İSTANBUL–19.07.2011 TARİHLİ, CAM VE ÇERÇEVELER İÇİN UYGULANACAK, PİYASA GÖZETİM VE DENETİM ESASLARI, BARKOD UYGULAMALARININ NASIL YAPILACAĞI HAKINDA YAPILAN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Toplantı Yıldız teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümü Öğretim görevlisi Prof İbrahim KIRCOVA tarafından yönetilmiştir. Açılış, İstanbul Ticaret odası Genel sekreter yardımcısı Sayın Selçuk Tayfun ok’un konuşması ile başlamıştır. Sayın Selçuk konuşmasında, […]
21 Temmuz 2011 - 11:58 'de eklendi.
İSTANBUL–19.07.2011 TARİHLİ, CAM VE ÇERÇEVELER İÇİN UYGULANACAK, PİYASA GÖZETİM VE DENETİM ESASLARI, BARKOD UYGULAMALARININ NASIL YAPILACAĞI HAKINDA YAPILAN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Toplantı Yıldız teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümü Öğretim görevlisi Prof İbrahim KIRCOVA tarafından yönetilmiştir.
Açılış, İstanbul Ticaret odası Genel sekreter yardımcısı Sayın Selçuk Tayfun ok’un konuşması ile başlamıştır. Sayın Selçuk konuşmasında, İstanbulda Optisyenlik ve optometri eğitimin başlatılması için çalışma ve destek verdiklerini ifade etmiştir.
Oturumu yöneten Prof İbrahim KIRCOVA her konuşmacıya 15 dk süre vermiş, ilk sözü de
T.C. Sağlık Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Sayın Dr. Murat Bilbay,a vermiştir. Murat Bey, TC Sağlık Bakanlığımız Müsteşarı Nihat TOSUN un sektör temsilcilerine selamını ileterek sözlerine başlamıştır. Sayın Dr Murat Bey, konuşmasına, hava alanından buraya gelene kadar optik sektörünün ciddi problemlerinin olduğunu, saha da dönen ürünlerinin yarınsın kaçak olduğu öğrendiğini ifade etmiştir. Kayıt dışı ve halk sağlığını tehdit edecek ürünlerin sahada dolaşmasına izin vermeyeceklerini, sertifikalandırılmış denetçilerinin olduğunu, kaynaktan denetlemenin esasta doğru olduğunu bunun her zaman olmadığını, perakendecilerinde den denetleme elemanlarınca denetleneceğini ifade etmiştir. Ürünleri analiz yaptırabildiklerini, uygun olmayan ürünlerin toplatıldığını, imha edildiğini, para cezaları verilebileceğini ifade etmiştir. Denetlemenin yüzünün soğuk olduğunu, taciz baskı ve tehditlere maruz kaldıklarını ifade etmiştir. Ülkemizde şikâyetin ispiyon olarak algılandığı, aslında bu sistemin Avrupa çok iyi işlediğini ifade etmiştir. Sadece kozmetikte 120.000 ürün çeşitliği olduğunu ifade etmiştir. Amaçlarının kimseyi taciz ve cezalandırmak olmadığını, yaratılacak tek bir istihdamı önemsediklerini, kapılarının yapılacak önerilere işbirliğine, ortak çalışmalara açık olduğu, başlangıçta denetimlerde öğretici ve eğitici olacaklarını anlatmışlardır. Gözlüğe sıranın yeni geldiğini, tıbbi cihaz kapsamında ki diğer ürünlerle ilgili çalışmalarını tamamladıklarını, Her firmanın ürünleri için UBB kayıtlarının yapılması gerektiğini SAĞLIK BAKANLIĞIN BARKOD U ARAMADIĞINI kendileri için bir zorunluluk olmadığını, BARKOD ŞARTININ TAKİP VE KONTROLÜNÜN SGK DA OLDUĞUNU, BARKOD UYGULAMASINI SGK NIN İSTEDİĞİ İFADE ETMİŞTİR. Bu tür bilgilendirme toplantılarının bundan sonrada sürekli yapılması gerektiğini, İfade etmiştir.
