a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Cep telefonundan göz muayenesi

Raskar şimdi “Refraktif Muayene için Göz Yakını Cihaz” (NETRA) dediği bir araç üzerinde çalışıyor.Yakında bu ek cihazları 1-2 dolara alıp telefonunuza takabileceğiniz dükkanlar ortaya çıkacak diye düşünüyorum.   Prof. Ramesh Raskar Telefon ekranına tutturulan bu cihaz, miyop ve hipermetrop göz bozukluklarını tespit edebiliyor.Raskar, “Cihaza bakın, size reçetenizi versin” diyor.Ekrana takılan lensten bakan kişi, ekranda biri […]

18 Ocak 2011 - 22:29 'de eklendi.

Cep telefonundan göz muayenesi

Raskar şimdi “Refraktif Muayene için Göz Yakını Cihaz” (NETRA) dediği bir araç üzerinde çalışıyor.Yakında bu ek cihazları 1-2 dolara alıp telefonunuza takabileceğiniz dükkanlar ortaya çıkacak diye düşünüyorum.
 

Prof. Ramesh Raskar

Telefon ekranına tutturulan bu cihaz, miyop ve hipermetrop göz bozukluklarını tespit edebiliyor.Raskar, “Cihaza bakın, size reçetenizi versin” diyor.Ekrana takılan lensten bakan kişi, ekranda biri yeşil biri kırmızı iki çizgi görüyor.Bunlar paralel ise görüşleri normal demek. Değilse, kişi telefonun menü tuşlarına bunları denk getirene dek basıyor.
Bu da gerekli olan lens ayarının bulunmasını sağlıyor.Raskar, dünyada 2 milyarı aşkın kişinin göz bozukluğu yaşadığını, bunun dörtte birinin tedavi edilmediğini söylüyor.Halihazırda, bu sistem için Hindistan’ın Hayderabad ve ABD’nin Boston kentlerindeki hastanelerde denemeler yapılıyor.Profesör Raskar cep telefonlarının gizli potansiyelini kullanma girişimlerinde yalnız değil.

Cep telefonundan göz muayenesi

Aydoğan Özcan’ın geliştirdiği Cellophone, cep telefonunun bir kaç düzenleme ile sıvı örneklerinde mikrop ve bakterileri bulmasını sağlıyor.Özcan, sistemin hem sahada hem de küresel sağlık ihtiyaçları için kullanıma uygun olduğunu söylüyor.Bu mikroskobun geleneksel benzerlerinden en büyük farkı, lens içermemesi.Görüntüler “yazılan özel bilgisayar kodları ve rekonstrüksiyon algoritmaları” ile işleniyor.
Aydoğan Özcan, kan, idrar ve tükürük numunelerinin “hafıza kartı takar gibi” cep telefonuna yüklenebildiğini söylüyor.Örneği büyüten lensler ile görüntülemek yerine, cihaz, hücre ve bakterilerin gölgesini izliyor.Özcan, mikro boyuttaki bakterilerin tanınmalarını sağlayan kendilerine has birer gölge şekli olduğunu belirtiyor.Özel bir ışık kaynağı ve telefonun kamerası ile alınan görüntüler, işlenmek için bir dizüstü bilgisayara gönderilip, sonuçlar kısa mesaj ile alınıyor.Ama telefonların işlem gücü arttıkça, numuneleri telefon üzerinden de işleyip sonuç almak mümkün hale gelecek.
Profesör Özcan şimdi sistemi sıtmaya yol açan parazitler üzerinde yoğunlaştırmış durumda ve yakında denemelere başlamayı umuyor.

