a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Gözlükte Akıl Var Ama İnsan Eli Hâlâ Şart!

Yapay zekâ sağlıkta ilerliyor, ancak optisyenlik insan dokunuşu gerektirdiğinden tamamen yok olmayabilir. Teknoloji mesleği destekleyebilir ama yerini alması beklenmiyor.

03 Haziran 2025 - 7:59 'de eklendi.

Gözlükte Akıl Var Ama İnsan Eli Hâlâ Şart!

I. Giriş
Yapay zekanın sağlık sektöründe sürekli gelişim gösterdiği bilinmektedir. Yapay zekanın adeta takip edilmesi zor bir şekilde sürekli gelişim içinde olması, insan aklına birtakım sorular getirmektedir. Bu sorulardan biri de yapay zekanın insanların mesleğini elinden alıp alamayacağına ilişkindir. Yapay zekanın insanların mesleklerinin yerini alıp alamayacağı konusu üzerinde tartışmaların yaşandığı görülebilmektedir. Kimi çevreler yapay zekâ konusunda oldukça iyimserken, kimileri meseleye tedirgin bir şekilde yaklaşmaktadır.

Bu yazımızda, yapay zekanın optisyenlik üzerindeki olası etkileri üzerinde durmaya gayret edilecektir. Yazılanlar, doktrinden ve kişisel görüşlerden oluşmaktadır.

II. Yapay Zekânın Sağlık Alanındaki Gelişimi
Sağlık sektöründe yapay zekanın kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır (Çınar, 2025). Mesela; kanser tedavisinde ve ilaçların hastalar üzerindeki etkisinin ölçülmesinde yapay zekâ tabanlı teknoloji sistemleri kullanılmaktadır (Çınar, 2025). Yapay organ, implant, robotik uzuv gibi insan vücuduyla birleşebilen sistemlerin kullanılabildiği de gözlemlenmektedir (Çınar, 2025). Gelecekte, insanların konuştuklarını tercüme edebilen gözlük veya kontak lenslerin üretilebileceği düşünülmektedir (Çınar, 2025).

Bu gelişmelerin insan sağlığı açısından olumlu olduğu düşünülebilir. Ancak, yapay zekanın sağlık çalışanlarının mesleğini elinden alabileceğinin ifade edildiği de görülebilmektedir (Kai-Fu Lee). Yazara göre, 20-30 yıl içinde doktorların bir bölümünün işini kaybetmesi mümkündür (Kai-Fu Lee). Yapay zekanın sağlık çalışanlarının yerini almasının mümkün olmadığını düşünen yazarlar da bulunmaktadır (Çalışkan, Karaca, Demir, 2021). Yazarlara göre, yapay zekanın sağlık çalışanlarını işinden edebileceği algısının değiştirilmesi gereklidir (Çalışkan, vd., 2021).

III. Yapay Zekâ ve Optisyenlik
Sağlık mesleği mensuplarından biri de optisyenlerdir (Gündüz, 2020). Optisyenlik, teknoloji ile ne kadar içli dışlı olsa da insan gücüne ihtiyacı olan bir meslektir (Batman Petrol Gazetesi, 2020). İnsanların yüz ve göz yapısının farklı olması nedeniyle üretilen gözlük camının optisyenler tarafından montajının yapılması oldukça önemlidir (Batman Petrol Gazetesi, 2020). Ayrıca; kişinin reçetesi, yüz ölçüleri, yaşam tarzı ve zevkleri sağlıklı bir görüşe ulaşmak için önem arz etmektedir (Batman Petrol Gazetesi, 2020). Kişiye en uygun cam tasarımının ve montajının optisyenler tarafından yapılması gerektiğinden, yapay zekanın optisyenliğin yerini alamayacağı belirtilmektedir (Batman Petrol Gazetesi, 2020). Yapay zekâ, optisyenlikle ancak yardımcı eleman olabilecektir (Batman Petrol Gazetesi, 2020). Bu nedenlerden ötürü, yapay zekadan en son etkilenebilecek mesleklerden birinin optisyenlik olduğu düşünülmektedir (Batman Petrol Gazetesi, 2020)

A. Yapay Zekâ Destekli Gözlük
Cornel Üniversitesi tarafından yapay zekâ ile çalışan gözlük geliştirilmiştir (Optik Gazete, 2023). Geliştirilen gözlüğün yapay zekâ ve sonar teknolojisinden destek aldığı belirtilmiştir (Optik Gazete, 2023). Ancak bu gözlüğün tam olarak işlevinin ne olduğu net bir şekilde ifade edilmemiştir.

Türkiye’deki bir kolej tarafından proje olarak sunulan yapay zekâ destekli gözlük ise görme engelli bireyler için kullanılacaktır (Çağ Koleji, 2025). Bu gözlük ile; görme engelli bireyleri hareket halindeyken yönlendirme, yazıların sesli olarak okunması, kişilerin tanıtımı gibi işler yerine getirilebilecektir (Çağ Koleji, 2025). Buna benzer çalışmaların başka çevrelerce yapıldığı da gözlemlenebilmektedir.

