Gazeteler, TV, internet hepsi fena halde canımı sıkıyor. Keyifle okunacak bir şey bulamıyorum. Hergün cinayet, hergün tecavüz. Bir taraftan ekonomisi gelişen bir ülke olduğumuzu iddia ederken, öte yandan en geri kalmış ülkelerle yarışan sayıda ölümlü trafik kazaları… Bir gün keyifle oturup kahvemi içerken kahvaltı haberlerinde güzel ve umutlu şeyler duyduğumu hatırlamıyorum. Böyle başlanan günden […]
30 Mart 2013 - 17:59 'de eklendi.
Gazeteler, TV, internet hepsi fena halde canımı sıkıyor.
Keyifle okunacak bir şey bulamıyorum. Hergün cinayet, hergün tecavüz. Bir taraftan ekonomisi gelişen bir ülke olduğumuzu iddia ederken, öte yandan en geri kalmış ülkelerle yarışan sayıda ölümlü trafik kazaları…
Bir gün keyifle oturup kahvemi içerken kahvaltı haberlerinde güzel ve umutlu şeyler duyduğumu hatırlamıyorum. Böyle başlanan günden hayır mı gelir?
Ferdi olarak bir şeyler yapmak istiyorum, ama ne olabilir ki? Yakmak, yıkmak, dünyayı düzene sokmak… Mesleğimi, muassır medeniyetin ötesine taşımak.. Ben?.. Ben de bu güç hiç olmadı ki.. Ayrıca ben korkak adamın tekiyim.. Ne yapabilirim ki ?
Belki…. Belki, bir kahraman yaratabilirim. Şöyle,insanüstü özelliklere sahip bir kahraman!
Gerçi bir ara ‘’Gözlüklü Oğlan ‘’ diye derviş-aşık arası bir tipleme çalışmam oldu ama..’’Şimdi masal okumanın zamanı mı ?’’ şeklinde yorumlar alıp, pek beğenilmemişti. Oysa masal okumanın, masal dinlemenin ne kadar önemli olduğundan haberleri yok meslekdaşlarımın. ‘’Masalsız dünya, camsız gözlüğe benzer ‘’ diye boşuna dememişler. (Çin atasözü)
Ama bir kahraman yaratmak ta pek kolay bir şey değil. Hele bu süper bir kahraman olacaksa.. Daha önce, bırakın süperini, normal bir kahramanla bile karşılaşmış değilim.Bu işin incelikleri nedir, pek bilmiyorum. Allah’tan internet diye bir şey var. Oradan gezegen ölçeğinde etkili bir kahraman yaratmanın yolları yer alıyor. Bu işinde imaj-maker’ları varmış. Kurallar şu:
Önce isim.
Sonra kıyafet.
Sonra özellik.
İsim, etkili ve akılda kalabilen, yüreklere korku salan bir isim olmalı. Optikmen, bu anlamda güzel ve sektörel bir isim.Ama yeterli değil.Bir de alt kimlik verilmeli.
Süpermen—Klark Kent gibi…
Ben Sadettin’i uygun gördüm. Çok yakınları,dostları ‘’Sado‘’ diye çağırabilsinler. İsim konusunu böyle hallettik.
Sonra, kılık-kıyafet.
Biliyorsunuız kahraman olmanın ön şartlarından biri kıyafettir. Öyle herkesten farklı, herkesten marjinal bir giysiniz yoksa, sizi adamdan bile saymazlar. Batman, Supermen, Kızılmaske gibi bu işin olmazsa olmazı, önce maskedir.Bu kolay. Bizimki, aynı zamanda sektörel bir kahraman olması sebebiyle maske yerine, gözlük kullanacak. Optiksel düzlemde, megapiksel açıdan Fresnel aynalarla yokedici özelliklere sahip gözlükler. Çıkardığında Sado, taktığında ‘’Optikmen’’.
Optikmen, kılık-kıyafet konusunda diğer kahramanlardan daha özgür. Öyle tayt üstüne kilot giymek falan, pek yakışmaz dostuma. Biz Türküz. Gören-duyan ne der? Normal delikanlı giyimi olsun yeter! Haa, aksesuar olarak tesbih olursa, iyi olur.
Özellikleri,… Açık sözlü, yardımsever, gezegenin namusuna yan bakmayan ( ama hafifte çapkın),oturmasını-kalkmasını bilen bir super kahraman. Ağır bir delikanlı olmalı ki; değil sektöre,tüm gezegene çeki-düzen verebilmeli. Super kahramanlar arasında da racon kesebilmeli. Batman’la-Supermen mi kapışıyor?
Tak! Olaya el koyabilmeli.
25 – 30 yaş aarasında olmalı. Hiç yaşlanmamalı. Cumaları da olsa,camiye gitmeli. Büyüklerini sayan,küçüklerini seven, saygılı kahraman Optikmen. Haa! Bu superkahramanımız Saadettin’in Optikmen olması mesleğimize ne kazandırır? Adam Mars’ la Jupiter arasında uçarken Optimetri gelsin mi-gelmesin mi? Ya da sağlıkta rekabet etik mi-değil mi? Gibi sorunlarımızla ilgilenir mi, bilemem. Yani, emin değilim.
Satın alınmasını önlemek için,özelliklerine parayla-pulla işi olmayan diye bir madde ekleyebilirim en fazla.
Eğer benim kahramanımı uygun görmediyseniz ,aslında süper olmasa da bizim gözlüklü bir kahramanımız var aslında. Bülent Arabacıoğlu’nun çizdiği, hafiften saftirik, gözlüklü, gerçek bir kahraman! En kahraman rıdvan.
Ben şimdilik bu kadarını başarabildim. Daha özgün kahramanlarınız varsa onları da tartışabiliriz. Hiç olmadı profesyonel bir kahraman edinmenin yollarını arayabiliriz.
Ama hayır! Bizim kahramanlara ihtiyacımız yok. Herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın, bu bize yeter diyorsanız o başka…
Metin Turanlı
Bu yazı, Yazar Hanzade Selvi’nin ”Nasıl süper kahraman olunur?” öyküsünden uyarlamadır.
Resmi Gazete 'de yayımlanan düzenlemeye göre tıbbi cihaz ona...
Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kart ödemel...
İnsanları görme, körlük ve görme bozukluğu konularında bilgi...
Gözlük kullanıcılarının reçeteli gözlük ve güneş gözlüklerin...
Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...
Gözlük ve lenslerin tarihini ve nasıl çalıştıklarını biliyor...
Ağustos ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalışt...
New South Wales Üniversitesi (UNSW) mühendisleri, görme yeti...
30. Yıl gününde bir araya gelmemize vesile olan, şirketimizi...
Sn Metin Turanlı
gerçekten kahraman bekliyorduk onuda siz buldunuz OPTİKMAN karizmatik 🙂
yazınız ve farklı bir perpektif bakış açınız ve mizah anlayışınızı yansıttığınız için teşekkürler 🙂