TAYLAN KÜÇÜKER ‘İN ELEŞTİRİ VE YORUMU:
Sayın Daire başkanı ile aralar dada sohbet etme imkânı elde ettik. Son derece deneyimli, konusuna hâkim çalışmayı işbirliğini seven bir görünüşü var. Bizleri Ankara’ya da davet etti ortak çalışmaya, istihdam sağlayan katkı sağlayacak her fikre ve çalışmaya açık olduğunu ifade etmiştir. Ancak sözlerine başlarken söylediği, sektördeki her ürünün yarısı kayıt dışıymış, hava alanından gelene kadar bunu öğrendim demesi çok manidardı.
Bu bilgileri bizleri ve tedarikçileri direk olarak bundan sonra denetleyecek Sayın Daire başkanına KİM? NE AMAÇLA SÖYLEDİ? Bunu bilmiyoruz. Hani diyorlardı ki resmi bir belge olmadan biz meslektaşımızı teşhir etmeyiz? Madem elinizde bu bilgiler var, bizlere de de paylaşın, bu kayıt dışı çalışan tedarikçiler kimler? Ürünleri hangileri? Üyelerimizi Duyuralım almasınlar!! SGK na bildirin medula optik provizyon siteminden düşürülsün, tüm sektörün saygınlığını düşürecek, bu tür dedikodular ve iddialar sektörümüze olan saygı ve güveni takdir edersiniz ki azaltıyor. Ayrıca ertesi gün tedarikçilerle bir ayrı toplantı düzenlemesini talep ettik. Bu toplantıda, garanti belgesinin kaldırılması, fon, barkod, kare kod, oda birlik, güneş gözlükleri için yasal düzenleme,reklamlar,5193 de yapıalcak tadilat vs konuları istişare ederek ortak çalışma programları planlamayı amaçlıyorduk, o talebimizde ertesi gün için daha önceden planlanmış çalışmalarının olduğu ve daha sonra böyle bir toplantı yapalım diyerek ötelenmiş ve kabul görmemişitr. Bizlerin yok sayılması var olduğumuz gerçeğini değiştirmeyeceğini hala anlammış olmaları ilginçtir. Bu kayıt dışılık varsa bunun fon uygulaması ile olacağını biz 2006 da söylemedik mi? Şimdi kendinizin yarattığınız bu defakto durumdan kendiniz neden şikâyetçi oluyorsunuz? Madem TC Sağlık Bakanlığı Piyasa gözetim ve denetim Daire başkanlığı kurulduysa, AB de olmayan garanti belgesi uygulamasının da kaldırılması gerekir. Ayrıca sektör adına konuşan, faaliyet gösteren meslektaşlarımızın açıklamalarını yaparken daha sorumlu ve dikkatli olmaya davet ediyoruz.
Başkan ikinci olarak; T.C. Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Piyasa Gözetimi Şube Müdürü Sayın Ali Sağbaş a söz verdi. Piyasa gözetim ve denetim yetkisi Sağlık Bakanlığındadır. Amaçlarının ak ile karayı ayırt etmek olduğunu ifade etti. İzmir Bursa Ankara Samsun Kayseri Adana Van İstanbul merkez olmak üzere bağlı illerde olağan denetimler yapacaklarını, belli eğitim seminerleri planladıklarını, bilgi alışverişine her zaman açık olduklarını ifade etmiştir.
