a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Göz Tansiyonuzu Ölçtürün!

Dünya Glokom Haftası’nda Göz Tansiyonu Yönünden Kontrolünüzü Yaptırın Glokom’un Dünyanızı Karartmasına İzin Vermeyin!    Tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan ve halk arasında Göz Tansiyonu ya da Karasu olarak da bilinen Glokom, kırk yaşın üzerindeki her 40 kişiden 1’inde görülür ve hastalığın ortaya çıktığı 10 kişiden 1’inde total körlüğe neden olabilir. Bu […]

05 Mart 2011 - 16:48 'de eklendi.

Göz Tansiyonuzu Ölçtürün!

Dünya Glokom Haftası’nda Göz Tansiyonu Yönünden Kontrolünüzü Yaptırın Glokom’un Dünyanızı Karartmasına İzin Vermeyin! 
 

Tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan ve halk arasında Göz Tansiyonu ya da Karasu olarak da bilinen Glokom, kırk yaşın üzerindeki her 40 kişiden 1’inde görülür ve hastalığın ortaya çıktığı 10 kişiden 1’inde total körlüğe neden olabilir. Bu yıl Dünya Glokom Birliği ve Dünya Glokom Hastaları Birliği tarafından tarihi 6 – 12 Mart olarak belirlenen Dünya Glokom Haftası’nda,Kalıcı görme kaybına sebep olan glokom hastalığının önemine dikkat çekmeyi ve belirti vermeden ortaya çıkan görme kaybından korunabilmek için yapılması gerekenleri vurgulamayı amaçlıyor.

Doç. Dr. Osman Oram, Glokom’un en önemli geri dönüşü olmayan görme kaybı nedeni olduğunu, 40 yaşın üzerinde olup, özellikle ailesinde Glokom bulunan, Hipotansiyon, Hipertansiyon, Diyabet, Miyopi ve uzun süreli kortizon kullanım öyküsü bulunan kişilerin Glokom için normalden fazla risk altında olduğunu belirtiyor. Ayrıca, hastalık önemli bir belirti vermediği için dünyada en gelişmiş ülkelerde bile Glokom hastalığı bulunan kişilerin yüzde 50’sinden fazlasının hastalıktan habersiz yaşadığını vurguluyor.

Glokom(göz tansiyonu) hastalığı nedir?

Göz tansiyonu adıyla da bilinen Glokom, göz sinirini tutan Yaygın ve ilerleyici bir göz hastalığıdır. Genel olarak göz içindeki sıvı basıncının görmeyi sağlayan göz sinirine zarar verebilecek düzeyde olmasıyla ortaya çıkar. Tedavi edilmezse total görme kaybına yol açabilir.

Görülme sıklığı nedir?

Glokom tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybı nedenidir ve 40 yaşın üzerinde yaklaşık olarak her 40 kişiden 1’inde görülür. Hastalık ortalama olarak ortaya çıktığı yaklaşık 4 kişiden birinde tek gözde ve 10 kişiden 1’inde de her iki gözde kalıcı körlüğe sebep olabilir. Dünyada 2010 yılında yaklaşık olarak 60 milyon ve 2020 yılında 80 milyon kişide glokom hastalığının görülmesi ve yine 2010 yılında yaklaşık olarak 8.4 milyon ve 2020 yılında da 11.1 milyon kişinin Glokom’dan dolayı her iki gözde tamamen görme kaybına uğraması beklenmektedir.

Glokom nasıl oluşur?

Normalde göziçi oluşumların beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak bir sıvı yapılır. Bu göziçi sıvı, aynı zamanda sürekli olarak bazı kanallarla da göz dışına atılır. Glokom, göziçi sıvısını dışarı boşaltan bu kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle ortaya çıkar. Göziçi sıvısının yeterli boşalamamasına bağlı olarak göz içinde basınç yükselir ve Yükselen göziçi basıncı da görmeyi sağlayan göz siniri hücrelerine zarar verir. Göz siniri hücreleri Yükselen göziçi basıncı nedeniyle hasar görerek yavaş yavaş öldükçe çevreden merkeze doğru görme kaybı ortaya çıkar. Göz sinirinin yapısal nedenlerle göz içi basıncına hassas olduğu gözlerde aynı olayın basınçta belirgin artış olmadan da gerçekleşmesi mümkündür. Hücrelerin tümü öldüğü zaman kalıcı total görme kaybı oluşur.

