a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

KAZANMAK veya KAYBETMEK…!!!

  Aşırı kar hırsıyla ticaret yapılmaz.   Günü kurtarayım diye ticaret yapılmaz. . Rakiplerini zor durumda bırakmak için ticaret yapılmaz. . Bu nedenledir ki, ticareti bilmek, kurallarını uygulamak hem birey hem de sektör açısından çok önemlidir. . Sınırlı olarak şahsi teşebbüse ve mülkiyete müsaade eden, kazanç (kar), rekabet ve rasyonellik ilkesine dayanan, genelde çok değişik […]

27 Mart 2013 - 18:27 'de eklendi ve 19098 kez görüntülendi. A+A-

KAZANMAK veya KAYBETMEK…!!!

 

Aşırı kar hırsıyla ticaret yapılmaz.

 

Günü kurtarayım diye ticaret yapılmaz.
.
Rakiplerini zor durumda bırakmak için ticaret yapılmaz.
.
Bu nedenledir ki, ticareti bilmek, kurallarını uygulamak hem birey hem de sektör açısından çok önemlidir.
.
Sınırlı olarak şahsi teşebbüse ve mülkiyete müsaade eden, kazanç (kar), rekabet ve rasyonellik ilkesine dayanan, genelde çok değişik özellikler arz eden serbest piyasa şartlarında  ticaret yapıyoruz. Her birimizin işi gerçekten çok zor, bunun böyle olduğuna inanıyorum ki hepimiz hemfikiriz. Günümüzde küresel sermaye güçlerinin ülkemiz ve nüfusumuz üzerine iştah kabartmalarına anlam vermekte umuyorum ki zorlanmıyorsunuz.
Nüfusumuzu Avrupa Ülkelerinden Almanya ve Fransa ile mukayese ederek düşünün. Yeri gelmişken,  Avrupa Birliği Üyeliğine kabul edilmediğimizin en önemli nedeni de ‘nüfusumuz’ dur. Genç nüfusa sahip ülkemiz şayet Avrupa Birliğine kabul edilir ise, Avrupa Senatosunda milletvekili sayımız Almanya ve Fransa ile aynı çoğunlukta olacaktır. Bu da, Avrupa Birliği’nin genişlemesinde ve ilerlemesinde söz sahibi olmak demektir.
Bütün bunlar olurken, bizler hala sektörümüze ve kendimize zarar vermeye devam ediyoruz. Küçük hesaplar içerisinde, günü kurtarmanın gayretiyle yanlış yapmaya devam ediyoruz.
.
Tüketici bazında sektörümüz mercek altında, ıcığını-cıcığını biliyorlar, bizi bizlerden daha iyi tanıyorlar, karımız kaç para, maliyetimiz kaç para, kim neyi nerden alıyor, vs.
.
Tüketicinin eline kim verdi bu doneleri? Başka sektörden birileri mi? Kamu kurumları mı? Maalesef bütün bunlar kendi içimizden deşifre edilmektedir.
.
Bizler gözlükçüyüz, gözlük üretiyoruz. Çerçeveyi ayrı, camı ayrı  müşterinin eline verip, al kardeşim kendi gözlüğünü kendin üret diyebiliyor muyuz?
.
Marangoz kapı imal ettiğinde; kardeşim sen bu fiyatı nasıl istersin, suntanın plakası kaç para, altı-üstü bir kapı yaptın, diyebiliyor muyuz?
.
Herhangi bir Anadolu kasabasındaki meslektaşlarımızdan bazıları sırf kendileri daha çok kazansın diye diğer meslektaşlarını rakip olarak görüp, etik olmayan davranışlarla kural dışı davranarak, bel altı bir ticari anlayışla kendi bindiği dalı kestiğinin farkında bile değildir.
.
Hastane karşısındaki bir dükkana, gözlükçü yapmak için meslektaşlarımızın vermiş olduğu kiralık fiyatları hep farklı farklıdır.  Bilinçsizce, araştırıp-sormadan değerinden fazlaya tutulan dükkanda daha başından zarar etme olasılığı oldukça yüksektir. Tabi ki kazanan burada dükkan sahibidir.  Çok ilginçtir ki, bu durumla ilgili bizzat şahit olduğum ve dükkan sahiplerinin kendi ağızlarından duyduğum ‘ben bile şaşırdım dükkanımın bu kadar kira getirisi olacağından’ diye itiraf ettiklerini… Zaten bir dükkana  eczane veya gözlükçü için gelirlerse fiyat kafadan  iki mislidir, diyorlar.
.
Sektör dışından çoğu tanıdıklarım, eş-dost ‘sizin sektörde kar oranı çok yüksekmiş, çok kazanıyormuşsunuz, doğrumu?’ diye zaman zaman sorular yöneltmekteler. Öyle ki, durduk yerde savunmaya geçip, açıklama gereği hissederek başlıyoruz bunun böyle olmadığını anlatmaya… Ne kadar tatmin oluyorlar onu da bilmiyorum tabi.
.
Daha dün karekod sorunu vardı, ya bugün…
Gözlük sektörü ikiye bölünmüştü. Bölenler de yine kendi içimizdendi. Kafalar karışıktı. Ne olacağını bilemiyorduk. Herkes birbirine soruyordu.  Toz-duman bir durumdu. Ama bugün bakıyorum her şey bitmiş, yerine oturmuş, alışılmış.
Daha dün çift başlı, tamamen birbirinin zıddı, birinin ak dediğine kara diyen derneklerimiz vardı. Ya şimdi. Ne değişti_?
.
Şiddetle Gözlükçüler Odası kurulsun diyen bir kesim vardı. Ama şimdi onlar da yok.
.
Bunları neden mi hatırlatıyorum. Şunun için… Dün sorun olarak gözükenler aslında işin detaylarıdır.  Dün kafamızı meşgul eden olaylar da gelip geçici sorunlardır.
Var olan esas sorun, en önemli sorun, İş Yapamamak, Para Kazanamamak…
Her zaman olduğu gibi yine iddia ediyorum. Para kazandığımız zaman, iş yaptığımız zaman her türlü sorunun üstesinden geliriz. Arada diğer sorunlar kaynar gider. Çünkü ticaret yapıyoruz. Ticaretin ana kuralı ve amacı para kazanmak. Para kazanamıyorsan gerisi boş…
Hadi hep birlikte bütün bunları unutalım ve düşünelim.
Bugünlere nasıl geldik?
Sektörümüz niçin geriye gidiyor?
Karlılığımız neden azaldı ve niçin para kazanamıyoruz?
Yoksa herkes çok mutlu?
.
Şayet böyle ise, ben bu yazıyı yazmadım siz de okumadınız…
.
Mesut Bahtiyar Şahin
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Kadir Gecesi Kadir Gecesi

