a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Gözlük Çerçeveleri Garanti Belgeleri

Ortak çalışma ile gerekli girişimler yapılmıştır. Ülkemizde 81 ilde faaliyet gösteren 5254 Optisyenlik müesseselerinde satışa sunulan güneş gözlükleri ve gözlük çerçeveleri 24 Nisan 2011 tarihinde Resmi Gazete de yürürlüğe giren 27914 sayılı yönetmelik EK-1 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun gereği garanti belgesi ile satılması zorunludur. Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yeniden hazırlanan “Garanti Belgesi Yönetmeliği” […]

28 Mart 2014 - 3:22 'de eklendi ve 3320 kez görüntülendi. A+A-

Gözlük Çerçeveleri Garanti Belgeleri

garantiOrtak çalışma ile gerekli girişimler yapılmıştır.

Ülkemizde 81 ilde faaliyet gösteren 5254 Optisyenlik müesseselerinde satışa sunulan güneş gözlükleri ve gözlük çerçeveleri 24 Nisan 2011 tarihinde Resmi Gazete de yürürlüğe giren 27914 sayılı yönetmelik EK-1 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun gereği garanti belgesi ile satılması zorunludur.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yeniden hazırlanan “Garanti Belgesi Yönetmeliği” taslağını, 21 Mart 2014 tarihinde yayınlayarak bu konuda sektör olarak görüşlerimizi bildirmek için girişimde bulunmamız gerektiğini bildirmiştik.

Taslak halinde sunulan yeni garanti belgesi yönetmeliği görüşlere açılmış ve 28/05/2014 tarihinde resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe girecektir.

İTO Gözlükçülük meslek komitesi, ATO Gözlükçülük meslek komitesi, ETO Gözlükçülük meslek komitesi ve Ankara Tüm Gözlükçüler ve Optisyenler derneğinin ortak çalışması ile hazırlanmış aşağıdaki görüş yazısı, ticaret odaları ve dernek kanalıyla ilgili birimlere gönderilmiştir.

Görüş Yazısı :

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI’NA

Konu: Bakanlığınızca çıkartılması düşünülen ve taslak üzerinde görüş ve öneriler talep edilen Garanti Belgesi Yönetmeliğine ilişkin görüş ve önerilerimizin sunulmasıdır.

Halen yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre 23.02.1995 tarih 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Gereğince Garanti Belgesi İstenecek Ürünler Listesi

1-SAĞLIK SEKTÖRÜ

1-1-Anestezi Solunum ve reaminasyon cihaz ve ekipmanları
1-2 Tıbbi Laboratuar cihazları
1-3 Radyografik ve diğer teşhis cihazları
(Röntgen, EMC tomoaraf, ultrason ve benzeri cihazlar)
1-4 Trepi cihazları
1-5 Oftalmik cihazlar
1-6 Diş hekimliği cihazları
1-7 Sterilizasyon cihazları
1-8 Özürlü ve sakatlara ait bisiklet ve arabalar
1-9 Hastane mefruşatı ve ekipmanları (Dolap, yatak, sedye, ameliyat masası, pansuman arabası, bebek küvezi,ve benzeri)
1-10Suni uzuv, protez ve benzeri ekipmanlar
1-11 Yukarıda adı geçmeyen teşhis ve tedavi ve diğer maksatlı bütün cihazlar ve benzerleri

2-OPTİK ALET VE CİHAZLAR

2-1 Her türlü optik aletler mercekler ve gözlükler(çerçeve dâhil)

Bilahare garanti belgesi uygulama esaslarına dair yönetmelik 14.06.2003 tarih ve 25138 ile 24.02.2004 tarih ve 25383 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren garanti belgesi ile satılmak zorunda olan mallar ve bunlara ait garanti süreleri kapsamında ürün cinsi belirlenen başlık 1 sağlık sektörü listesinin 2-Optik alet ve cihazların 2-1 Her türlü optik aletler mercekler, lensler ve çerçeveler dahil gözlükler denilmektedir.

Malumunuz olmak üzere 07.11.2013 tarih ve 6502 sayılı Tüketicinin korunması hakkında kanunun 56. Ve 84.üncü maddelerine dayanarak düzenleyeceğiniz ve yönetmenliğe gözlük ile ilgili koyacağınız maddeleri odamızdan talep ettiğiniz ve görüş istediğiniz konuları iki türlü düşünmek lazım

1-Optisyenlik müesseselerinde bulunması zorunlu olan ve gözlüklerin montajında kullanılan her türlü optik alet ve cihazların garanti kapsamına alınması gerekmektedir.

Optisyenlik müessesesinde gözlük cam ve çerçevesinin montajı ve ölçüm cihazı olarak kullanılan ürünlere ilişkin garanti belgesi uygulamasının devam ettirilmesi ve bu ürünlere ilişkin olarak garanti belgesi istenilmesi doğal ve gereklidir. Bu konudaki uygulamanın aynen devam ettirilmesinde fayda görmekteyiz.

2-Reçete ile satılan gözlük cam ve çerçevelerin 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında kanun çerçevesinde tıbbi tedavi ürünü olarak satılan gözlük cam ve çerçeveleridir.