Belirtileri nelerdir?

Glokom’un en önemli özelliği sinsi seyirli olması ve hemen hiçbir belirti vermeden yavaş yavaş çevreden merkeze doğru görme kaybı yaratabilmesidir. Bazı hastalarda başağrısı, çevrede bazı bölgeleri görememe ve göz önünde renkli ışık haleleri görme gibi bazı belirtilerin erken dönemde farkedilebilmesine karşın çoğu hastada belirgin görme kaybı yaratıncaya kadar hastalığın varlığı anlaşılamaz. Bugün dünyadaki en ileri ülkelerde bile Glokom hastalarının yarısından çoğu hastalığından habersiz olarak yaşamakta, geri kalmış ülkelerde bu oranın yüzde 90’a kadar çıkabileceği düşünülmektedir.

Hangi yaş grubunda görülür?

Glokom herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak, 40 yaşın üzerinde olanlar, ailesinde Glokom bulunan kişiler, şeker hastalığı, hipertansiyonu, hipotansiyonu, miyopisi ve damar hastalığı bulunanlar ve uzun süreli kortizon kullananlar Glokom’un daha sık görüldüğü grupta yer alırlar. Özellikle, Glokom hastalığının ailesel geçişinin önemli olduğu ve ailesinde göz tansiyonu bulunan kişilerin bu hastalığın görülmesi açısından normale göre 8 kata kadar daha fazla risk altında olduğu göz önünde tutulmalıdır.

Hangi sıklıkta kontrolden geçilmelidir?

Bugün için önerilen, herkesin 40 yaşına kadar en az 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise en az 2 yılda bir Glokom yönünden kontrolden geçmesidir. Ailesinde göz tansiyonu bulunan ve bu nedenle hastalığın daha sık görüldüğü grupta olan kişiler ile şeker hastalığı, hipertansiyonu, hipotansiyonu, yüksek miyopisi ve damar hastalığı bulunanların ise yılda bir kez düzenli olarak kontrolden geçmesi önerilir.

Hastalığın tanısı nasıl konulur?

Glokom tanısında konunun uzmanı göz hekimi tarafından yapılan detaylı bir göz muayenesi çok önemlidir. Bu muayenede görme keskinliğinin belirlenmesinin ve rutin göz kontrollerinin yanısıra göziçi basıncının yani göz tansiyonunun ölçümü, göziçi sıvısının dışa boşaldığı kanalların yeraldığı bölgenin kontrolü ve göz sinirinin durumunun değerlendirilmesi büyük önem taşır. Gerektiği takdirde bilgisayarlı görme alanı ve optik koherens tomografi gibi göz siniri analiz yöntemleri tanıda önemli rol oynar. Göz tansiyonu 20 mmHg’ya kadar normal kabul edilir ve bunun üzerindeki değerler yüksek göz tansiyonu olarak değerlendirilir. Buna karşın göz tansiyonu tek kriter değildir ve göz tansiyonu normal ölçülen ve göz siniri hassas olan kişilerde de Glokom hastalığı görülebilir. Göz tansiyonunun normalden yüksek olduğu veya normal olduğu halde göz sinirinin hasar gördüğünden şüphelenilen olgularda bilgisayarlı görme alanı ve optik koherens tomografi, göz sinirinin hasarının varlığının ve derecesinin belirlenmesinde, ek olarak zaman içindeki değişimin saptanmasında çok önemlidir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Glokom hastalığının tanısı konulduktan sonra bugün için tedavide amaç, göz tansiyonunu düşürerek göz sinirinin hasarını durdurmak ve görme kaybının ilerlemesini engellemektir. Bu amaçla uygulanabilecek yöntemler ilaç tedavisi, laser tedavisi ve cerrahi tedavi olarak üçe ayrılabilir. Bugün için genelde tanı sonrası ilk seçilen yöntemin ilaç tedavisi olmasına, ilaç tedavisine yeterli derecede yanıt vermeyen hastalarda laser tedavisinin ya da cerrahi tedavi yöntemlerinin uygulanmasına karşın, özellikle geç dönemde tanı konulan ya da sürekli ilaç kullanımının uygun olmadığı olgularda doğrudan laser girişimleri ya da cerrahi yöntemler de kullanılabilir. Glokom’da ilaç tedavisinde son yıllarda önemli gelişmeler sağlanmış, etkili yeni ilaçlar tedavinin başarısını büyük ölçüde artırmıştır. İlaç tedavisinde önemli olan hastanın ilaçları sürekli olarak düzenli kullanmasıdır. İlaç kullandırılmayan veya ilaç tedavisine yanıt vermeyen olgularda kullanılan cerrahi yöntemler de son yıllarda giderek artan oranda başarılı olmakta, sürekli ilaç kullanım zorunluluğunu da ortadan kaldırarak etkili tedavi sağlayabilmektedir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Her üç çocuktan birinin gözü bozuk! Her üç çocuktan birinin gözü bozuk!

