a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Poşet Beyannamesi Talebi

Poşet ücretlerine ilişkin beyannameleri esnaf yerine poşet üreticileri ya da ithalatçıları vermeli. Mevcut düzenlemeyle 1,5 milyonu aşkın esnaf zor durumda kalacak.

09 Nisan 2019 - 11:15 'de eklendi.

Poşet Beyannamesi Talebi

Mali Müşavirlerden Poşet Beyannamesi Talebi

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masis Yontan, alışveriş poşetlerine ilişkin beyanname verme sürecine girildiğini belirterek, “Poşet ücretlerine ilişkin beyannameleri esnaf yerine poşet üreticileri ya da ithalatçıları vermeli. Mevcut düzenlemeyle 1,5 milyonu aşkın esnaf zor durumda kalacak.” dedi.

Yontan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, poşet ücretlerine ilişkin beyanname verilmesi konusunda yeniden düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Poşetler için uygulamaya konulan vergilendirme şeklinin bazı sıkıntılar oluşturabileceğine işaret eden Yontan, “Türkiye’de poşet konusunda bin civarında üretici ve ithalatçı var. Bu konuda kaynaktan vergilendirme yapılmalı. Poşet ücretlerine ilişkin beyannameleri esnaf yerine poşet üreticileri ya da ithalatçıları vermeli. Mevcut düzenlemeyle 1,5 milyonu aşkın esnaf zor durumda kalacak. Bu düzenleme uygulanabilir değil. Bu uygulamada cezalar çok ağır. Beyannamenin yanlış verilmesi halinde, 25 kuruşluk poşet için 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ve 18 bin lira para cezası var.” diye konuştu.

Poşet beyanlarının sayıları daha az olan üreticiler tarafından yapılmasının, muhasebeleştirme açısından daha kolay olacağını vurgulayan Yontan, şöyle devam etti:

“Bu şekilde 1,5 milyon esnaf yerine, bin tane firmanın beyanname vermesiyle iş bitmiş olur. Kontrolünü de mali müşavirler yapar. Şu anda köydeki, kasabadaki bakkal 100 tane poşet dahi satsa beyanname verecek. Bu kadar fazla mükellefi kapsama almak doğru değil. 25 kuruşa satılan poşet için 15 kuruş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hesabına ödenecek, 4 kuruş katma değer vergisine gidecek. Geriye 6 kuruş kalıyor, o maliyeti bile karşılamıyor.”

Mevcut uygulamada mükelleflerin beyanname vermesinin zaman ve maliyet açısından büyük yük olacağına dikkati çeken Yontan, sorunun, kaynaktan vergilendirmeyle daha rahat çözüleceğini dile getirdi.

Yontan, daha önce 15 Şubat olarak belirlenen beyanname verme süresinin 24 Nisan’a kadar uzatıldığını anımsatarak, süre uzatımı yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşerek sistemin yeniden düzenlenmesini talep ettiklerini bildirdi.

Satış yapılmasa da beyanname verilecek
Çevre Kanunu uyarınca yılbaşından itibaren alışveriş poşetlerinin ücretli olması ve poşet ücretlerine ilişkin beyanda bulunulması zorunlu hale getirilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tebliği uyarınca da geri kazanım katılım payı beyannamesinin, plastik poşetin satışının yapıldığı beyan dönemini takip eden ayın 24’üncü günü saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi zorunluluğu bulunuyor.

Buna göre, ocak ve şubatta satılan plastik poşetlere ilişkin geri kazanım katılım payı beyannamesi, 24 Nisan’a kadar verilecek ve ödemeler 30 Nisan’a kadar yapılacak.

Beyan dönemleri, kurumlar vergisi mükellefleri için aylık, diğerleri için 3 aylık olacak. Satış noktaları, beyan dönemi içinde plastik poşet satışı yapmamış olsalar dahi beyanname verecek. Bu durumda beyannamenin, “Beyan edilecek geri kazanım katılım payı bulunmamaktadır” seçeneği işaretlenerek gönderilmesi gerekecek.

Muhasebe Türk

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulu...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad GmbH'nin iflas başvurusunda bulunduğuna dair güncel bilgiler şu şekildedir...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sektör. Nüfusumuz bu yazı yazıldığında 86 milyon 154 bin 607. İşte bu kadar ki...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı artırıyor!

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kullanmanın geliri artırdığı ortaya çıktı. ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı!

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, mucizelerinin yanında beklenmedik sorunları da beraberinde getirebiliyor....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas ba...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

“Otizm engel değildir” “Otizm engel değild...

Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...

SGK, Reçete ve fatura teslim süresini uzattı. SGK, Reçete ve fatura tes...

2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...

Ülkelerin gözlük kullanma oranları açıklandı! Ülkelerin gözlük kullanma...

Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...

Hayalet ağlar güneş gözlüğüne dönüşüyor Hayalet ağlar güneş gözlü...

Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...

Denetimler başladı Denetimler başladı

Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...

Magazin HABERLERİ
Web TV