
.
Bildiğiniz gibi, “Her türlü kontak lensin optisyenlik müessesesinde satılacağı…” hususu, 5193 Sayılı yasa ile hüküm altına alınmıştır. 5193 Sayılı yasa genel olarak değerlendirildiğinde; Optisyenlik mesleğini icra etme yetkisine haiz olan kişilerin niteliklerinin tanımlandığı, bu mesleği icra edebilmenin belirli ruhsatların ilgili kurumlardan temin edilmesi şartına bağlandığı açık şekilde anlaşılmaktadır.
.
Bu iki hususa ilişkin koşulları bünyesinde bulunduran kişilerin yani optisyenlerin bu mesleği yine belirli şartlara uygun şekilde ve “bir müessesede icra etmeleri” gerektiği şartı anılan yasada açıkça belirtilmiştir.
.
Sanal dünya bir müessese midir?
.
Lens satın alacak kimseyi kim bilgilendirip, zarar görmesini engelleyecektir. İnsan sağlığı bu kadar ucuz mudur?
.
Bu ürünlerin reçetesiz satılamayacağı ve bu ürünlerin belirli şartları bünyesinde taşıyan müesseselerde satışının yapılması gerektiği tartışmasızdır. Oysa internetten yapılan satışlarda, ortada bir müessese olmadığından bunun denetlenmesi de mümkün değildir. Dolayısıyla, internet ortamında satılan lenslerin sahte, tarihi geçmiş veya gümrüklü olup olmadığının tespiti de mümkün olamamaktadır.
.
Halen, optisyenlik müesseselerinde lens denemesine bile izin verilmez iken internetten satışına nasıl izin verilecektir?
.
Rekabet adına her şeyin mubah olduğu sanal dünyada kontakt lensleri satmak için izinleri verecek kurum, acaba bu web sitelerindeki satışları nasıl denetleyecektir?
Bu konuda bir denetleme mekanizması geliştirilmiş midir? Yoksa onlara da sanal bir ruhsat mı düzenlenecektir?
.
Bu satışa göz yummak ve bu doğrultuda yasalar düzenlemek en hafif tabiriyle, “Toplum sağlığını hiçe saymak” değil midir?
.
Sayın “Etkili ve Yetkili yasa hazırlayıcılar” Bu yanlış düzenlemenin durdurulması için kaç kişinin kör olması gerekmektedir?
.
Editörün Notu : Sektörümüz hazırlanan yeni taslaktan oldukça rahatsızdır, her gün onlarca mail almaktayız, Bakanlık yetkililerinin bu konuya hassasiyet göstereceğine, daha sonra telafisi mümkün olamayacak bu taslağı yeniden revize ederek düzelteceklerine inanıyoruz.
FİLİM ADAMLARI VE BİLİM ADAMLARI iki tür insan var biri adam gibi olanlar diğerleride DANSÖZ gibi kıvıranlar memleket millet insanlık yarınlar sizin için önemli değilse FELSEFENİZ köşe dönmekse DÖN DÖNE bildiğin kadar meydan müsait DÖNDÜKÇE para yapıştıran çok oluyor meydanda hele AZ gelişmiş ülkelerde FIRILDAK ünvanı bile az geliyor böylelerine FİLİM ADAMLARI bazı işletmelere KIYAK RAPORLAR HAZIRLIYORLAR o işletmenin insanlara verdiği ZARAR yıllar sonra ortaya çıkınca da KEM KÜM ediyor bir gerçek var KANUNLAR HERKESİN SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKI VARDIR DİYOR BU ANAYASAL BİR HAK ÜSTELİK BU ANAYASAL HAKLARIMIZA SAYGI VARMI DİYORSANIZ EĞER HAVAMIZI SUYUMUZU TOPRAKLARIMIZI KİM KİRLETİYOR BİR… Read more »
aynı mevzuyu bu yazının altınada yazmak zorundayım.
dükkanımızda testırına bile titizlenen,izin vermeyen devlet nasıl oluyorda sahte olma ihtimali olan ürünün internetten satılmasına izin veriyor anlamış değilim.bu ne yaman çelişkidir anne.:)