Türkiye’de her üç çocuktan birinin göz bozukluğu yaşadığı ve bu durumun akademik başarılarını etkileyebileceği belirtildi.
02 Eylül 2024 - 17:42 'de eklendi.
Doç. Dr. Osman Bulut Ocak, göz bozukluklarının aileler tarafından genellikle göz ardı edildiğini, bu durumun çocukların derslerde başarısızlıklarına yol açabileceğini belirtti.
Çocukların öğrenme yeteneklerinde bir eksiklik olmadığını, genellikle görme sorunları nedeniyle derslerde geri kaldıklarını ifade eden Ocak, göz bozukluklarının tedavi edilmediği durumlarda ilerleyen yıllarda göz tembelliği gibi daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini açıkladı. Ocak, çocukların göz sağlıklarını korumak için doğumdan itibaren, ya da en geç 6-12 aylıkken ve okula başlamadan önce düzenli göz muayenesi yaptırılmasını önerdi.
Ailelerin çocuklarının göz sağlığını izlemeleri gerektiğine dikkat çeken Ocak, gözde kayma, göz kapağında düşüklük, çapaklanma, gözde sulanma gibi belirtilerin göz doktoruna başvurma gerektirdiğini söyledi. “Çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, gözlerini kısarak bakması gibi belirtiler göz bozukluğunun işaretleri olabilir” dedi.
Şaşılık ve göz tembelliği gibi sorunlar hakkında bilgi veren Ocak, göz tembelliğinin genellikle tek taraflı göz kaymalarından kaynaklandığını belirtti. Bu tür durumlarda, kayan gözden gelen görüntü beynin tarafından baskılanarak göz tembelliğine yol açıyor. Tedavi için uygun gözlük ve kapama tedavisi uygulanabileceği gibi, gerekli durumlarda cerrahi müdahaleye de başvurulabileceği ifade edildi.
Çocuklarda miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının yaygın olduğunu belirten Ocak, gözlük kullanımının yaş sınırlaması olmadığını, bebekler dâhil her yaş grubundaki çocukların uygun gözlük kullanabileceğini söyledi. Gözlüklerin görme yeteneğini artırdığını ve göz numarasını değiştirmediğini belirtti.
Göz tembelliğinin tedavisinin ilk 7 yaşta daha etkili olduğunu vurgulayan Ocak, bu dönemde kapama ve ortoptik yöntemlerle tedavi edilebileceğini söyledi. Bilgisayar destekli tedavi yöntemlerinin de kullanılabileceği ancak yaş ilerledikçe tedavinin daha zor hale gelebileceğini belirtti.
Dijital ekranların göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken Ocak, çocukların ekran karşısında uzun süre vakit geçirmemesi gerektiğini belirtti. “4 yaşına kadar çocukların ekran bakmamaları, 4-6 yaş arasında günlük yarım saat, 6-10 yaş arasında 1 saat ve 10 yaş sonrası günde en fazla 2 saat ekran kullanmalarına izin verilmelidir” şeklinde konuştu. Ayrıca, ekran başında geçirilen süre boyunca her 20 dakikada bir gözlerin dinlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
İtalyan gözlük üreticisi Marcolin, ABD'li moda perakendecisi...
Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...
Tasarımcı gözlük şirketi MYKITA, SILMO Paris 2024'te oluklu ...
Görme sorunu yaşayan yurttaşların gözlük reçetelerinde bir y...
Yaşlanmanın ‘ileri – geri’ gidebilen bir süreç olduğunu göst...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Ekmeğinin pesinde koşan biri. Öyle bir yerlere mesaj vermek ...
Dinlendirici gözlük kavramının yanlış bir inanış olduğunun a...
İlk yerleştirmelerde, devlet üniversiteleri arasında en düşü...
Dünyada ilk tam göz nakli yapılan kişinin doktoru olağanüstü...