BIST 100
13.270,18 -0,17%
DOLAR
47,5251 0,14%
EURO
54,7186 -0,10%
GRAM ALTIN
6.191,59 -1,05%
FAİZ
42,05 0,12%
GÜMÜŞ GRAM
88,67 -1,51%
BITCOIN
63.665,00 -1,63%
GBP/TRY
63,9674 -0,03%
EUR/USD
1,1505 -0,20%
BRENT
89,30 0,30%
ÇEYREK ALTIN
10.123,25 -1,05%
  • ANASAYFA
  • Gündem
  • 40 Milyar Euroluk Gözlük İmparatorluğu Bölünmenin Eşiğinde!

40 Milyar Euroluk Gözlük İmparatorluğu Bölünmenin Eşiğinde!

Luxottica’nın kurucusu Leonardo Del Vecchio’nun ardından başlayan miras mücadelesi büyüyor. 40 milyar euroluk servet, Ray-Ban, Meta ortaklığı ve dünyanın en büyük sözleşmesinin geleceği altında.

LeonardoMariaDelVecchio

40 MİLYAR EUROLUK GÖZLÜK İMPARATORLUĞUNDA DEPREM!

EssilorLuxottica'da Miras Savaşı Büyüyor, Küresel Optik Sektörü İzliyor

Dünyanın en büyük gözlük üreticisi EssilorLuxottica, kurucusu Leonardo Del Vecchio'nun ardından başlayan aile içi miras kriziyle sarsılıyor. 40 milyar euroyu aşan servet üzerindeki anlaşmazlık yalnızca Del Vecchio ailesini değil, Ray-Ban başta olmak üzere küresel gözlük sektörünün geleceğini de yakından ilgilendiriyor.

İtalya'nın en güçlü sanayi ailelerinden biri olan Del Vecchio ailesinde yaşanan çekişmeler, aile holdingi Delfin'in geleceğini belirsizliğe sürükledi. Sekiz mirasçı arasında yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle milyarlarca euroluk yeniden yapılanma planı çıkmaza girerken, dünyanın en büyük gözlük grubunda kurumsal yönetim tartışmaları da giderek büyüyor.

10 MİLYAR EUROLUK PLAN DURDU

Leonardo Maria Del Vecchio'nun kardeşlerinin hisselerini satın alarak aile holdinginde daha güçlü bir konuma gelmesini amaçlayan yaklaşık 10 milyar euroluk finansman planı, aile yönetimindeki anlaşmazlıklar ve finansman sorunları nedeniyle ilerleyemedi.

Planın gerçekleşmesi halinde Leonardo Maria'nın Delfin'deki payı önemli ölçüde artacak ve miras sürecinin büyük ölçüde tamamlanması bekleniyordu. Ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamayınca süreç askıya alındı.

HİSSELERDEKİ DÜŞÜŞ KRİZİ DERİNLEŞTİRDİ

EssilorLuxottica'nın ikinci çeyrek finansal sonuçlarının beklentilerin altında kalması sonrasında şirket hisselerinde yaşanan gerileme, Del Vecchio ailesinin servetinde milyarlarca euroluk değer kaybına yol açtı.

KRİZİN MALİ BOYUTU

  • Yaklaşık 23,4 milyar euroluk değer kaybı oluştu.
  • 10 milyar euroluk satın alma planının finansmanı zorlaştı.
  • Delfin'in yeniden yapılanma süreci yavaşladı.
  • Yatırımcı güveninde önemli kayıplar yaşandı.

META ORTAKLIĞI DA GÖLGELENEBİLİR

Ray-Ban markasının sahibi olan EssilorLuxottica, Meta ile geliştirdiği yapay zekâ destekli akıllı gözlük projeleriyle teknoloji sektörünün de en dikkat çeken oyuncularından biri haline gelmişti.

Uzmanlara göre aile içindeki yönetim krizinin uzaması halinde yeni yatırımlar, satın almalar ve teknoloji projelerinde önemli gecikmeler yaşanabilir.

SEKİZ MİRASÇI, TEK HOLDİNG

Leonardo Del Vecchio, servetini altı çocuğu, eşi Nicoletta Zampillo ve üvey oğlu Rocco Basilico arasında eşit olarak paylaştırdı. Her mirasçı aile holdingi Delfin'de yüzde 12,5 hisseye sahip olurken, hiçbirine şirket yönetimi bırakılmadı.

MİRASÇILAR ARASINDAKİ ÇEKİŞMENİN NEDENİ

  • Eşit hisse dağılımı
  • Farklı aile grupları
  • Kuşaklar arasındaki yaş farkı
  • Yönetimde tek lider bulunmaması
  • Şirket stratejileri konusunda görüş ayrılıkları

SADECE GÖZLÜK SEKTÖRÜNÜ ETKİLEMİYOR

Delfin yalnızca EssilorLuxottica'nın en büyük hissedarı değil. Aynı zamanda Generali Sigorta, UniCredit ve Monte dei Paschi gibi İtalya'nın en önemli finans kuruluşlarında da büyük paylara sahip bulunuyor.

Bu nedenle Del Vecchio ailesindeki kriz, yalnızca optik sektörünü değil, İtalya finans piyasalarını ve Avrupa iş dünyasını da yakından ilgilendiriyor.

OPTİK SEKTÖRÜNÜ NASIL ETKİLEYEBİLİR?

EssilorLuxottica; Ray-Ban, Oakley, Persol, Oliver Peoples ve birçok küresel markayı bünyesinde bulunduruyor. Şirket aynı zamanda dünyanın en büyük optik perakende ağlarından birini yönetiyor.

OLASI SONUÇLAR

  • Yeni yatırımların yavaşlaması
  • Akıllı gözlük projelerinde gecikmeler
  • Kurumsal yönetimde değişiklikler
  • Küresel optik sektöründe yeni rekabet dengeleri
  • Satın alma ve büyüme stratejilerinin yeniden şekillenmesi

OPTİSYENİN SESİ DEĞERLENDİRMESİ

Leonardo Del Vecchio küçük bir atölyeden dünyanın en büyük gözlük imparatorluğunu kurmayı başarmıştı. Bugün yaşanan gelişmeler ise aile şirketlerinde güçlü kurumsal yönetim ve sağlıklı miras planlamasının ne kadar kritik olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Del Vecchio ailesinin alacağı kararlar yalnızca EssilorLuxottica'nın değil, küresel optik sektörünün geleceğini de doğrudan etkileyebilir.

40 MİLYAR EUROLUK GÖZLÜK İMPARATORLUĞUNUN GELECEĞİ ARTIK SADECE PAZARDA DEĞİL, AİLE MASASINDA BELİRLENECEK.
Reklam

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Aralık 2025

Aralık 2025

Kasım 2025

Kasım 2025

Ekim 2025

Ekim 2025

Eylül 2025

Eylül 2025

Agustos 2025

Agustos 2025

Temmuz 2025

Temmuz 2025

Quantum Eyewear
Son dakika gelişmelerinden ilk sen haberdar ol.