a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Gözlükçüler “meslek hakkı”nı istiyor

Gözlük satışından elde ettiğimiz kâr bu hizmetin bedeli olarak gösterilemez, o zaman market sahiplerinden bir farkımız kalmaz. Çünkü optisyen/gözlükçü bu iş için yıllarca eğitilmiştir. Bu bilgilerini bedavaya neden vermek zorundadır? Serbest Kürsü Behçet Fakihoğlu behcet.fakihoglu@tg.com.tr 18 Temmuz 2011 Pazartesi       Optisyenlik/Gözlükçülük, Sağlık Bakanlığı’nın gözetim ve denetiminde çalışan çok önemli bir sağlık mesleğidir. Gözlükçüler sadece gözlük […]

18 Temmuz 2011 - 9:06 'de eklendi ve 3900 kez görüntülendi. A+A-

Gözlükçüler “meslek hakkı”nı istiyor

Gözlük satışından elde ettiğimiz kâr bu hizmetin bedeli olarak gösterilemez, o zaman market sahiplerinden bir farkımız kalmaz. Çünkü optisyen/gözlükçü bu iş için yıllarca eğitilmiştir. Bu bilgilerini bedavaya neden vermek zorundadır?

Serbest Kürsü
Behçet Fakihoğlu
behcet.fakihoglu@tg.com.tr
18 Temmuz 2011 Pazartesi    
 
Optisyenlik/Gözlükçülük, Sağlık Bakanlığı’nın gözetim ve denetiminde çalışan çok önemli bir sağlık mesleğidir. Gözlükçüler sadece gözlük yapmaz, aynı zamanda aldığı formasyon gereği sağlık danışmanıdır. Gözlük için servis hizmeti verir.
Eksikliklerine rağmen, sağlık harcamaları giderek büyüyor. Ama son dört senedir, devletin ödediği gözlük cam çerçeve fiyatları artmadığı gibi, 40 TL’den 35 TL’ye çekildi. Türkiye’deki 4200 gözlükçüye, devletin ödediği bir yıllık paranın, sağlık harcamaları içerisindeki payı %1’den az.(Binde sekiz).
Uzak Doğu menşeli, taklit hazır okuma gözlükleri, başta İstanbul olmak üzere, büyük illerimizde işporta tezgâhlarında satılıyor. Bunlar birçok sağlık problemi çıkarıyor. Bizler optik provizyon içerisindeki markaları, garanti belgesi ile alıyoruz. Onları SGK’ya veriyoruz.

Garanti belgesi ve faturası olmayan, uluslararası standartlara göre üretilmeyen ürünleri ithal edenleri, satanları bizler bilemeyiz. Yetkililer ve ilgililer bu hususta tedbir almalı. Ticari düşünerek halk sağlığı ile oynamaya kimsenin hakkı yoktur.

Gözlük satışından elde ettiğimiz kâr bu hizmetin bedeli olarak gösterilemez, o zaman market sahiplerinden bir farkımız kalmaz. Çünkü optisyen/gözlükçü bu iş için yıllarca eğitilmiştir. Bu bilgilerini bedavaya neden vermek zorundadır?

Optisyen/Gözlükçüler müesseselerinde sürekli bulunmak zorundadır ve ancak yerlerine başka bir gözlükçü bırakarak müesseselerinden ayrılabilirler. Çünkü kamu hizmeti yapmaktadırlar. Bugün kamu hizmeti yapıp da bunun için tek kuruş ücret almayan başka bir meslek grubu var mıdır?

Eczacıların havan eczacılığı sistemini hatırlarsak, orada meslek hakkı diye bir şey vardır ve hâlâ da majistral ilaç yaparsak bu bedeli devletten alırlar. Reçete hazırlamak için de meslek hakkı talepleri sürmektedir. Bu bedel o ilacı hazırlamak için gerekli olan bilgi birikimine sahip oldukları için eczacılara verilmiştir. Eğer gözlük satılırken ve gözlük kullanıcısına verilirken bu bilgilere gerek yoksa, neden fakültelerde yıllarca eğitim verilmektedir? Eğer gözlüğün en büyük alıcısı olan devlet, “benim bakmakla yükümlü olduğum vatandaşlarıma sadece cam çerçeveyi verin.

Gözlüğün kullanımı, saklanması ve servisini, bakımını, danışmanlığı, garantisini, camın çerçeve montajını ve bunlarla ilgili bilgileri boş verin” diyorsa, o zaman biz finanse edip açtığımız müesseselerimizde onlara cam ve çerçeveyi veririz ve verdiğimiz gözlüğün cam ve çerçeve bedelini alırız. Montajını nerede yaptırırsa yaptırsın. Diğer sağlık danışmanlığı hizmetini de istediği yerden bedeli mukabili almayı düşünebilir. Bu durumda bizim de optisyenlik müesseselerimizde sürekli oturmamız için bir sebep yoktur. Sadece müesseselerimizde bedelini ödeyenlere sağlık danışmanlığı hizmeti vermemiz söz konusu olabilir Şu anda bu görevi vatan hizmeti gibi kabullenerek bedavaya yapmamız sağlanmıştır. Ancak dünyadaki bilgisini bedavaya dağıtan tek meslek grubu olmak istemiyoruz .

