a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Güneş gözlüğü camları ile ilgili bazı sorular ve cevaplar

Konumuza başlarken bir hususa netlik kazandırmamız gerekiyor. Bu yazımızda “Güneş gözlüğü” derken, UV koruması minimum 400 nm olan renkli camlar ihtiva eden gözlükleri kastediyoruz.

11 Aralık 2017 - 12:20 'de eklendi.

Güneş gözlüğü camları ile ilgili bazı sorular ve cevaplar

Reçeteye göre üretilmiş renkli optik camların da UV korumasının minimum 400 nm olması gerekmektedir.

İşportada, güneş gözlüğü olarak satılan gözlüklerin UV korumasının ne olduğunu bilemediğimizden göz sağlığımızın korunması açısından işporta gözlüklerinin kullanılmasına şiddetle karşıyız.

Son yıllarda bazı gözlük camı ham maddesi üreticilerinin organik ham maddelerin zararlı ışınlardan koruma özelliklerini daha fazla geliştirip UV+420 olarak lanse ettikleri optik cam materyallerini piyasaya sürdüklerini biliyoruz.

Bu ürünlerde, standart ürünlere kıyasla UV ve “HEV” (High-Energy Visible Light) olarak adlandırılan “Mavi” ışık absorbsiyonu daha fazladır. UV+420 materyelin hafif sarı renkte olması nedeniyle “beyaz” camda küçük bir dezavantaj oluşturmasına rağmen , bu özellik güneş camlarında hiçbir dezavantaja neden olmamaktadır. Rx olarak üretilecek camların UV400 yerine UV+420 koruması olan materyalden üretilmesi göz sağlığı açısından her zaman daha avantajlı olur.

Ülkemiz şartlarında güneş gözlüğü kullanımı sadece ilkbahar ve yaz mevsimi ile sınırlandırılmamalı, tüm mevsimlerde kullanılmalıdır. Güneşten yayılan ve gözlere zararlı olan UV ışınları bulutlar tarafından kayda değer oranda absorbe edilmediğinden zararlı UV ışınları her zaman yeryüzüne ulaşmakta ve gözlerimiz için risk oluşturmaktadır. Ciddi oranda UV yansıtması nedeniyle karlı ortamlarda UV korumalı güneş gözlüğü kullanımı göz sağlığı ve göz konforu açısından büyük önem taşımaktadır.

Daha koyu renkli güneş camları gözleri her zaman daha iyi mi korur?

Bir güneş gözlüğünde aranan asgari korumanın UV400 olması gerektiğini yukarıda ifade ettik. Beyaz iken %100 UV400 koruması olmayan materyelden üretilen fotokromik, polarize , boyanmış veya ayna kaplamalı camların UV geçirgenliğinde genel olarak bir azalma olmamaktadır. Eğer gerçek UV400 koruması hedefleniyorsa Trivex, 1.61 (örneğin MR8), 1.67, 1.74 veya herhangi bir indeksteki UV+420 materyelin kullanılması gerekmektedir. Fakat günümüzde en etkili UV ve Mavi Işık koruması sağlayacak güneş camları için UV+420 materyelden üretilen camların kullanılması önerilir.

Daha koyu olarak boyanan UV400 özelliği olmayan örneğin 1.5 veya 1.56 indeks Organik camların UV ve Mavi Işık koruması artmadığından ve çok koyu camlar ışığı daha az geçirdiği için , göze daha az ışık gelmesi nedeniyle göz bebekleri genişleyeceğinden, göze daha fazla zararlı UV ve Mavi Işık girecektir. Göz içerisine giren zararlı UV ve Mavi Işık miktarı, pupilla alanı ile orantılıdır.

UV400 koruması olmayan çok koyu renkli güneş camları kullanıldığında göz bebeklerinin çapı örneğin 2 kat artmışsa, göze giren zararlı UV ışınlarının miktarı yaklaşık 4 kat artacaktır! Yani, %100 UV400 koruması olmayan çok koyu renkli güneş camları, göz sağlığı açısından daha açık olanlardan daha zararlıdır!

Gözlerimizi UV ışınlarının olumsuz etkilerinden korumak için başka ne yapabiliriz?

Öncelikle %100 UV koruması sağlayan güneş gözlüğü kullanmalıyız. Güneş gözlüğünün “Mavi Işık” absorbsiyonunun da olabildiğince yüksek olması ek bir avantajdır. Kesinlikle işportada satılan güneş gözlüklerini kullanmamalıyız.

Göz mercekleri daha berrak olan çocuklarda UV ışınları tüm göz katmanlarına kolayca ulaşabildiğinden, çocuklara mutlaka UV400 korumalı güneş gözlükleri verilmelidir.

Bombeli çerçevelere sahip güneş gözlükleri, çevreden yansıyıp gelen zararlı ışınların göze ulaşmasını engelleyeceğinden, daha koruyucu olacaktır.

