
Sayın Taylan Bey ,
Ben de sizin gibi Hayim Beyin söylediklerinin doğruluğuna katılıyorum . Ancak anladığım kadarıyla ifadelerinizde konunun farklı yerlere gittiğine hatta bazı başka kuruluşların isteklerinin bulunduğu unsurlara gittiğine dikkat ettim.
Örnegin servis istasyonu olmadığı için urunu tedarikçiye gönderdiğiniz ve 35 tl lik urun için 20 tl kargo ücretini meslektaşlarımızın ödediğini vurgulamışsınız. Ancak bu tedarikçi ve gözlükçü arasında yapılan satış öncesi anlaşma sonrasında su an bahsettiğiniz konuma gelebilir .
İkincisi ben yanlış biliyorsam beni düzeltin ancak benim bildiğim kadarı ile bizim mesleğimizde son kullanıcıya satısı yapan kişi aynı zamanda tedarikçilerin servis istasyonlarıdır ve sattıkları urunun garantiye girip girmeyeceği konusunda karar verecek mecralardan biridir ,yani urunu bize kargo ile ulaştırmak yerine bunun garantiye girip girmediğinin kararını müşteriye bildirebilirler . (Tabi olması gereken ne ise onu ifade ederek cunku cogu tedarikçinin urunu bizzat görmek istemesinin sebebi geçmişten kaynaklanan her seyin garanti kapsamında yenilenme talebidir ) Ancak cogu meslektaşımız Hayim beyin de belirttiği gibi arızalı urun her ne olursa olsun onun cozumunu mağazada uretme aşamasından kaçmaktadır ve bana sorarsanız asıl sorunlardan biri budur . Onun yerine firmaya gönderelim incelesinler gerekeni yaparlar veya hallederler demeleridir bu kelimeyi ifade ettiğiniz anda zaten 1-0 yenik başladınız nerdeyse konu bitmiş demektir o kullanıcı kesinlikle ret cevabı alacağına inanmaz inandıramazsınız da.
Ancak mağaza ya geldiğinde siz o kişinin karsısında dik durabiliyor ve ona bunun neden garantiye girmeyeceğini ifade ediyorsanız o zaman o kullanıcının fikirleri değişir cunku daha ilk elden aldığı yanıt bellidir daha bunun oluru varmıdır, yokmudur gibi bir aşama yoktur .
Dahası gozluk çerçevesi genellemeye vurduğumuz zaman oyle bir urundur ki devamlı takıldığından dolayı zaten fabrikasyon bir hatası var ise en gec 1 bilemediniz 2 ay içerisinde arızası ortaya çıkan bir urundur çıkıp da bu arıza 18 ay beklemez (Bunu neden ifade ettim cunku genelde bize gelen urunler hep o yaslarda ). Bu durumda bir ürün belli bir kullanım sonrasında onunuze kırılmış olarak geliyorsa zaten asli olarak düşünürsek garantiye girmiyordur ama Uygulamada ne kadar başarılıyız bu tartışılır tabi. Neden diye sorarsanız ona da basit bir ornek verebilirim ornegin 18 ay dediğimiz süre 540 gune tekabül eder ve kullanıcı günde en az 2 kere bu urunu siliyordur bu da minimum 1080 kere urunu doğru yerden tutup mu siliyor yanlış yerden mi siliyor ifadesini onumuze getirir cunku benim gordugum kadarıyla cogu gozluk kullanıcısı gozlugu nasıl silmesi gerektiğini dahi bilmiyor veya biliyor ama uygulamıyor bu bahsettiğim belki de benim kullanım hatasını ifade edebilicek en ufak bir unsurdur ben sizlere bunun gibi 100 lerce unsur daha sayabilirim ancak bu yazının sonu gelmez o zaman …
Dahası garanti belgesinde aslını aldım vs imzalar ya da simdi yeni moda olan belgeler eski tarhliymiş yok 2 sene dolmak üzereymiş bana bunun yenisini yollayın sgk oyle istiyor gibi konular gündemde . bu konuların muhatabı bence zaten biz değiliz bunun muhatabı SGK dır .Bunu sizden sgk istiyor ancak garanti belgesi Sanayi ve tİc. Bakanlıgından musadesini aldığımız bir evraktır Dahası bu urunlerin faturası sizde mevcuttur Bence siz tedarikçilerden yeni evrak istemek yerine ben bu urunu 2003 te almışım arkadaşım faturası da burda ve o gunun sartlarında istenen tum kanun ve kurallarına uygun bir sekilde alım yapılmış siz neye dayanarak benden bunu istiyorsunuz diye bir soru sormadığınız surece karsınızdaki sizden her gun yeni bir evrak istemeye devam eder . Nasıl olsa ne isterse veriyoruz .
