Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 11.07.2012 tarihinde yürürlüğe konulan ’Genel Sağlık Sigortası Verilerinin Güvenliği ve Paylaşımına ilişkin Yönetmeliğin bazı maddelerinin hukuka aykırı olması nedeniyle TTB ve Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından dava açılmıştır.
28 Nisan 2014 - 23:53 'de eklendi.
Danıştay 15. Dairesi tarafından; Yönetmeliğin dayanak hükmünü oluşturan maddede kişisel veri nitelindeki sağlık bilgilerinin işlenmesi, gizliliğinin korunması ve paylaşılması konusunda yürütmeye çok geniş bir yetki tanındığı, Yasama organınca sınırları çizilmemiş bu denli geniş bir yetkinin idareye tanınmasının Anayasa’ nın 2, 7, 13. ve 20. maddelerine aykırı olduğu gerekçesi ile 5510 sayılı Kanun’un 78. maddesinin 1. ve 2. fıkralarının iptali istemiyle itiraz yolu ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına karar verilmiştir.
Dava konusu Yönetmelik hükümlerine ilişkin yürütmeyi durdurma talebinin Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurudan sonra değerlendirilmesine karar verilmişse de, Danıştay tarafından hukuka aykırılığı tespit edilmiş bir düzenlemenin hukuken sonuç doğurması durdurulmalıdır.
Yönetmeliğin dayanağı olan Yasa hükmünün hukuka aykırılığını tespit eden Danıştay kararı uyarınca, SGK’nın genel sağlık sigortası kapsamında elinde bulundurduğu sigortalılara ilişkin kişisel verileri işleme ve özel şirketlerle paylaşma yönündeki uygulamalarına son vermesi insan haklarının korunması kapsamında hukuki bir gerekliliktir. Başvuru ile ilgili gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi
Gaziantep Optikçiler Derneği’nden Birlik ve Beraberlik Mesaj...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
Çinli Bilim İnsanları Kızılötesi Görüşe Sahip Lens Geliştird...
Gözlükler, günlük kullanım için optimize edilmiş olup, kulla...
Gerçek şu ki, gözlük ve kontakt lensler halen görme bozukluk...
Süreyi geçirmeyin, hizmet devamlılığı ve hasta memnuniyeti i...
Almanya Gözlükçüler Birliği (ZVA), Yazılı olarak yapmış oldu...
Avustralyalı araştırmacılar, düzenli göz testlerinin bunama ...
Sağlık Bakanlığı, halk sağlığını korumak ve vatandaşların gü...
Alakasız SGK Belgeleriyle Optik Sektörü Hedefte – 200 TL’lik...