Daha sonra Sayın Değerlendirme ve kayıt şube müdürü Ersen Ünsal, Ulusal Bilgi Bankası hakkında bilgilendirme yaptı. 2005 de UBB kayıt sistemine başladıklarını, üretici, ithalatçı, dağıtıcı firmaların kayıt altına alınması UBB kayıt yaptırmaları gerektiğini, uygulamalı olarak anlatmıştır. Tıbbi cihaz portföyünün çok geniş olduğunu 1.836.000 ürün çeşitliliği olduğunu, gözlüğünde bunlardan birisi olduğunu ifade etmiştir.www.huap.org.tr.ubb adresinden, eski kaydı olanların yeni siteme bilgilerinin aktarıldığını, kaydı olmayanların yeni sisteme kayıt yapmaları gerektiğini uygulamalı demostasyonunu yapmıştır.Vergi kaydı girildiğinde firma bilgileri otomatik olarak geliyor.firma faaliyet alanına ithalatçı imalatçı, bayii, olduğu belirtilecektir.
OPTİSYENLİK MÜEESESELERİNİN KAYITLARI TOPLU YAPILACAKTIR. ŞİFRELERİ DAHA SONRA OPTİSYENLİK MÜEESESELERİNE BİLDİRİLECEKTİR.
Firma yetkilisi kısmından mail adresi iki adet bildirilecek, mail adresinin aktif kullanılır olması çok önemli, bütün iletişim ve bilgi akışı bu mail adresi ile sağlanacak, tek bir mail adresi varsa iki kez girilecektir. İmza sirküsü yetkili kişinin güncel olması gerekmektedir. İmza sirküsünün başlangıç ve bitiş tarihinin olması pdf formatında olması gerektiği, başvuru tamamlandıktan sonra çıktı alınarak yetkilinin noter ıslak imzalı olarak TC Sağlık Bakanlığına gönderilmesi gerekiyor. Onay verildikten sonra şifre bildirilen mail adresine gönderiliyor. Bu şifre ile tedarikçi girerek bilgi ve ürün kaydı yapabiliyor. Özetle ürünler kayıt altına alınıyor.
Daha sonra SGK adına Sayın Şükriye VURAL hanımefendiye söz verilmiştir.
Şükriye Hanım yaptığı konuşmada, biz SGK olarak optisyenlik müesseseleri ile tek tek sözleşme yapıyoruz. Aksayan maddeleri belirleyerek sürekli revizyona gidiyoruz. Aralık sonunda da sözleşmeleri yayınlıyoruz dedi. SUT 7.3.8 Uzman göz dr tarafından yazılmış reçeteleri, 5193 optisyenlik hakkındaki kanun ve yönetmenliklere tabii işlem yapmaktayız.Hak
sahibin reçete ile uyumluluğunu mutlaka kontrol edilmesine dikkat çekti. reçete tarihi, protokol no, diploma sicil no, mutlaka kontrol ediniz reçete arkasına müracaat tarihi istiyoruz, El yazısı İstanbul da problem oldu, hak sahibinin el yazısı olmasını istiyoruz, bunu istememizin sebebi daha sonra hak sahibi ben böyle bir ürün almadım diyor ,hastanın el yazısını almanız denetimlerde sizin sigortanız oluyor ,yurt dışı sigortalılar için çalışma devam ediyor ,ayrı ayrı fatura kesmeden kurtulacak ,7.3.8 teleskopik ve kontakt lensler UBB kaydı yapılarak ödeme kolaylıkla yapılacak ,gözlük 5 iş gününden itibaren verilecek ,özel camlar 30 günde teslim edilecek ,garanti belgesi seri numarasını sonlandırmadan mutlaka bir gün önce titizlikle kontrol ediniz,sonlandırma yapıldıktan sonra sistem düzeltmeye imkan vermiyor ,barkod uygulamasına geçtikten sonra reçeteye garanti belgesi eklenmesini istemeyebiliriz,ama siz hastalara garanti belgesini vereceksiniz SGK garanti belgesi takip işlemini yapmayabilir ,ANCAK PROJE HAYATA GEÇENE KADAR İSMEK ZORUNDAYIZ ,Barkod reçeteye yapışacağı için garanti belgesini tekrar eklemek gerekmeyebilir ,bunlar sözleşmede görüşülerek düzenlenebilir,1 eylülden itibaren mükerrer garanti belgesi girişi istemiyoruz açıklamalarında bulundu.Katılımcıların sorularını cevapladı,aralarda görüşmek isteyen her meslektaşımızın sorularını detaylı sabırla cevapladı.
