a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Lentiküler Cam Nedir? Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Bir ay kadar önce, Lentiküler camlar hakkında bilgi talebinde bulunan ve alacağı cevapları sosyal medyada yayınlayacağını belirten bir gözlükçüye bu camlar hakkında bilgilendirmede bulundum. Bu ay ki yazımda bu konuya yeniden değinmeye, konuyu daha kapsamlı olarak ele almaya ve daha çok optikçiye ulaştırmaya karar verdim.

06 Mayıs 2018 - 21:55 'de eklendi ve 6916 kez görüntülendi. A+A-

Lentiküler Cam Nedir? Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Lentiküler gözlük camı nedir?
Eğer reçetedeki diyoptri tek odaklı “kesilmemiş” camın tamamında mevcut değilse ve sadece camın ortasında (yuvarlak, oval veya camların takılacağı çerçeve şeklinde) ise, bu camı Lentiküler olarak adlandırabiliriz.

Henüz yüksek indeksli mineral ve organik camların mevcut olmadığı yıllarda Lentiküler camlar oldukça popüler idi. Mineral camların sadece 1.523 indeks materyelden üretildiği (ve organik camların henüz olmadığı) yıllarda örneğin -12.00 (veya +12.00) Diyoptri bir konkav (veya konveks) cam o kadar ağır oluyordu ki birçok kullanıcı 1.523 indeks mineral lentiküler camları tercih etmek zorunda kalıyordu.

Daha sonraki yıllarda özellikle konkav lentiküler camlar,1.6, 1.7, 1.8 ve 1.9 indeks mineral ve 1.5, 1.54, 1,56, 1,6, 1.67 ve 1.74 indeks hammaddelerden üretilmeye başlandı. Günümüzde, teorik olarak tüm hammaddelerden Tek Odaklı lentiküler camlar üretilebilmektedir. Lentiküler camlar Bifokal olarak da üretilebilir.

Üretilen konveks ve konkav lentiküler camların sınır çizgisi net olarak görünmüyorsa, bu tip lentiküler camlar “Blended” veya “Gizli lenti” olarak adlandırılır. “Blending” olarak adlandırılan işlemin uygulandığı Freeform (Tek odaklı, progresiv ve bifokal) camlar da Lentiküler olarak nitelendirilebilir.

Lentiküler camlar yekpare olabileceği gibi, lentiküler camı oluşturan iki eleman ayrı ayrı işlenerek değişik tekniklerle birbirine sabitlenebilmektedir. Periferide oluşan yansımayı azaltmak ve kullanım konforunu artırmak için özellikle konkav lentiküler camlara Anti-Refle kaplama uygulanması ısrarla tavsiye edilir.

Lentiküler Camların Avantajları ve Dezavantajları nelerdir?

Lentiküler camların en önemli avantajlarını şu şekilde özetleyebiliriz:

a. Hafiftirler
b. Camların orta ve kenar kalınlıkları daha azdır.
c. “Bi-konkav Lentiküler” haricindeki Lentiküler camların çerçeveye montajı (kenar kalınlıklarının daha az olması nedeniyle) normal camların montajından genellikle daha kolaydır.
d. Ham madde kalınlığının kurtarmadığı çok yüksek konkav camlar (örneğin -35.00) ancak Lentiküler olarak üretilebilir.

Lentiküler camların başlıca dezavantajları da şunlardır:

a. Estetik değildirler
b. Konveks Lentiküler camların görüş açıları, diyoptri değerleri arttıkça daralmaktadır. Bu nedenle konveks Lentiküler cam kullanan kişilerin yanal görüş açıları oldukça dar olup araç kullanımında sorun yaşama ihtimalleri yüksektir. Konkav Lentiküler camların görüş açıları ise, diyoptri değerleri arttıkça genişlediğinden, bu tip gözlük kullananlar görüş açısı konusunda genellikle sorun yaşamamaktadırlar.

Lentiküler camların üretim aralıkları nedir?

Teorik olarak Lentiküler camların üretim aralığında herhangi bir sınırlama yoktur; üretim aralığı piyasadaki yarı mamül hammadde (Semi-finished blank) detaylarına bağlıdır. Yarı mamül hammadde (Semi-finished blank) imkanlarına bağlı olarak -/+ 6.00 Diyoptri Lentiküler camların yanında -/+ 35.00 Diyoptri (hatta daha yüksek diyoptride) Lentiküler camların üretimi mümkündür.

Konkav Lentiküler camların yüzey işlemleri tamamen Rx laboratuvarı tarafından yapıldığından, laboratuvarın özel yarı mamül ham maddeye (Semi-finished blank) bağımlılığı olmamakta ve çok küçük ve çok büyük diyoptrilerde de konkav Lentiküler camlar üretilebilmektedir. (Örneğin, -4.00 ve -35.00 gibi). Fakat konveks diyoptrilerde üretilen yarı mamül ham madde (Semi-finished blank) sınırlı olduğundan üretim aralığı da sınırlı olmaktadır.

Örneğin (ham madde olmaması nedeniyle) +2.00 Diyoptri veya +35.00 Diyoptri konveks Lentiküler camlar yekpare olarak üretilememektedir. Fakat yukarıda da belirttiğim gibi lentiküler camı oluşturan iki eleman ayrı ayrı işlenerek yapıştırma yöntemiyle birbirine sabitlenerek daha yüksek diyoptrilerde organik ve mineral konveks lentiküler camlar üretilebilir.

 

 

Sn. Mehmet R. Akay’ ın eğitim köşe yazılarını okumak için tıklayınız. 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Sektör istişare toplantısı Sektör istişare toplantısı

Toplantıda, tıbbi cihaz sektörüne yönelik genel değerlendirmenin yanı sıra; MDR’ye geçiş süreçleri, onaylanmış kuruluşlara başvuru işle...

Kaçak gözlük operasyonu Kaçak gözlük operasyonu

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde bir yolcu otobüsünün bagajında çeşitli markalara ait bin 500 adet kaçak güneş gözlüğü yakalandı....

Arıkan Group 2024 yılı ilk çeyrekte %40 büyüdü Arıkan Group 2024 yılı ilk çeyrekte %40 ...

Ülkemizde olduğu kadar, yurt dışında da önemli bir iş hacmimiz var. Önümüzdeki dönemde global vizyonumunuz büyüme stratejimizi ve dinam...

Yaşamın Değeri Yaşamın Değeri

Tutum bir seçimdir. Mutluluk bir seçimdir. İyimserlik bir seçimdir. İyilik bir seçimdir. Vermek bir seçimdir. Saygı bir seçimdir. Yaptı...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Sektör istişare toplantısı Sektör istişare toplantıs...

Toplantıda, tıbbi cihaz sektörüne yönelik genel değerlendirm...

Kaçak gözlük operasyonu Kaçak gözlük operasyonu...

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde bir yolcu otobüsünün bagajınd...

Arıkan Group 2024 yılı ilk çeyrekte %40 büyüdü Arıkan Group 2024 yılı il...

Ülkemizde olduğu kadar, yurt dışında da önemli bir iş hacmim...

Yaşamın Değeri Yaşamın Değeri

Tutum bir seçimdir. Mutluluk bir seçimdir. İyimserlik bir se...

Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş gözlüğü ele geçirildi Ağrı’da 53 bin 500 ...

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde metruk bir binada yapılan ara...

Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı Optisyenlik Müzesi ve Küt...

Sivas’ta optisyenlik mesleği için önemli bir adım atıldı. Si...

Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi ...

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon k...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

Magazin HABERLERİ
Web TV