Önceki yazımızda hangi parametrelerin, gözlük camlarının magnifikasyon (büyütme) gücünü nasıl etkilediğini özetlemiştik.
05 Eylül 2017 - 11:32 'de eklendi.
Geçen ayki yazımızda hangi parametrelerin gözlük camlarının magnifikasyon (büyütme) gücünü nasıl etkilediğini şu şekilde özetlemiştik:
• Baz değeri yükseldiği zaman camların magnifikasyon (büyütme) gücü artar.
• Camların merkez kalınlığı arttığı zaman magnifikasyon (büyütme) gücü artar.
• Camların verteks mesafesi arttığı zaman magnifikasyon (büyütme) gücü artar.
• Camların indeks değeri düştüğü zaman magnifikasyon (büyütme) gücü artar.
Yukarıdaki dört parametreden ilk üçü Asferik yüzeyli camlarda minimum düzeyde olduğundan, Asferik camlar Geleneksel “sferik” yüzeyli camlara kıyasla konveks camlarda daha az magnifikasyon (büyütme) ve konkav camlarda daha az minifikasyon (küçültme)yapmaktadır.
Asferik camların diğer özellikleri nelerdir?
Asferik, Sferik olmayan (yani küresel olmayan) anlamında bir kelimedir. Geleneksel “Sferik” (küresel kesitli) gözlük camlarının ön yüzeylerinin kesiti bir futbol topunun kesitine benzer. “Asferik” bir gözlük camının ön yüzeyini ise bir “rugby” topunun kesitine benzetebiliriz. Konveks asferik camların ön yüzey bombesi optik merkezde daha fazla olup kenarlara gidildikçe bombe azalmaktadır. Konkav asferik camlarda ise yüzey merkezde daha düz, periferik alanda daha bombelidir. Ön yüzeyin kurvesindeki bu kurve değişimi gözlük camına bazı önemli avantajlar sağlamaktadır. En önemli avantajlar, asferik camların periferik bölgesinde oluşan oblik astigmatizmin, sferik aberasyonun ve diğer sapmaların büyük ölçüde azaltılması, yanal bakışlarda daha kaliteli görüş elde edilmesi ve görüş açısının genişlemesidir.
Küresel yüzeye sahip olan camlarda periferik alandaki görüntü deformasyonu diyoptri yükseldikçe artmaktadır. Asferik camlarda ise optik merkez dışından elde edilen görüntü deformasyonu belirgin derecede daha azdır. Afaki (göz merceğinin olmaması) durumunda kullanılan asferik camlar, asferik olmayanlara kıyasla belirgin bir görüş kalite farkı ve daha geniş görüş açısı sağlamaktadır. Fizik kuralları gereği +7.00 diyoptrinin üzerindeki diyoptrilerde optik merkez dışındaki bakışlarda oblik aberasyon, sferik aberasyon ve diğer deformasyonlar, “küresel” yüzeyler kullanılarak hiçbir şekilde önlenememektedir.
Bu deformasyonlar ancak iyi tasarlanmış asferik ön yüzeyle azaltılabilir. Bu nedenle daha rahat yanal görüş için asferik camların kullanımı tavsiye edilir. Cam yüzeylerinin her ikisinin de asferik (diyoptrinin silindirik olduğu durumda da iç yüzeyin atorik) olduğu durumda cam periferisindeki görüş kalitesi daha da artmaktadır. Özellikle silindirik değerin yüksek olduğu durumlarda daha geniş görüş alanı ve daha kaliteli görüş için Bi-asferik camların kullanımı tavsiye edilir. Bi-asferik camlar magnifikasyon, kalınlık ve hafiflik bakımından da “normal” asferik camlardan daha avantajlıdır.
Camların magnifikasyon farkı nedeniyle gözlerin değişik boyutlarda görünmesi kişiyi ciddi olarak rahatsız ediyorsa, bu durumda en iyi çözüm için kontakt lens kullanımı önerilebilir.