Türkiye’de gözlük kullanma oranı yüzde 15, Almanya’da ise bu oran yüzde 55’ler civarındadır. Almanya’da sosyal güvenlik kurumları gözlük bedellerini, hasta katkı paylarını çok yükseltmiştir. Sosyal ve ekonomik seviyeleri oldukça yüksek olan Avrupa ülkelerinde, her yıl, gözlük için oldukça yüksek meblağlar ödenmektedir. Bizde gözlük kullanma oranı ve sosyal gelir seviyesi Avrupa normlarına oranla çok düşük olduğu için, devletin bu yönde ödeme yapmaya devam etmesi, toplumun göz ve görme sağlığının korunması, özetle halk sağlığı açısından çok önemlidir.
Optometri ve Koruyucu Hekimlik gelişmediği için, körlük oranı ülkemizde AB ülkelerine göre çok yüksektir. Sağlık ödemelerinin kesilmesi halinde bu durum facia boyutuna ulaşacaktır.
Her meslekte olduğu gibi, aldığımız bedel meslek bilgimizin karşılığı, yani yasal; meslek hakkımızdır. Gözlükçü/optisyen olmak mesleki bir formasyondur.
Cam ve çerçeve üretici için emtiadır, maldır, biz cam çerçeve satmıyoruz cam ve çerçeveyi meslek bilgimizi de katarak gözlük yapıyoruz. Gözlük mal değildir sağlık ürünüdür bizim için. Bunun için eğitim, meslek bilgimiz+cam çerçeve girdileri ve diğer giderlerimizle görmeyi temin eden sağlık gereci gözlük yapıyoruz. Çalışanları ile 50 bin kişi ekmek yiyor, vergi ödüyor istihdam sağlıyor. Toplumun görmesini temin eden sağlık ürünü gözlüğü yapıyor.

http://haber.optisyeninsesi.com/haberler/gozlukculer-%e2%80%9cmeslek-hakki%e2%80%9dni-istiyor-7542.html 

Taylan Küçükler (Eczacı-Gözlükçü)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkil...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kullanmaları gerektiği söylendiğinde bundan pek memnun olmadılar....

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiy...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her sene birey katılıyor....

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optisyenlik müesseseleri SGK ile sözleşme imzalayacak....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(4 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
GÖKMEN
GÖKMEN
22 Temmuz 2011 17:28

işyerınde kalfalar tezgah a cıkar satıs sonrası hızmet verır ve montajlamayı yapar bu konuda kımler yeterlı kımler yetersız ve bu işi yapabılır dıploması kısacası bu mühendıs ve teknısyen denetleme memurları sana hıç şu neden boyle dıe sormuor abı senı takmıor bu mesulle işimi halledecem dedımıde taı malum devreye gırmek ıcab edıor iş de tam orda sen kımsın kardesım derlerse ben teknısyenım bende sorularınıza cevap verebılır bu meslek ıcınde beımde sunum yapmaya yeterlılık belgem var tarzında

GÖKMEN
GÖKMEN
22 Temmuz 2011 17:25

ayhan abı saygılar burada müessesenızde mesul mudur konusunda 2 ye cıkar dan zıyade bu işi yapanların yeterlılık hakkında bır bılgı verılıor sanır sam ..? yanlısım var ıse düzeltın .. yanı kalfalık belgesı gıbı yada kişşi bu alandada yeterlımı ..? belgesı

ayhan cebir
ayhan cebir
19 Temmuz 2011 11:18

peki beyefendi 1 tanesini zor bulmuşken 2ci nerden bulacagız hayırdır

gokmen
gokmen
15 Ağustos 2011 22:23
Reply to  ayhan cebir

işde orada zaten asıl düğüm çözülüyor sıtem tıtıkr tıkır ıstenıldıgı gıbı ısleyerek kucuk esnaf tabırı halıkımızda bızde ıse tek veyahutda 2 şubelı ısletmeler ıflas ettırılcek sonrada buyuk maddı ımkana sahıp fırmalar bu boslukda herkezı fakat herkezı oynatcak ıstedıgı herseyı ıstedıgı rakamlara dusurup cıkarabılecek buda bız sevgılı yabancı sermaye sevdalılarına dönusu olmayan bır yola sokmus olacak ki onlarda gecmısde yaptıklar ı hatanın farkına varıcak o zmanda iş işden gecmıs olacak hadı hayırlısı dıyor um .. bu da benım tezz ım belkkı dogru belkı yanlıs …? ayhan bey ..?
siz nedersınız

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası nede...

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler gö...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazar...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kul...

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ ...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı...

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optis...

Prizmatik düzeltmenin önemi Prizmatik düzeltmenin öne...

Binoküler çift görme, etkilenen kişileri günlük yaşamda cidd...

Kering Eyewear gelir rekoru kırdı Kering Eyewear gelir reko...

Kering'in gözlük bölümü 12 aylık dönemde pozitif gelir artış...

Zenith markası kimde kalacak? Zenith markası kimde kala...

Anılan hükümsüzlük kararının kesinleşmesini takiben ceza dos...

Gözlük Pazarı 2028’e kadar 172,42 milyar ABD dolarına ulaşacak Gözlük Pazarı 2028’e kada...

Dünya çapında gözlük pazarı pazarı 2020’de 105,56 milyar ABD...

Dünya, Optometri haftasını kutluyor Dünya, Optometri haftasın...

Dünya Optometri Konseyi (WCO) farkındalık haftası 17-23 Mart...

Göz Sağlığı ve Optometri Çalıştayı gerçekleştirildi Göz Sağlığı ve Optometri ...

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Muş Alparslan ...

Magazin HABERLERİ
Web TV