Bir süredir UV-engelleyici kontakt lensler sunuluyor. Ancak, bu lenslerin göz hücrelerini güneşe maruz kalmaktan ne kadar iyi korudukları araştırılmamıştır.
09 Ekim 2019 - 0:13 'de eklendi.
OptisyeninSesi Dış Haberler-(Berlin) – Güneş ışığının yoğun ultraviyole ışınımı, gözdeki konjonktiva ve korneaya zarar verebilir. Şimdi araştırmacılar, dahili UV korumalı kontakt lenslerin bu hasarı önleyip önleyemeyeceğini test ediyor. Kontakt lensler, örneğin bir asit yanmasından sonra korneasına hassas kök hücreleri nakledilen hastalar için yararlı olacaktır.
Ancak ayrıca düzenli olarak yüksek UV radyasyonuna maruz kalan işçiler de kontakt lenslerden faydalanabilir. İlk test sonuçları başarısız olduğu Eylül ayında düzenlenen DOG (Alman Oftalmoloji Derneği) Kongresinde uzmanlar tarafından açıklandı.
Güneş kremi insan cildini UV ışınlarından koruyabilir. İnsan gözünün kapsamlı bir şekilde korunması ise daha zordur.
Örneğin güneş gözlükleri, başıboş ışığın içeri girmesine izin veriyor. Şimdi bir süredir UV-engelleyici kontakt lensler sunuluyor. Ancak, bu lenslerin göz hücrelerini güneşe maruz kalmaktan ne kadar iyi korudukları araştırılmamıştır.
Prof. Dr. Med. Claus Cursiefen, Alman Oftalmoloji Derneği (DOG) Başkanı ve Köln Üniversitesi Oftalmoloji Merkezi Müdürü “Kontakt lenslerin kök hücrelerin insan korneasından fotodamalarını önleyip önlemediğini laboratuvar testlerinde test ettik” diyor.
Limbal kök hücreler (LSC) sağlıklı görme için çok önemlidir. Hücreler boynuz ve konjonktiva arasındaki sınırda oturur ve korneayı sıfırdan birkaç haftada bir yenilemek için diğer şeylerin yanı sıra hizmet eder. Bu hücreler olmadan, kornea bulanıklaşır ve böylece görme kısıtlanır. UV ışığı, aynı zamanda hastalık, yanıklar veya kimyasal yaralanma bu kök hücrelere zarar verebilir ve körlüğe neden olabilir. Cursiefen, “Bununla birlikte, şimdi limbal kök hücrelerini nakledebilmenin ve oküler yüzeyi restore etmenin birkaç yolu var” diyor. Ancak, nakil sonrasında bu kök hücreler UV ışınlarına karşı çok hassastır.
Kontakt lenslerle umut verici ilk testler
Köln merkezli oftalmologlar, özenle nakledilmiş kök hücrelerden gelen hasarı önlemek ve hastaların görüşlerini korumak için piyasada bulunan kontakt lensleri yerleşik bir UV filtresi ile test etti. Cursiefen, “Laboratuvarda UV ışığı ile ışınlanan insan limbal kök hücreleri üzerinde deneyler yaptık,” diyor. Işınlama UV koruması olmadan gerçekleşti. Sonuç: “Dahili filtreli kontakt lensler UV hasarını neredeyse tamamen önleyebildi, olumsuz etkiler eksikti” diyor DOG Başkanı Cursiefen. UV koruması olmadan limbal kök hücrelerinde belirgin hasar meydana geldi.
Cursiefen, “Laboratuvardaki insan deneyinin sonuçları açıktı” diyor. Şimdi Köln bilim adamları klinik bir çalışma hazırlıyor: Limbal kök hücre nakli yapılan hastalar ameliyattan sonra UV korumalı kontakt lens kullanmalılar.
Cursiefen, “Kontakt lenslerdeki UV filtresi bu hastalar için işe yararsa, lensler gün ışığında çok fazla zaman geçiren insanlar için de bir seçenek olabilir” diyor.
Yoğun UV radyasyonu sadece bağ ve korneaya zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda yaşa bağlı maküler dejenerasyonu, kataraktı ve göz tümörlerini de teşvik eder.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...