Tabi bir de bu konuya o taraftan bakmak lazım Siz bu kurumdan bir bedel tahsil ettiğiniz zaman o da burada bazı ikilemler görmesi halinde size karsı tum zorlukları çıkarır ve çıkartmaya devam edecektir . Madem yaptığınız anketlerde bu kadar zorlanıldığı ortaya çıkıyor sgk dan ucret talep etmeyin onun yerine hastanıza urunu fatura edin hastanız size ücretini odesin daha sonra da gitsin sgk dan faturasının ne kadarını oduyorsa onu tahsil etsin siz hastanıza fatura ve garanti belgesini teslim edin garanti belgesi vermediler gibi bir ifadede bulunmalarına karsın da faturaya belge nosunu yazın böylece hic bir seyle uğraşmazsınız. Hem bunu yaptığınızda Meslektaslarımız anında ücretlerini kesinti olmadan tahsil etmiş olur hem de inanın 35 tl değil daha pahallı urun satabilirler cunku benim yaptırmış olduğum ankete gore de sgk hakkını kullanan cogu gozluk kullanıcısı o urun için ciddi bir ucret ödendiğine inanıyor hem de hic bir prosedürle de ugrasmıs olmazsınız bu sefer uğraşacak kurum sgk dır . Cunku yazınızın son cümlesindeki Karekodun bu isi çözebilir ifadenizin da bunu saglayacagına ben inanmıyorum daha öncesinde Hayim Bey in Rustu Beyin ve benim Fona inanmadığımız gibi bu kaçağı artırır dedik ki nitekim oyle oldu yine de aynısı olmaya devam edecek eminim ki pahalı urunlerin karekodlarının hepsi kacak gözlüklere kullanılıcak cunku genelde pahalı urunlerin veya sgk hakkını kullanmayan kullanıcıların garanti belgeleri müşteriye verilmemektedir.
Neyse benim asıl söylemek istediğim konu sunu bilmenizdir ben satış yaptığım tum meslektaşlarıma sonuçta yaptıkları ticarettir ve yaptıkları ticaretin kendilerine artı yönde dönmesi için elimden geleni yaparım cunku ben onlar hayatta olduğu sürece ürün satısı yapabilirim yani talepte bulunmaları için her turlu imkanı sağlarım Hatta benimle aynı fikirde olan bir cok tedarikçi olduğuna da eminim . Ancak bunu yaparken tek bir seyi goz ardı edemeyiz bu ticaretin sonunda tedarikciler de , mesleğini icra eden gözlükçü arkadaşlarımızın da, son kullanıcılar da yapılan alışverişten mutlu olmalıdır. Ben sahsım adına sektörü mutlu edecek yolun burdan geçtiğine inanmaktayım .
Yazımı sonlandırırken fikirlerimin benim Uyesi bulunduğum hiçbir kurumun ortak kararı olmadığını sadece sahsımın düşünceleri olduğunu belirtmek isterim.
Saygılarımla
Nurhan ÜTÜCÜ
GÖZLÜK ÇERÇEVESİNE GARANTİ OLMAZ!!!
AB” DE BÖYLE BİR UYGULAMA YOK
“CE” UYGUNLUK ARANIR HASTAYADA
KULLANIM KILAVUZU VERİLİR
BU UYGULAMDAN BEKLENEN MAKSAT ELDE EDİLEMEMİŞ VE MİYADI DOLMUŞTUR.
GELİN GARANTİ BELGESİ UYGULAMASINI TÜM SEKTÖR ORTAK AKLIMIZI İRADEMİZİ BEYAN EDEREK KALDIRALIM KALDIRILMASI YÖNÜNDE ÇALIŞMA YAPALIM