Belediyelerimizin haklarını ihlal eden, yetkilerini ve gelirlerini kısıtlayan düzenlemelere karşı Birliğimizce bütün belediyeler adına gerektiğinde yargı mercilerinde davalar açılabilmektedir.
02 Haziran 2015 - 11:01 'de eklendi.
Türkiye Belediyeler Birliğinin Açıklaması
Belediyelerimizin haklarını ihlal eden, yetkilerini ve gelirlerini kısıtlayan düzenlemelere karşı Birliğimizce bütün belediyeler adına gerektiğinde yargı mercilerinde davalar açılabilmektedir.
18/01/2014 tarihli ve 28886 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin 8’inci maddesinin (6)’ncı fıkrasında “İl sağlık müdürlüğünden optisyenlik müessesesi ruhsatnamesini almış müesseseler, ilgili belediyeden ayrıca işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almak zorunda değildir.” Hükmü yer almaktadır.
Yönetmeliğin Birliğimizce incelenmesinde bu hükmün belediyelerin yetkilerini ve gelirlerini kısıtladığı, bu kapsamda Anayasa’nın 124’üncü, 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanunun 3’üncü ve 10/08/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6’ncı maddesine aykırı olduğu ve yargıya taşınması gerektiği kanaatine ulaşılmış ve söz konusu hükmün yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile 21/01/2014 tarihinde Danıştay nezdinde Birliğimizce dava açılmıştı.
Danıştay 15’inci Dairesi; 3572 sayılı Kanun’da işyeri açma ruhsatı alması gerekmeyen müesseselerin sayma suretiyle belirlendiği, optisyenlik müesseselerinin bu kuruluşlar arasında sayılmadığı, 5193 sayılı Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Kanun’da da bu müesseselerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı almayacaklarına dair bir hüküm bulunmadığı, Kanun’da düzenlenen bir mükellefiyete yönetmelik ile istisna getirilemeyeceği gerekçesi ile Yönetmeliğin Birliğimizce dava konusu edilen 8’inci maddesinin (6)’ncı fıkrasının yürütmesini durdurmuştur.
Bu kararla, optisyenlik müesseseleri işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak mecburiyetindedir.
Almanya'nın Schwaebisch Gmuend kentinde bulunan, köklü Menra...
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Şayet sağlık mesleği olan mesleğimizi, kanununun içinde sağlık mesleğidir yazmıyor diye belediyelere denetletmek isteyen zihniyet nasıl bir zihniyettir.O halde bu mesleği sağlık meslekleri grubundan çıkartsınlar. Meslekdaşları belediye zabıtalarına denetletsinler.Hatta terazi ile tartarak ceza yazsınlar.Nedir bu rezillik anlamadım birde unutmadan dernek yetkilileri meşhur ÜNİVERSİTE AKADEMİSYENİNİDE YANLARINA ALIP ECOO’ya hesap vermeye gitmişler.Duyanlar duymayanlara anlatsın.Daha öncede söylemiştim,bunlar utangaç optometristler.