Türkiye’de hizmet veren yabancıların optik sektörüne konulan yasaklara uymadığını belirten Mutlu, bunun büyük adaletsizliklere neden olduğunu söyledi.
27 Ekim 2012 - 0:36 'de eklendi.
Bu haftanın KOBİ’si 12 yıldır Sultanbeyli’de optik üzerine hizmet veren Aşkın Mutlu oldu.
Mutlu optik sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirdi ve yeni uygulanmaya başlanan barkod sisteminin sıkıntılara neden olduğunu söyledi.
12 yıldır Sultanbeyli’de optik sektöründe hizmet veren Aşkın Mutlu, yeni barkod sistemi paralelinde firmaların barkot bulmakta sıkıntı yaşadığını dile getirerek; “Optik sektöründe birçok sıkıntı var. Öncelikle reçetelerle ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Optiklerin barkod sistemine geçmesiyle beraber ortaya birçok problem çıktı. Sektördeki firmalar barkod temin etmekte ciddi sıkıntılar yaşıyor. Eskiden reçeteleri el ile sisteme giriyorduk. Şimdi ise her reçete bir barkod veriyoruz. Bu barkodları bize gözlük firmaları gönderiyor. Ancak onlar da barkod bulmakta sıkıntı yaşıyor.
Mesela cam siparişi verdiğimizde camlar bize barkodları ile beraber geliyor. Bu barkodlar bazen okunmuyor, bazen de eksik yazılmış oluyor. Durum böyle olunca ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” dedi. Sözlerine Gözlükçüler Derneği’ne üye olduklarını belirterek devam eden Mutlu; “Gözlükçüler Derneği’ne üye bir işletmeyiz. İlk zamanlarda onlar da bu sıkıntılarla ilgili pek bir şey yapamadı. Ancak son bir aydır mesafe katetmeye başladılar. Hakkımızı savunmaya çalışıyorlar; birçok yere başvuruda bulundular. Lakin ilk üç ay ciddi sıkıntılar yaşadık” dedi.
“Biz yapsak dükkânımızı kapatırlar”
Türkiye’de hizmet veren yabancıların optik sektörüne konulan yasaklara uymadığını belirten Mutlu, bunun büyük adaletsizliklere neden olduğunu söyledi. Aynı yasakları kendilerinin çiğnemesi durumunda ciddi cezalarla karşı karşıya kalacaklarını belirten Mutlu sözlerine şöyle devam etti: “Gözlükçülerin en önemli sıkıntılarından bir tanesi de reklam konusudur. Yerli gözlükçülere reklam yapmak yasak. Ben gazete ve televizyona reklam verirsem ciddi anlamda cezalarla karşılaşırım. Ancak yabancı firmalar gelip, Türkiye’de rahatça reklam yapabiliyor.
Biz Türk gözlükçüler çerçeve-gözlük 69 Türk Lirası dediğimiz an 5.000 Türk Lirası ceza ödüyoruz. Bazı durumlarda bu cezalar dükkân kapatmaya kadar gidebiliyor. Ancak yabancı firmalar gelip televizyonlarda alenen reklam yapabiliyor ve hiçbir yaptırımla karşılaşmıyor. Ben dükkânımın camına bile herhangi bir şey yazamazken onların televizyonlara rahatça reklam verebilmesi hiç de adil değil. Normalde prosedür “Optik ve Eczanelerin reklam yapması yasaktır” diyor ama yapan yapıyor.”
“Herkese eşit davranılsın”
Sektörde yaşanan sıkıntılara bir an önce çare bulunması gerektiğini vurgulayan Mutlu, sektörde uzun yıllardır hizmet verdiklerini tekrarlayarak; “Devletten beklentimiz herkese eşit davranılmasıdır. Nasıl ki Ticaret Kanunu diye bir şey var ve herkes bu kanuna uymak zorundaysa, sektörümüzdeki kurallara da herkes uymalıdır. Eğer reklam yabancılara serbest ise bize de serbest olmalı, eğer yasaksa onlara da yasak olmalıdır” dedi.
“Güneş gözlüğü sezonu kısa sürüyor”
Güneş gözlüğü sezonunun optik sektörüne göre daha kısa sürdüğünü söyleyen Mutlu; “Gözlükte güneş sezonu diye bir tabir vardır. Mayıs ile Temmuz arasında güneş gözlüklerinin satışlarında yükselme olur. Ancak bizim işimiz genelde optik ve buna ağırlık veriyoruz. Numaralı gözlükte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Güneş gözlüğü sadece 3 ay satılır” diyerek sözlerini tamamladı.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...