a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Türkiye’de Kontaktlens Sektörü Ne Durumda?

2000’li yıllarda kontakt lens almak için bir göz doktoruna giderek muayene olduktan sonra aynı doktordan lens temin ederek güvenli bir şekilde kontakt lens kullanılıyordu.. Diğer kontakt lens satışı yapan yerlerde bir göz doktorunu mesul müdür olarak işyerinde çalıştırıyordu. Tamamen doktor kontrolünde lens kullanımına yönelten bir sağlık uygulaması vardı.. Fakat artık bu günler geride kaldı.. Geçtiğimiz […]

14 Şubat 2013 - 1:17 'de eklendi ve 1800 kez görüntülendi. A+A-

Türkiye’de Kontaktlens Sektörü Ne Durumda?

2000’li yıllarda kontakt lens almak için bir göz doktoruna giderek muayene olduktan sonra aynı doktordan lens temin ederek güvenli bir şekilde kontakt lens kullanılıyordu..

Diğer kontakt lens satışı yapan yerlerde bir göz doktorunu mesul müdür olarak işyerinde çalıştırıyordu. Tamamen doktor kontrolünde lens kullanımına yönelten bir sağlık uygulaması vardı.. Fakat artık bu günler geride kaldı..

Geçtiğimiz 10 yıl içinde kontakt lenslerin hiçbir gözetim olmadan internet yoluyla satılması ve lens kullanıcısının bu yanlışı doğru olarak kabul etmesi ile birlikte. Kontakt lens’ten anlamayan bir satıcı ve kontakt lens kullanmasını bilmeyen bir tüketici grubu oluşturdu.

Türkiye’de kontakt lens o kadar yanlış anlaşılıyor ki bütün herkes göze takılan kontakt olan kontakt lensi sadece lens olarak telaffuz etmeye başladı.. Aslında lens türkçe’de anatomik olarak göz merceği anlamına geliyor. Optik bilimindeki yani gözlük camları ve fotograf makinalarında kullanılan mercek tüm dünya’da lens olarak biliniyor. Tüm dünyada contact lens olarak adlandırılan malzemenin adı Türkiye’de maalesef lens.

Halk dilinde lensimi taktım! Lensimi çıkardım! Lens kullanıyorum gibi kelimelerin yerini ”kontakt lensimi çıkardım” ne zaman alacak merak ediyorum.

Bu gerçeği google arama motoru yeni keşfetmiş olacak ki arama çubuğuna lens yazdığınız zaman son bir kaç gündür ilk sayfada lens kelimesinin gerçek anlamı sıralamada görünmeye başladı.

İnternet üzerinden kontrolsüzce satılan kontakt lensler nedeni ile son 10 yılda göz problemleri artmış durumda. Öte yandan internet sitelerinde yer alan lens fiyatları, lens satış siteleri arasındaki acımasız rekabet nedeniyle son derece ucuz! İnternet nedeni ile kontakt lens fiyatları son 5 yılda hiç artmayarak aksine azaldı. İnternet üzerinde pazarlamanın altın kuralı işlemeye devam ediyor.. Ürünün aynı ise fiyatın ucuzdur! Lens fiyatlarının rekabet nedeniyle ucuz olması lens tüketicisi için sevindirici bir durum.. Bütün internet lens satış siteleri en büyük kendisinin olduğunu iddaa ediyor. Fakat türkiyede kontakt lens pazarı çok büyük olmadığı için sürümden kazanmak gibi bir taktikte pek işe yaramıyor. Aynı aylık numaralı şeffaf kutu lensi 20 tl, 21,90 tl ve 24,00 tl ye bulmak mümkün.

Lens satan siteler kutu başına 5 tl ile 12 tl arasında bir kar marjı ile satış yapıyorlar.

Türkiye’de lens satışı optik mağazaların kanuni hakkı olmasına rağmen; internet siteleri ve büyük göz hastaneleri lens satışı yapmaya devam ediyor! Bu durumda optik dükkanı olan bir optisyen lens satamaz hale geliyor neden mi? Çünkü Optisyene giriş fiyatı 25 tl olan bir lens internette 20 tl’ye satılıyorda ondan.. Optisyenler kendi aralarında bir birlik sağlayarak pazarlarına yıllardır hakim olamadılar. Bu durumda internetten online lens satışı yasak olmasına rağmen bu yasağa pek aldıran yok gibi..

Daha ucuz ve dahada ucuz lensin gideceği nokta kalitesiz ve kaçak lenslerinde satılmasına neden olduğu gibi halk sağlığını tehdit edecek bir duruma gelebiliyor.

Batıda ise durum çok farklı! Kontakt lens gerçekten optik mağazalarda satılıyor ve optometrist denilen meslek grubu lens ölçümlerini yapabiliyor. Ayrıca kontakt lens distribütörleri taban ve tavan fiyat yayınlayarak pazarın bozulmasına engel oluyor.

Amerika’da farklı eyaletlerde internet üzerinden lens satışı yapmak 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile karşılık buluyor.

Fikret HAYMANA

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Şubat Ayı Katılım Payı Ödemesi Şubat Ayı Katılım Payı Ödemesi

Şubat ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkil...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kullanmaları gerektiği söylendiğinde bundan pek memnun olmadılar....

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiy...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her sene birey katılıyor....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(2 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
bekir karslı
bekir karslı
10 Mayıs 2013 10:34

Amerika’da farklı eyaletlerde internet üzerinden lens satışı yapmak 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile karşılık buluyor.
elinizde eyalet örneği varmı?
ayrıca texastan california eyaletine internetten lens ve numaralı gözlük satmanın önüne geçen bir tane sadece bir tane uygulama varmı?
ben cevabı vereyim.YOK

MURAT KÜÇÜKÇOLAK
MURAT KÜÇÜKÇOLAK
14 Şubat 2013 11:18

bu bilgiyi bizimle paylaşmanız sıkıntıların çözümüne katkı sağlamasını umarım, fakat sorun birlik ve beraber olmayınca mesleki sözde başkalarına geçer.

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Şubat Ayı Katılım Payı Ödemesi Şubat Ayı Katılım Payı Öd...

Şubat ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığ...

Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası nede...

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler gö...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazar...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kul...

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ ...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı...

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optis...

Prizmatik düzeltmenin önemi Prizmatik düzeltmenin öne...

Binoküler çift görme, etkilenen kişileri günlük yaşamda cidd...

Kering Eyewear gelir rekoru kırdı Kering Eyewear gelir reko...

Kering'in gözlük bölümü 12 aylık dönemde pozitif gelir artış...

Zenith markası kimde kalacak? Zenith markası kimde kala...

Anılan hükümsüzlük kararının kesinleşmesini takiben ceza dos...

Gözlük Pazarı 2028’e kadar 172,42 milyar ABD dolarına ulaşacak Gözlük Pazarı 2028’e kada...

Dünya çapında gözlük pazarı pazarı 2020’de 105,56 milyar ABD...

Dünya, Optometri haftasını kutluyor Dünya, Optometri haftasın...

Dünya Optometri Konseyi (WCO) farkındalık haftası 17-23 Mart...

Magazin HABERLERİ
Web TV