Türkiye’de her üç çocuktan birinin göz bozukluğu yaşadığı ve bu durumun akademik başarılarını etkileyebileceği belirtildi. ...

100 TL’ye körlük! 100 TL’ye körlük!

Marketlerde, büfelerde adım başı 100 TL'ye satılan güneş gözlükleri tehlike saçıyor. Türkiye’de her yıl 15 milyona yakın gözlük satışı ...

Çocuklarınız Okulda Başarıyı Sağlıklı Gözler ile Yakalasın Çocuklarınız Okulda Başarıyı Sağlıklı Gö...

İyi bir görüş, her çocuğun eğitimsel, fonksiyonel ve sosyal gelişimi için kritik derecede önem taşır. Çocukluk döneminde öğrenmenin %80...

Keratokonus yaşam kalitesini nasıl etkiliyor? Keratokonus yaşam kalitesini nasıl etkil...

Çalışmada hastalar keratokonusun araba kullanma becerilerini, ilişkilerini, kariyerlerini, hayattan aldıkları keyfi ve mali durumlarını...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Rodenstock cam üretimini Çek Cumhuriyeti’ne taşıyor Rodenstock cam üretimini ...

Rodenstock önümüzdeki aylarda Regen tesisini saf bir mühendi...

Gelirle uyumlu limit! Gelirle uyumlu limit!

Orta Vadeli Program (OVP), kredi kartı ve kredi kullanımına ...

Optik Reçetelerinin Geçerlilik Süresi Optik Reçetelerinin Geçer...

Mahkeme kararı doğrultusunda optik gözlük camlarının hastala...

178 bin tıbbi ürün ÜTS’den çıkarıldı 178 bin tıbbi ürün ÜTS’de...

AB'nin MDR düzenlemesinin Türkiye'de de yürürlüğe girmesi so...

Silhouette ilk kendi mağazasını açıyor Silhouette ilk kendi mağa...

“Silhouette Evi kişisel deneyime odaklanıyor. Schmied, Buras...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Gözlük sektörü piyasa özeti Gözlük sektörü piyasa öze...

Küresel gözlük pazarı büyüklüğünün 2022'de 170,53 Milyar ABD...

Her üç çocuktan birinin gözü bozuk! Her üç çocuktan birinin g...

Türkiye’de her üç çocuktan birinin göz bozukluğu yaşadığı ve...

Hazır Okuma Gözlüğü Gerçeği Hazır Okuma Gözlüğü Gerçe...

Kollarınızı iyice uzatmadan yakını okuyamayacak duruma geldi...

Müesseselerde Fiyat Etiketi zorunluluğu Müesseselerde Fiyat Etike...

Satışa sunulan mal ve hizmetlere ilişkin satış fiyatı, birim...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!