Toplantının son konuşmasını olan T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Ulusal Bilgi Bankası Müdürü Sayın Reyhan Yalçın Bozkurt, yaptı. Sağlığın yönetiminin de sağlıklaştırılmasına projelendirilmesine ihtiyaç olduğunu, İyi bir ölçme yapmanın esas olduğu, yapılan kayıtları bu yüzden istediklerini, kayıt dışı bir ürünün, ödemesinin yapılmaması gerektiğini, her ürünün takip edildiğini, Barkod un nasıl yapılacağı stokların nasıl yönetileceği, Gümrük müsteşarlığı ile eşgüdümlü ürünlerin. Takip edileceği, ödedikleri para ile kaliteli sağlığa uygun kayıt altındaki ürünleri almak istediklerini ifade etmiştir. Katılımcıların sorduğu uygulamalarla ilgili sorunlarını büyük bir sabırla izah etmiştir.
Yeşil kart ödemlerinin 01.01.2012 de SGK na devrolacağı bildirilmiştir.
TAYLAN KÜÇÜKER’İN ELEŞTİRİ VE YORUMLARI
Sektör temsilcileri 13 milyon gözlüğün 10 milyonunu devlet alıyor bunun 3 milyonu yerli, 10 milyonu ithal olduğu ifade etmişlerdir, ben bu rakamlara katılmıyorum SGK kurumu, ayda, ortalama 22–25 trilyon arası ödeme yapıyor, toplam yıllık ödenen gözlük bedeli 250–280 trilyon civarında, bütün sağlık harcamaları içerindeki payı %1 den az, günde ilaç provizyon sistemine bir milyon 200 bin reçete giriyor SGK ayda bir katrilyon civarında ilaç 1 katrilyondan fazla tedavi gideri ödüyor.
İlaç ta kare kod başarı ile uygulanıyor, kayıt dışı kaçak ürünler bu sayede kontrol ediliyor, dolayısıyla bizdeki uygulamada kare kod olmalıdır. Aksi takdirde başarı şansı azalır. Bu konuda uygulamalarla ilgili düşüncelerimizi ve raporlarımızı kurum yetkilileri ile paylaşacağız. Aynı düşüncelerimizi tedarikçilerimize de anlatmak istedik ancak pek ilgi ve kabul göremedik. Garanti belgesi uygulamasını mutlaka kaldırmalıyız. AB de böyle bir uygulama yoktur.
