İngiltere Başbakanı Boris Johnson, düzenlediği basın toplantısında koronavirüse dair kontrol altına alma politikalarına son verdiklerini, bundan sonra salgını geciktirme politikası uygulayacaklarını açıkladı.
17 Mart 2020 - 18:11 'de eklendi.
”Bu bir nesil için en kötü krizdir. Bazı insanlar bunu mevsimsel griple karşılaştırıyor ama ne yazık ki bu doğru değil.” diyen Johnson, “Bu hastalık Koronavirüs bilinenden çok daha tehlikeli ve daha da yayılacak. Çok daha fazla aile sevdiklerini zamanından önce kaybedecek” diye belirtti.
İngiltere’de yayılmaya devam eden koronavirüs ve hükümetin salgına dair politikası, İngiliz gazetelerinin başyazılarında yer aldı. Financial Times gazetesi “Britanya’nın virüse karşı stratejisi bir kumar” başlığını kullandı.
İngiltere’de koronavirüsün zaman içinde nüfusun büyük kısmına bulaşması, böylece halkın “sürü bağışıklığı” geliştirmesi planlanıyor.
Hükümetin İngiltere’de odaklandığı nokta, virüsün tüm halka bir anda değil yavaşça bulaşması, böylece sağlık hizmetlerinde bir anda yüklenme yaşanmaması.
Fakat FT, alınan önlemlerin bulaşma hızını yavaşlatacağının kesin olmadığını, İngiltere’nin koronavirüs politikasının sıkı karantina önlemlerine kıyasla daha fazla ölüme yol açacağının kesin olduğunu yazdı.
Hükümetin açıkladığı “makul en kötü senaryoya” göre 66 milyonluk İngiltere nüfusunun yüzde 80’i virüs kapacak ve öldürücülük oranı yüzde 1 bile olsa 500 binden fazla insan ölecek. Bu İngiltere’de bir yılda ölen kişi sayısına denk.
“Hükümet İngiltere’de salgının en kötü noktasının 10-14 hafta sonra gerçekleşeceğini düşünüyor.”
Times İngiltere hükümetinin “virüsü toplumun yüzde 60’ına yayma” planının diğer ülkelerin uygulamalıyla çeliştiğini ve bunun İngiltere’nin dünyanın geri kalanıyla ilişkisini etkileyebileceğini vurguladı.
“Burada esas risk, bu krizin küreselleşmenin ölüm çanını çalması, her ülke kapılarını kapatırken yalnızca küresel tedarik zincirlerinin değil aynı zamanda küresel işbirliğinin de sonunu getirmesi. Bu krizi yalnızca derinleştirir.
“Tarih, uluslararası krizlerde komşuyu zarara sokma politikalarının vahim sonuçlarıyla dolu. Küresel liderler çok geç olmadan bir araya gelmeli ve ortak bir politika üzerinde uzlaşmalı.”
BBC Türkçe/alıntı
Yakın bir zaman önce Hollanda 4.cü basamak sağlık hizmetinin ölümcül hastalara verilmemesini tartışmaya açarak yaşlanan nüfusun yaşam süresinin uzamasının sosyal güvenlik sisteminin mevcut standartlarda sürdürülebilirliğini tehdit ettiği endişesini dile getirmişti.
Küresel iklim değişikliği yaşamı idame ettirecek kaynakların yok olmasını hızlandırmakta ve dünya kendi kendine yetemez noktaya sürüklenmekte.
Dünya dijital çağa evrilirken sistem dışı kalacak iş gücünün yeryüzünde sorunları tetikleyeceğini bu nedenle sisteme yük teşkil edecek kitlelerin saf dışı edilmesinin yöntemleri üzerinde politikalar geliştirilmekte.
Dijital devrim öncesi dünyanın böylesi bir dönüşüme nasıl uyum sağlayabileceği senaryoları bilim kurgu filmleriyle aktarılıyor olsa da COVİT-19 küresel gücün küresel ölçekteki ilk tatbikatı olup olmadığı zaman içinde netleşecektir.
Yeni dünya düzeninin küresel ölçekteki en büyük laboratuar çalışmasında başta sosyal güvenlik sistemine yük teşkil eden yaşlılarla vedalaşılacak (Bakınız Boris Johnson açıklaması) İkinci aşamada beslenme yetersizliğinden vücut direnci düşüklerle vedalaşılacak, üçüncü aşamada niteliksiz iş gücüyle vedalaşılacak ve virüsten en az etkilenen yeni nesil (çocuklar) dijital devrimin ihtiyaç duyduğu seyreltilmiş iş gücünü oluşturacak.
Yeni dünya düzeninin küresel ölçekteki bu deneyine tanıklık eden biz yaşlı yani risk gurubundakilere tavsiyem kalan ömrünüzü iyi değerlendirin. Covit yoluna gitmeyin.
Hakan Ertunk/ Gözlükçü
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...