Bilim kurgu filmleri gibi

Özcan, cep telefonlarının son derece geniş bir platform sunduğuna dikkat çekiyor.”Bu ileri bilgi işlem olanaklarını insanların parmaklarının ucuna getirmek için harika bir fırsat” diyor.
Daha pek çok uzman da bu vizyonu paylaşıyor.Dünyanın dört bir yanında mühendisler cebe sığan laboratuvarlar geliştiriyor.Bu çalışmalar akla bilim kurgu filmlerini getirse de, uygulamaları çok yakında hayatımıza girebilir.University College London’dan Profesör Peter Bentley, kalbin atışlarını cep telefonu ile izleyen iStethoscope programının yaratıcısı.ABD’de AgaMatrix adlı bir şirken, kan şekerini cep telefonuna takılan bir parça ile ölçen bir cihaz için Gıda ve İlaç İdaresi FDA’e patent başvurusunda bulundu.Özcan’ın Berkeley Üniversitesi’nde meslekdaşları da cep telefonuna eklenen CellScope adlı bir başka mikroskop üzerinde çalışıyor.Profesör Raskar’a göre bu yoğun hareketlilik, sağlık alanında yeni bir dalganın habercisi olabilir.
Şimdi telefonlardaki yazılım uygulamaları hayatın bir parçası; Raskar, “Yakında bu ek cihazları 1-2 dolara alıp telefonunuza takabileceğiniz dükkanlar ortaya çıkacak diye düşünüyorum.” diyor.
“Bu ek cihazlarla, aldığınız sütün ya da suyun kalitesini ölçmekten tansiyonunuzu ölçmeye pek çok şey yapabilirsiniz.”
Profesör Özcan da bu vizyonu paylaşıyor.”Cep telefonunun müthiş bir potansiyel taşıyor” diyor ve ekliyor: “İsviçre çakısı gibi bir hali var.”
 

‘Cep telefonları yeni alanlarda devreye girebilir’

Cep telefonları son 20 yılda hızlı ve radikal bir evrim geçirdi.

Netra gibi ufak ve hafif cihazlar sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu yerler için devrim yaratabilir

Başta sadece sesli görüşmeler yapılabilirken, şimdi kameradan hız ölçere bir dizi farklı sistemi de içermeyen cep telefonlarının piyasada fazla şansı yok.
Gitgide daha gelişmiş hale geldikleri için de telefonlar ciddi bir işlem gücüne de ulaştı.
Hatta dünyanın başlıca teknoloji araştırma merkezlerinden Massachusetts Institute of Technology’den Profesör Ramesh Raskar’a göre, bir iki ufak değişiklikle cep telefonlarının pahalı tıbbi ve bilimsel araçların yaptıklarını yapmaları mümkün.
BBC’ye konuşan Prof. Raskar, “Bu, bilimsel cihazlara yeni bir düşünüşle yaklaşım biçimi” diyor.
Buna göre cep telefonları özellikle gelişmekte olan ülkelerde, laboratuvar cihazlarının yeterince çok olmadığı alanlarda devreye girebilir.
Bu da Profesör Raskar ya da Türk uzman Aydoğan Özcan gibi pek çok uzmanın çabalarını bu alana yönlendirmesine yol açıyor.
Raskar, “Artık günde bir dolar geliri olan insanların bile cep telefonu var; bu akıl alır gibi değil” diyor.
Birleşmiş Milletler tahminlerine göre dünyada 5 milyar cep telefonu aboneliği var. Çoğu da gelişmekte olan ülkelerde ve Afrika’da…
Buna karşılık aynı bölgelerde tıbbi cihazların dağılımı dağınık ve yetersiz.
Profesör Raskar buna karşı telefonları kullanmayı öneriyor. Çıkış noktası çoğu telefonda bulunan gelişmiş ekranlar.
Son iki yılda, bu cihazların çözünürlüğü altı kat artıp inç başına 300 noktayı (dpi) bulmuş.
 

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Trump’ ın yeni gümrük vergileri gözlük sektörünü ne kadar etkiler? Trump’ ın yeni gümrük vergileri g...

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük camı, çerçevesi ve güneş gözlüğü gibi optik ürünlerin yanı sıra diğer sekt...

Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulu...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad GmbH'nin iflas başvurusunda bulunduğuna dair güncel bilgiler şu şekildedir...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sektör. Nüfusumuz bu yazı yazıldığında 86 milyon 154 bin 607. İşte bu kadar ki...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı artırıyor!

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kullanmanın geliri artırdığı ortaya çıktı. ...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Trump’ ın yeni gümrük vergileri gözlük sektörünü ne kadar etkiler? Trump’ ın yeni güm...

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...

Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas ba...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

“Otizm engel değildir” “Otizm engel değild...

Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...

SGK, Reçete ve fatura teslim süresini uzattı. SGK, Reçete ve fatura tes...

2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...

Ülkelerin gözlük kullanma oranları açıklandı! Ülkelerin gözlük kullanma...

Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...

Hayalet ağlar güneş gözlüğüne dönüşüyor Hayalet ağlar güneş gözlü...

Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...

Magazin HABERLERİ
Web TV