Sağlık raporu ve reçetelerin internet üzerinden yapılmasıyla, vurguncuları harekete geçirdi. Doktorların şifrelerini ele geçiren çeteler fiyatı yüksek olan ilaçlardan yazarak milyon dolarlık vurgunlar yaparak zengin oluyorlar. E-rapor ve e-reçete uygulaması 2010 yılında başlamıştı o zamandan bu zamana çok ciddi açıkların olduğu söylendi. Sağlık raporu ve reçetelerin internet üzerinden düzenlenmeye başlaması vurguncuları harekete geçirdi. […]
06 Aralık 2014 - 17:28 'de eklendi.
Sağlık raporu ve reçetelerin internet üzerinden yapılmasıyla, vurguncuları harekete geçirdi.
Doktorların şifrelerini ele geçiren çeteler fiyatı yüksek olan ilaçlardan yazarak milyon dolarlık vurgunlar yaparak zengin oluyorlar. E-rapor ve e-reçete uygulaması 2010 yılında başlamıştı o zamandan bu zamana çok ciddi açıkların olduğu söylendi.
Sağlık raporu ve reçetelerin internet üzerinden düzenlenmeye başlaması vurguncuları harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı tarafından kaşe sahibi doktorlara verilen şifreleri ele geçiren çeteler özellikle kanser, ruhsal bozukluklar, kalp hastalıkları gibi fiyatı yüksek ilaç gruplarını yazdıkları reçetelerden milyon liralık vurgun yapıyor. Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, internet üzerinden e-rapor ve e-reçete uygulamasının 2010 yılında başladığını hatırlatarak, “Çok ciddi açıklar yaşanıyor. Piyasada e-reçete düzenlemek o kadar kolay ki. Örneğin doktor asistanına şifresini söylüyor, o da e-reçete düzenliyor.
Şifreler niyeti kötü kişilerin eline geçtiğinde ortaya sahte reçeteler çıkıyor” dedi.
E-imza şartı getirilmeli
E-reçete ve e-rapor düzenlenirken doktorun e-imzası şartı getirilmediğini ifade eden Kızılay, “Şifre çalındığı anda iş bitiyor. Ne yazık ki en başta bununla ilgili önlem alınmadığı için sahte çete vakaları da artıyor. Sağlık Bakanlığı şu anda müdahale etmeye çalışıyor” diye konuştu. Kızılay, hekim bilgisi dışında üretilen bu reçetelerin başta doktor olmak üzere, eczacı, aracı ve ilaç firmalarını da töhmet altında bıraktığını kaydetti.
Çetede fakülte sekreteri var
Öncekigün Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kan kanseri tedavisi gören hastalar adına sahte reçete düzenleyerek ilaç bedelini Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alan şebeke çökertildi. Yapılan incelemede, bölümün sekreterinin bölümde kan kanseri tedavisi gören hastaların kimlik bilgilerini ve sağlık kurulu raporunu hastaneye ait bilgisayar ortamından temin ederek eczane sahipleri ve çalışanlarına ilettiği, hastalar adına düzenlenen sahte ilaç reçeteleriyle de SGK üzerinden fiyatı 5 bin liradan fazla olan ilaçların ödemesinin alındığı belirlendi.
Eczacılara ‘dikkatli olun’ uyarısı yapıldı
İstanbul çapındaki eczacılar da en son aralık ayı başında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden çıkan ve piyasada dolaşan sahte reçetelerle ilgili bağlı bulundukları eczacı odaları tarafından uyarıldı. Uyarıda uzman doktor kaşesiyle düzenlenen ancak doktorların bilgisi dışında olan sahte reçetelere itibar edilmemesi ve böyle bir durumla karşılaşıldığında kuruma bilgi verilmesi istendi.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...