Stok ürünler için geçici barkod uygulaması yapılacağı ifade edildi, bu konuya tam bir açıklık aslında getirilemedi. Bize göre Optisyenlik müesseselerindeki stoklar kiminse bu ürünlerin barkotları tedarikçiler tarafında temin edilmelidir. Bu ilaçta da böyle olmuştur. Gerçek bir denetim yapılacaksa, bütün stoklar, ithalat, üretim, SGK ya satışlar, gümrük müsteşarlığı, UBB kayıtları ile takip edilmelidir. Bu organizasyon öyle anlatıldığı gibi basit kolay değildir. Uygulamada çok sayıda problemle karşılaşacağımız açıktır. Çok sayıda cevaplanacak soru vardır. Örneğin barkod karekod gözlüğün neresine yapışacak, barkodun yerli üreticilerde takibi nasıl yapılacak? Üretimine göremi barkod verebilecek? Sınırsız barkod üretirse garanti belgesinden hiçbir farkı olmayacak, başımıza bir yük daha binmiş olacak,SGK dışında perakende de satılan ürünlerde çıkış nasıl yapılacak onların barkodları nasıl olacak?En önemlisi Güneş gözlüklerindeki uygulama nasıl yapılacak,bu konuda yasal bir düzenleme ,ve barkodlu satışla takip şart gözüküyor,çünkü güneş gözlüğü konusu ciddi olarak ülkemizde bir halk sağlığı sorununa dönüşmüştür. İmitasyon taklit sahte ürünler Dünya’da bir sektör tamamen sıfırlamak yok etmek mümkün değil, bizler sivil toplum örgütü yöneticileri olarak elbette, sistem içinde sahada, kayıt dışı bir ürünün
Dolaşmasını satılmasını istemeyiz. Tedarikçiler bize faturalarını veriyor, medulada kayıtlı garanti belgelerini veriyor, gözlükçü de alıyor, burada gözlükçüyü suçlamak doğru bir yöntem değil,
Artık hepimiz şunu anlamalıyız. Eski alışkanlıklarımızdan vazgeçmeliyiz. çin gibi bir devlet palyatif çözümlerle durduramayacağımızı anlamalıyız. Karlılıkların eskisi gibi olmadığını, ürünlerin çeşitliğinin artığını üretimin buna göre planlaması gerektiğini, sorunların çözümünde ayrı baş çekmek yerine ortak akılı işletmeliyiz.
İzleyeceğimiz politikalar geleneksel optisyenlik müesseselerimizin de yaşamasına imkân verecek şekilde planlanmalı ve düzenlemelidir.
İzmir merkezli kurulan kooperatifimize her meslektaşımızın katkı ve desteğini bekliyoruz.
Resmi Gazete 'de yayımlanan düzenlemeye göre tıbbi cihaz ona...
Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kart ödemel...
İnsanları görme, körlük ve görme bozukluğu konularında bilgi...
Gözlük kullanıcılarının reçeteli gözlük ve güneş gözlüklerin...
Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...
Gözlük ve lenslerin tarihini ve nasıl çalıştıklarını biliyor...
Ağustos ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalışt...
New South Wales Üniversitesi (UNSW) mühendisleri, görme yeti...
30. Yıl gününde bir araya gelmemize vesile olan, şirketimizi...
Türk Standartları Enstitüsü’nün Uluslararası Sağlık Standardı Hazırlama Komisyonu ne kadar güzel bır telafuz u var dıme bu komısyon neden kacakcılık vs denetlemer yapılırken iş yerlerının hemen dıbınde cok degıl 2 mtre ılerısınde satılan standartlar altında olan güneş ve numaralı gözlükler için bırey yapmıyor ..? bu konudada bır gırısım varmı nedır şimdiden yapmıs oldugunuz acıklama ıcın teesekkurler
şimdi karekod veya barkod uygulamasına gecılecekse hıcte eczanelerdekı uygulama başarılı değil bı ecz.tekn olarak sunu soylıyeyım devletimizi herzaman göz yolda düzelır mantıgı ile devam etmiştir ve gelinen nokta ecz iflasta ne yapacaz dıye kara kara dusunuyorlar. gelelim bize eğer tedarıkcıler gözlükçülerdeki butun mallara karekod verecekse yada pevrasızca ilaçta oldugu gıbı firmalar bunu dağıtacaksa bu iş yürümez yok firmalar elimizdekı malları alıp yerıne barkotlu yada karekotlu urunlerı vercekse ok cam konusunda da çerçevede oldugu gibi yıne ekranda olan firmanın camını devlete verelım ekrandan seçelim ama bukadar yükü sistem kaldıracakmı kaldı ki ecz hala çalısmayan medula çalışmayan its sisitemi bir de bizler… Read more »
bakkallarda , marketlerde , kırtasiyelerde köşe başlarında güneş gözlüğü satılmakta hemde denetimsiz bir şekilde bunun önüne nasıl geçeceksiniz.