Her türlü optik aletler mercekler ve gözlükler (cam ve çerçeve dahil) şeklinde uygulanan hüküm ise hem 5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki Kanun hükümleri hem de teknik olarak uygulanması imkansız bir durum ortaya çıkartmaktadır. Şöyle ki ;

1-Gözlük cam ve çerçevesi satışı anından itibaren hastanın kullanımına ve tasarrufuna bırakılan ürünlerdir. Bu ürünlerin kırılma ve deformasyona karşı garanti kapsamında olmasını düşünmek hayatın olağan akışına aykırı bir uygulamadır. Söz konusu ürünler tedavi amaçlı ürünler olup, üretim garantisi ve kalite standardı açısından üretici firmalar tarafından garanti edilmekte ve bu standartlar gerek ulusal gerekse uluslar arası kalite standart kuruluşlarınca denetlenmektedir. Ulusal ve uluslar arası kalite standartlarında olmayan ürünlerin üretilmesi ve piyasaya sürülmesi imkânsızdır. Kalite standardı bu şekilde sağlanan ürünlere garanti belgesi adı altında bir belge düzenlenmesinin istenilmesi tıbbi malzeme niteliğinde olan ve satışı anında kullanıcının tasarrufuna bırakılan bir ürüne ilişkin hayatın olağan akışına aykırı bir uygulamaya yol açmaktadır. Ayrıca gözlük çerçevesi ve güneş gözlükleri mekanik bir ürün değildir. Bu hususta üyelerimiz ve meslektaşlarımız tıbbi bir ürün nedeniyle kırılmaya veya kullanıcı kusuru ile oluşan deformasyona karşı dahi mahkemelerde yargılanmak zorunda kalmaktadır.

2- Tıbbi tedavi amaçlı bir ürün olan gözlük cam ve çerçeveleri 5193 sayılı kanun ve Sağlık Bakanlığının denetiminde satılan bir üründür. Ürünün, üretim garantisinin bulunmaması veya Optisyen tarafından hatalı uygulanmasından kaynaklanacak bütün denetim ve sorumluluk Sağlık Bakanlığına aittir. Nasıl ki Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen bir ilaca ilişkin olarak garanti belgesi uygulaması yapılamıyor ise tıbbi bir ürün olan gözlük cam ve çerçevesine (lens ve mercekler dahil) garanti belgesi uygulaması yapılması mümkün değildir. Ayrıca dünyanın hiçbir ülkesinde gözlük çerçevesi ve güneş gözlüklerinde garanti belgesi uygulanmamaktadır. Kaldı ki sadece Kâğıt üzerinde uygulanmaya çalışılan ve bu güne kadar mevzuatta yer alan garanti belgesi uygulaması fiilen uygulanamadığı gibi gereksiz yargılama ve ihtilaflara yol açmıştır.

Yukarıda arz ve izah edilen sebepler dikkate alınarak gözlük cam ve çerçevesine (lens ve mercekler dahil) ilişkin garanti belgesi düzenlenmesi zorunluluğunun kaldırılarak garanti belgesi zorunluluğunun Optisyenlik Müesseselerinde yasal olarak bulunması zorunlu olan ve gözlüklerin montajı için kullanılan asgari araç gereçlere garanti belgesi kapsamına alınması gerektiği düşüncesindeyiz..

a) Pupillametre veya odaklama terminali,
b) Cam kesme taşları (otomatik veya manuel),
c) Kanal açma makinesi( nylor),
ç) Çerçeve ısıtıcısı,
d) Matkap, küçük el aletleri, pens ve el takımı,
e) Kontakt lens satışı yapılıyor ise lenslerin muhafaza edileceği uygun bir dolap ve gerekli diğer muhafaza gereçleri.
f) Okuma eşeli.
Ayrıca; yönetmenlikte yer almayan (unutulan) fokometre.

Yukarıda arz ve izah edilen sebepler dikkate alınarak gözlük cam ve çerçevesine (lens ve mercekler dahil) ilişkin garanti belgesi düzenlenmesi zorunluluğunun kaldırılarak, sadece optik alet ve cihazlarına garanti belgesi zorunluluğunun getirilmesini ve uygulamasını saygı ile arz ve talep ederiz.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yaşamın Değeri Yaşamın Değeri

Tutum bir seçimdir. Mutluluk bir seçimdir. İyimserlik bir seçimdir. İyilik bir seçimdir. Vermek bir seçimdir. Saygı bir seçimdir. Yaptı...

Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş gözlüğü ele geçirildi Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş göz...

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde metruk bir binada yapılan aramada, gümrük kaçağı 53 bin 500 güneş gözlüğü ele geçirildi....

Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı...

Sivas’ta optisyenlik mesleği için önemli bir adım atıldı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen ve Gözlükçüler ...

Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi örnek aldı!

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon kişiye yasal sağlık sigortası sağlamaya devam edebilmek için 1 Temmuz 2027'y...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
levent
levent
28 Mart 2014 21:32

Sokakta,işportada,güneş gözlüğünü geçin numaralı gözlük satılan bir ülkede,dükkanlarda satılan güneş gözlüğünün garantisine dayatma yapmak çok komik.Dernekleri göreve çağırıyorum.

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yaşamın Değeri Yaşamın Değeri

Tutum bir seçimdir. Mutluluk bir seçimdir. İyimserlik bir se...

Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş gözlüğü ele geçirildi Ağrı’da 53 bin 500 ...

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde metruk bir binada yapılan ara...

Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı Optisyenlik Müzesi ve Küt...

Sivas’ta optisyenlik mesleği için önemli bir adım atıldı. Si...

Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi ...

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon k...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Magazin HABERLERİ
Web TV