İsviçre’nin Ankara büyükelçisi Raimund Kunz, 30 Mayıs’ta İLK BAKIŞ Az Görenlere Yardım Derneği’nin yararına bir resepsiyon verecek. Resepsiyonda elde edilecek gelir, özellikle eğitim çağındaki az gören çocukların cihazlarını desteklemek için kullanılacak. ANKARA(ANKA) – İsviçre’nin Ankara büyükelçisi Raimund Kunz ve eşi, 30 Mayıs’ta İLK BAKIŞ Az Görenlere Yardım Derneği’nin yararına bir resepsiyon verecekler. Resepsiyonda elde edilecek […]
30 Mayıs 2012 - 10:49 'de eklendi.
İsviçre’nin Ankara büyükelçisi Raimund Kunz, 30 Mayıs’ta İLK BAKIŞ Az Görenlere Yardım Derneği’nin yararına bir resepsiyon verecek.
Resepsiyonda elde edilecek gelir, özellikle eğitim çağındaki az gören çocukların cihazlarını desteklemek için kullanılacak. ANKARA(ANKA) – İsviçre’nin Ankara büyükelçisi Raimund Kunz ve eşi, 30 Mayıs’ta İLK BAKIŞ Az Görenlere Yardım Derneği’nin yararına bir resepsiyon verecekler. Resepsiyonda elde edilecek gelirin özellikle eğitim çağındaki az gören çocuklarının cihazlarını desteklemek için kullanılacağı bildirildi.
İsviçre Büyükelçiliği’nde düzenlenecek resepsiyonun amacının, toplumun az görme konusundaki farkındalığını arttırmak ve ekonomik nedenlerle az görme yardım cihazlarını (teleskopik gözlükler, büyüteç gözlükler, elektro-optik sistemler gibi) alamayan kişileri desteklemek için bir kaynak yaratmak olduğu belirtildi. Resepsiyonda elde edilecek gelirin, özellikle eğitim çağındaki az gören çocukların cihazlarını desteklemek için kullanılacağı da vurgulandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, az görme yardım cihazlarının bir kısmı hiç ödenmediğine, ödeme kapsamında olan cihazların da piyasa fiyatının sadece yaklaşık üçte biri ödendiğine dikkat çekilirken örnek olarak piyasada 2 bin-4 bin TL civarında satılan bir teleskopik gözlük için bin 500-2 bin 500 TL civarında bir katkı payı ödenmesi gerektiğine de işaret edildi.
“REHABİLİTASYON ÇOCUKLUK ÇAĞINDA ÖNEMLİ VE ÖNCELİKLİ”
Bu nedenle az görenlerin pek çoğunun sosyal güvenlik kapsamında olsalar bile bu cihazları alamadıkları belirtilirken şu değerlendirmeler yapıldı:
“Görme engellilerin yüzde 75-80’inde görme rehabilitasyonu ve az görme yardım cihazları ile arttırılabilecek bir görme duyusu mevcuttur. Örneğin görme keskinliği yüzde 5 civarında olan ve gözlükle bile yakını okuyamayan kişilerde, az görme rehabilitasyonu ve uygulanan cihazlarla görme tam (yüzde 100) düzeyine çıkar ve kişi 8 puntoluk bir yazıyı bile okuyabilir. Az görme rehabilitasyonu her yaşta uygulanabilir. Ancak çocukluk çağında önemli ve önceliklidir. Çünkü bebeklik ve erken çocukluk çağı, görmenin geliştirilebilir ve arttırılabilir olduğu bir dönemdir.”
Öte yandan, Türkiye’de görme rehabilitasyonu ile ilgili üniversite bünyesindeki ilk ve tek merkezi olan “Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Görme Engelliler Rehabilitasyon ve Araştırma Birimi”nin Prof. Dr. Aysun İdil tarafından 2004 yılında kurulduğuna dikkat çekiliyor.
Merkezde bu güne kadar yaklaşık bin 800 hastanın görme rehabilitasyon programı tamamlandığı, az görme rehabilitasyonu konusunda göz hekimlerine yönelik bir master program yürütüldüğü de bildiriliyor.
Bu arada, İLK BAKIŞ – Az Görenlere Yardım Derneği’nin de, bu merkezde rehabilitasyon programına katılan az gören bireyler, yakınları ve bu alanda çalışan profesyoneller tarafından 2011 yılında kurulduğu, derneğin, az görenlerin yaşam kalitesini yükseltmek, toplumsal farkındalığı arttırmak ve sosyal dayanışmayı geliştirmek amacını taşıdığı, ana hedeflerinden birisinin de çocukluk dönemi az görenler olduğu belirtiliyor. (ANKA)
(HM/ZHR)
Eskiden gözlük takmak neredeyse suç sayılırdı. “Dört göz” la...
EssilorLuxottica ve Roger Federer, Nisan ayının başında Roge...
Uzmanlar, özellikle sosyal medya üzerinden satılan "indiriml...
Her yıl binlerce kişi gözlüklerinden kurtulmak için LASIK'e ...
Trump’ın Çin’e yönelik tarifeleri gözlük fiyatlarını doğruda...
Gözlük… Kimi zaman bir ihtiyaç, kimi zaman bir tarz ifadesi....
Bugün birliğin başında olanlar şunu bilmeli: Siz sektörü tem...
2024 mali yılına ilişkin bireysel ve konsolide mali tablolar...
ZEISS Hindistan, yerel iş ortağı göz sağlığı uzmanları (ECP'...
Vatandaşın cebi yanıyor, gözlüğü bulanıyor. Sosyal Güvenlik ...
İyi akşamlar, Benim kızım 13 yaşında sbs sınavına girecek yüzde 10 görme var, yirmi nisanda ege üniversitesinde muayene oldu ve stargardt hastalığı tanısı kondu, hem yakın hem uzak gözlük verdiler gözlükçü 1000 tl para istedi veremedim ne yapacagımı bilmiyorum sgk var ama yinede para istiyorlar ben de yardım istiyorum lütfen çocugumun gözlüklerini alabilme konusunda bana yardımcı olursanız cok mutlu olurum. kız çocugum 8.sınıfa gidiyor. Stargardt hastalığı, bu hastalık, çocuklukta ya da ergenlikte merkezi görmenin ilerleyici azalmasıyla başlar. Başlangıçta sarı leke çukurunun normal pırıltısının yitmesiyle birlikte sarı leke bölgesinde pigment birikimi, bu alanda düzensizliğe neden olur. Göz yavaş yavaş topaklar, pigmentler… Read more »