IV. Görüşlerimiz ve Sonuç
Yukarıda izah edilmeye gayret edilen gelişmelere bakıldığında, optisyenliğin yapay zekadan etkilenmeyeceğini söylemek kanımızca isabetsizdir. Ancak bu etkilenme istihdam açısından olmayabilecektir. Optisyenlik (daha önce de belirtildiği gibi) insan gücüne de ihtiyaç duyabilen bir meslektir. Optisyenliğin yapay zekanın iyice yaygınlaştığı bir dönemde de var olabileceği kanaatindeyiz. Lakin, mesleğin işleyiş biçiminde yapay zekadan kaynaklı birtakım değişiklikler yaşanabilecektir. Bu değişiklikler kanımızca mesleği tamamen ortadan kaldırmayacaktır. Ancak hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerinde yapay zekâ kullanımı ve doktorluk mesleğine ilişkin doktrin görüşleri birlikte değerlendirildiğinde, göz doktorları için durum aynı olmayabilecektir. Optisyenler, bir yapay zekâ doktor tarafından kendilerine bir şekilde ulaştırılan reçeteye göre hareket edebilecektir. Elbette, geleceğin ne göstereceği net olarak bilinemez. Yazılanlar sadece yapılan bir araştırmadan elde edilen sonuca dayanmakta ve görüşlerden oluşmaktadır.

 

Fatih Emre CANSU


Kaynakça
https://www.cag.k12.tr/tr/haberler/yapay-zeka-destekli-gozluk-projesi, E.T: 02.06.2025.
https://www.optikgazete.com/gundem/gozlukler-artik-yapay-zeka-ile-calisacak-h7253.html,
https://batmanpetrol.com/optisyenlikte-yapay-zeka-etkisi-18919, E.T: 02.06.2025.
Kai-Fu LEE, Yapay Zekâ ve Yeni Dünya Düzeni, Optimum Yayıncılık, İstanbul, 2018.
Sevda Bora ÇINAR, Yapay Zekâ ve Hukuk Yapay Zekânın Düşünsel Temelleri ve Hukuk Alanıyla Etkileşimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2024.
S. Ayhan ÇALIŞKAN, Ozan KARACA, Kadir DEMİR, Sağlık Çalışanları Yapay Zekaya Hazır mı, Sağlık Bilimlerinde Yapay Zekâ Dergisi, Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 35- 35, 15.04.2021.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Faturalarda Seri ve Lot Bilgisi Zorunlu Hale Geliyor Faturalarda Seri ve Lot Bilgisi Zorunlu ...

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), optisyenlik müesseselerine yönelik “tekil izlenebilirlik” uygulamasını 1 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla ...

Gözlük Çerçevesine 5 Yıl Sınırı! Gözlük Çerçevesine 5 Yıl Sınırı!

Ürün Takip Sistemi kapsamında gözlük çerçevelerine verilen 5 yıllık satış süresi, optisyenlik müesseselerini zorluyor. “Fiziksel olarak...

12 Bin güneş gözlüğü ele geçirildi 12 Bin güneş gözlüğü ele geçirildi...

Gözlük sektörü açısından bakıldığında, bu tür kaçak ürünlerin piyasaya girişi, hem tüketici sağlığını hem de yasal ticaret yapan optik ...

Optisyenlik mezuniyet değil, hayal kırıklığı getiriyor Optisyenlik mezuniyet değil, hayal kırık...

Optisyenlik artık bir meslek garantisi sunmuyor. İki yıl süren eğitim, sektörel doygunluk, düşük ücretler ve sınırlı iş imkanı yüzünden...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Faturalarda Seri ve Lot Bilgisi Zorunlu Hale Geliyor Faturalarda Seri ve Lot B...

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), optisyenlik müesseselerine y...

Gözlük Çerçevesine 5 Yıl Sınırı! Gözlük Çerçevesine 5 Yıl ...

Ürün Takip Sistemi kapsamında gözlük çerçevelerine verilen 5...

12 Bin güneş gözlüğü ele geçirildi 12 Bin güneş gözlüğü ele ...

Gözlük sektörü açısından bakıldığında, bu tür kaçak ürünleri...

Optisyenlik mezuniyet değil, hayal kırıklığı getiriyor Optisyenlik mezuniyet değ...

Optisyenlik artık bir meslek garantisi sunmuyor. İki yıl sür...

DEG, Menrad’ın Prestijli Markalarını Satın Aldı DEG, Menrad’ın Pres...

Danimarkalı Design Eyewear Group (DEG) tarafından satın alın...

Bu camlar kendini ayarlıyor! Bu camlar kendini ayarlıy...

Görme teknolojilerinde devrim niteliği taşıyan bu gelişme, h...

İthal gözlüğe giden para dudak uçuklattı İthal gözlüğe giden para ...

Türkiye, ocak-nisan döneminde toplam 2 milyon 935 bin 699 ad...

XPANCEO, Akıllı Kontakt Lens Prototiplerini GITEX Asia’da Tanıttı XPANCEO, Akıllı Kontakt L...

Şirket, dijital ve fiziksel dünyaları birleştiren bu yenilik...

Alman Gözlükçülüğünün Öncü İsmi Dietrich Hamann Hayatını Kaybetti Alman Gözlükçülüğünün Önc...

Eğitim olanaklarının geliştirilmesi ve gözlükçülerin sağlık ...

Marcolin ve Guess Ortaklığı 2040’a Kadar Uzatıldı Marcolin ve Guess Ortaklı...

Gözlük sektörünün öncü isimlerinden Marcolin ve moda dünyası...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!