Asferik camların başlıca avantajları:
Konveks asferik camların asferik olmayan konveks camlara olan üstünlüğü, konkav asferik camların asferik olmayan konkav camlara olan üstünlüğünden daha belirgin ve daha fazladır. Asferik camların başlıca avantajları:
• Periferik alanda daha az oblik astigmatizm ve daha yüksek görüntü kalitesi
• Sferik aberasyonun neredeyse sıfırlanması
• Daha ince camlar
• Daha hafif camlar
• Daha düz ve estetik camlar
• Konvekste daha az büyütme ve konkavda daha az küçültme
• Daha geniş görüş açısı
Asferik camların montajında dikkat edilecek hususlar:
Asferik camların montajı, asferik olmayanlara kıyasla daha fazla titizlik gerektirir. Şöyle ki:
1.Pantoskopik açı, çerçeve bombesi ve verteks mesafesi normal sınırların dışında olmamalıdır.
2.Yatayda, optik merkezlerin progresiv cam montajındaki gibi sağ ve sol olarak dikkatlice yerleştirilmesi gerekir. Dikeyde de, asferik olmayan tek odaklı camlardaki gibi asferik camların da optik merkezleri pupilla merkezinin 3-5 mm aşağısına monte edilmelidir.
Kural olarak bu aşağı desantrasyon, pantoskopik açının her derecesi için 0.5 mm olmalıdır.
Montajında hatalı desantrasyon yapılan en kaliteli tasarıma sahip Bi-Asferik bir camın, doğru olarak merkezlenmiş normal Asferik bir camdan daha kötü netice vermesi veya hissedilir bir üstünlük sağlamaması şaşırtıcı değildir. Bir gözlük camının performansının en üst seviyede olabilmesi için montaj parametrelerine %100 uymak şarttır.
3.Asferik hammadde kulanılarak üretilen Rx camlara merkez kaydırma yapılmamalıdır. Ayrıca stok asferik camları desantre ederek prizmatik etki oluşturmak da sakıncalıdır. Fakat geometrik merkezleri pupilla merkezleri karşısına yerleştirilecek asferik yüzeyli Rx camlara prizma uygulanabilir.
4.Asferik camlarda yüzey tasarımı önceden belirlenmiş bazı parametreler dikkate alınarak yapılmaktadır. Bunlardan birisi de camın diyoptrisidir.
Örneğin 6 Baz ham maddenin ön yüzeyi , belirlenmiş bazı konveks diyoptrilerdeki camların üretiminin yapılacağı farzedilerek tasarlanır. Biz 6 Baz asferik ham maddeyi kullanarak konkav güneş gözlüğü camı ürettiğimiz zaman, hedeflenen görüntü kalitesini yakalamamız mümkün olmaz. Çerçeve bombesinin yarattığı olumsuzluklar da dikkate alındığı zaman, konveks veya konkav , yüksek bazlı tüm güneş camlarının asferik yüzeyli olmayan ham maddelerden üretilmesi, kullanıcı görüş kalitesi ve konforu için daha isabetli olur.
5.Ayrıca, asferik camların asferik olmayanlara kıyasla desantrasyon hatalarına karşı daha az toleranslı olduklarını söyleyebiliriz.
6.Gerek tek yüzeyli “stok” asferik camlar, gerekse Bi-asferik “stok” camlar önceden belirlenmiş parametrelere göre (çerçeve pantoskopik açısı, çerçeve bombesi ve arka verteks mesafesi) üretilir. Camların monte edileceği çerçeve parametreleri tasarım parametrelerinden farklı olduğu zaman camların performansı beklentileri karşılayamayabilir. Böyle bir durumda en iyi çözüm, “Kişiye Özel Freeform” tek odaklı camların tercih edilmesidir.
Bu camlar çerçeve parametrelerine göre üretileceğinden (üretimde iyi bir yazılım kullanıldığı takdirde) bunların performansı tek yüzeyli asferik ve Bi-asferik “stok” camlardan daha iyi olacaktır.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...