Deniz sahilinde, deniz seviyesinden yüksek olan açık bölgelerde (dağlık alanlarda) ve kar üzerinde, ortamdaki UV oranı daha yüksektir. Özellikle deniz yüzeyinden ve kardan yansıyan UV ışınları çok rahatsız edici olmaktadır ve bu yansımalardan mutlaka korunulmalıdır. Yüksek binaların olduğu şehirlerde ise, binaların gölgesi, UV ışınlarının zararlı etkisini nispeten azaltmaktadır. Fakat havanın bulutlu veya sisli olması, gözümüze zarar veren UV ışınlarını kayda değer bir oranda filtre etmemektedir. Zira görünmez olan UV ışınlarını bulutlar rahatlıkla geçirebilmektedir.

Meteoroloji Müdürlüklerinin yayınladığı UV endeksi tahmin değerleri de dikkate almamız gereken değerlerdir. UV endeks değeri bulutluluk yanında enlem ve boylam dereceleri, yer örtüsü, su, mevsim, günün saati vb. gibi yerel bazı parametrelere bağlı olarak coğrafi bölgelere göre farklılıklar gösterir. Çok yüksek UV etkisinden korunmak için saat 10.00 ile 16.00 arasında güneş altında fazla bulunmaktan kaçınılmalıdır. Bu saatlerde, gölgede de olsanız güneş gözlüklerinizi takınız. Zira çevreden yansıyan zararlı ışınların bir kısmı gözlerinize ulaşabilmektedir. UV endeksinin zararlılık derecesini şu şekilde kategorize edebiliriz:

1-2 (Çok düşük) : (Güneş koruması olmadığı zaman sıradan kişi için tehlike teşkil etmiyor)
3-4 (Düşük) : (Güneş koruması olmadığı zaman düşük risk)
5-6 (Orta) : (Güneş koruması yoksa, orta derecede risk)
7-8-9 (Yüksek) : (Güneş koruması yoksa yüksek risk)
10-11+ (Çok yüksek) : (Güneş koruması yoksa çok yüksek risk)

Bazı ilaçların kişinin UV hassasiyetini artırdığı da bilinen bir durumdur. Bu ilaçları kullanan kişilerin UV maruziyetine karşı daha tedbirli olmaları gerekmektedir.

Geniş kenarlı şapkaların kullanılması ile göze zarar verebilecek UV ışınlarının oranı %50 ye varan oranda azaltılabilir.

Kontakt lens kullanan kişilerin de UV absorbsiyonu tam olan güneş gözlüğü kullanmaları gerekmektedir. UV koruması olan lensler kullanılsa dahi bu lensler korneanın ancak bir bölümünü korumakta, konjunktiva ve lensin korumadığı diğer göz dokuları ve göz çevresindeki deri , UV ışınlarına maruz kalmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Tıbbi Cihaz Yönetmeliği daha az bürokratik hale gelecek Tıbbi Cihaz Yönetmeliği daha az bürokrat...

AB Parlamentosu şimdi AB Komisyonu'na sertifikasyon sürecini basitleştirme ve hızlandırma talimatı verdi....

Stand up Stand up

Bu kadar çok standap izleyince, bir ara ben de cesaretlenip gözlükle ilgili bir standap yapsam mı diye aklımdan geçmedi değil. Bir iki ...

Alanya’da binlerce kaçak gözlük ele geçirildi Alanya’da binlerce kaçak gözlük el...

Operasyon kapsamında 6 kişiye adli işlem yapıldı....

Kering Eyewear grup umut vadediyor Kering Eyewear grup umut vadediyor

Üçüncü çeyrekteki hafif yavaşlamaya rağmen, Kering Eyewear grup için parlak bir nokta olmaya devam ediyor...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Tıbbi Cihaz Yönetmeliği daha az bürokratik hale gelecek Tıbbi Cihaz Yönetmeliği d...

AB Parlamentosu şimdi AB Komisyonu'na sertifikasyon sürecini...

Stand up Stand up

Bu kadar çok standap izleyince, bir ara ben de cesaretlenip ...

Alanya’da binlerce kaçak gözlük ele geçirildi Alanya’da binlerce ...

Operasyon kapsamında 6 kişiye adli işlem yapıldı....

Kering Eyewear grup umut vadediyor Kering Eyewear grup umut ...

Üçüncü çeyrekteki hafif yavaşlamaya rağmen, Kering Eyewear g...

Keratokonus yaşam kalitesini nasıl etkiliyor? Keratokonus yaşam kalites...

Çalışmada hastalar keratokonusun araba kullanma becerilerini...

Gözlük reçetesi yazmak bir sanattır! Gözlük reçetesi yazmak bi...

Sadece gözlük takmak dahi tüm yaş gruplarında %25 olguda gö...

Hatırlatmakta yarar var! Hatırlatmakta yarar var!

Her optisyenlik müessesesinde, optisyenlik mesleğini icra et...

Göstermeyen gözlük yoktur Göstermeyen gözlük yoktur...

Bugüne kadar meslek yaşantımda sorunsuz, problemsiz 1 gün bi...

Elden ödemeye sınır geldi! Elden ödemeye sınır geldi...

7 bin lirayı aşan ödemeler için banka veya aracı finansal ku...

EssilorLuxottica’nın 3. Çeyrek Geliri Beklentilerin Altında Kaldı EssilorLuxottica’nı...

İkonik Ray-Ban markasının arkasındaki şirket EssilorLuxottic...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!