BIST 100
11.359,01 -1,48%
DOLAR
41,0443 0,01%
EURO
47,6692 -0,26%
GRAM ALTIN
4.482,03 0,08%
FAİZ
39,26 -0,41%
GÜMÜŞ GRAM
50,96 -0,03%
BITCOIN
111.946,00 0,53%
GBP/TRY
55,3072 -0,07%
EUR/USD
1,1605 -0,32%
BRENT
67,67 0,67%
ÇEYREK ALTIN
7.328,12 0,08%
İstanbul Parçalı Bulutlu
İstanbul hava durumu
27 °

Polarize Güneş Gözlükleri

Işık kendi doğrultusunda giderken aşağı yukarı, sağa sola hareket eder. Polarize eden, yani kutuplaştıran filtreler ise ışığın sadece bir yönde titreşen dalgalarının geçmesine izin verir.

taylanpolarize

Işığın tek yönlü titreştirilmesine polarizasyon (kutuplaştırma ) adı verilir.

Güneş ışığı yatay bir yüzeyden yansıdığında çoğu kez son derece rahatsız edici bir parlama (Glare) meydana gelir. Bu parlamalar görüş kontrastı azaltır, görüş konforunu bozar, Tüm güneş gözlükleri parlamaları belli oranda azaltır.

Ancak sadece yüksek kaliteli polarizasyon filtresi sayesinde seçici geçirgenliği sonucu parlamaları engelleyip ışığın göze ulaşmasını sağlar. 1938’de Edwin. H. Land, tarafından Polaroid olarak adlandırdığı maddeyi bulmuştur.

Polarize filtre, sadece bir düzlem yönündeki ışık dalgasının geçmesine izin verir. Eğer iki polarize filtre birbirine dik açılı olacak şekilde çakıştırılırsa ışık geçirmeyecektir. Otomobil sürücüğünde, balıkçılık, plaj, renklerin tanınmasında, karlı günlerde, kullanılır. İyi kalite polarize edilmiş lensler UV radyasyonunu önler. Güneş gözlüklerine bir alternatiftir.

"Gözlükçülük/optisyenlik bir formasyon mesleğidir. Renklendirilmiş lensler, optik sağlık gerecidir, Gözleri UV radyasyonundan korur, katarak olmasını önler, Uluslararası standartlara göre üretilmiş güneş gözlükleri, sinyalizasyon renklerinin doğru algılanmasını sağlar.

Trafik kazalarında can ve mal kayıplarını önler. sadece moda yönü bahane edilerek, renkli lenslerin bu eğitimi almayan insanlar tarafından satılması, önerilmesi, işportaya, sosyete pazarlarına düşmesi, marketlerde özetle optisyenlik müessesesi dışına taşınması “Türkiye’de bir halk sağlığı “ sorununa dönüşmesine sebep olmuştur. Yasal bir düzenleme ile her türlü denetim ve kontrolün TC Sağlık Bakanlığı eli ile yürütülmesi gerekir.

Aynı zamanda işportada satış Devletimiz için çok büyük bir katma değer vergisinin de kaybına dolayısıyla kamu zararına neden olmaktadır. Yüzüme yakıştı mı? Fiyatı uygun mu? Soruları ile doğru güneş gözlüğü seçilemez.

Taylan KÜÇÜKER- Eczacı/ Gözlükçü

Reklam

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Optisyenin Sesi Reklam