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Peygamberimiz Hz.Muhammed'e (S.A.V) vahyedilmeye baş...

Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Çanakkale bir insanlık dramıdır. Epope’dir. Çanakkale bir insanlık dramıdır. Epope’d...

Optisyeninsesi portalında 20.03.2015 tarihinde yayınlanan “Çanakkale zaferi mi?” başlıklı yazımı küçük eklemelerle tekrar hatırlatmak i...

Güneş Gözlüğü Güneş Gözlüğü

Güneş gözlüklerinin koruyucu gözlük olarak sınıflandırılmaları, göz sağlığınızı koruyan tıbbi ürün olma özelliğini ve gerçeğini değişti...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(7 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

7 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
kemal
kemal
1 Nisan 2013 11:19

bahtiyar bey çok güzel bir konuya değindiniz ağzına sağlık bilinçsizce seleğe adım atan bazı meslektaşlarımız kar hırsıylan ne yaptığını bilmeden dükkan deyeri kaç para olduğunu sormadan fiyatın çok üstünde kiralaması ve bilinçsizce bu işi yapması herkesin dikkatini tamamen sektörün üzerine çekiyor ama öyle değil neden derseniz çünkü bir bakmışsınızki günden güne zarar ettiğinizin farkına varırsınız ama iş işten geçmiş olur işte ozaman bitersinmiz

hamdi selvi
hamdi selvi
29 Mart 2013 11:00

sayın şahin BİLMİYORSAN YAZMA KARDEŞİM BENİM HAKKIM DA İYİ DE OLSA YAZMA KARDEŞİM yazma kardeşim senin başka işin yokmu gözlükçüye hıncı ve kini olanlar bunu sürekli söylüyor KAFASI BOZULUNCA DA ELİNE AĞZINA NE GELİRSE SÖYLESİN O ZAMAN PİLASSİYER VE YÖNETİCİ OLMAK KİN VE HUSUMET BESLEMEK DEĞİLDİR kendisini dev aynasın da görmeyi bıraksın kin ve kinayeli hareket etmesin işini yapsın BU SÖZLER SARF EDİLİNCE KENDİ KENDİME SORDUM BUNDA SİZLERİN HATASI YOKMU TEK TARAFLI BİR SÖZLERİN SARF EDİLMESİNE NE GEREK VAR KAFAMDAKİ SES YAZ BUNU DA YAZ ÜNLÜ TÜRK ŞAİRİ NAZIM HİKMETİN ŞİRİNİ PAYLAŞMAK İSTİYORUM akrep gibisin kardeşim korkak bir karanlık içindesin… Read more »

hakan
hakan
29 Mart 2013 18:27
Reply to  hamdi selvi

TAMAMEN GÖZLÜKÇÜLERİ ANLATMIŞ KOCA USTA HATTA SİZİDE:)

hamdi selvi
hamdi selvi
30 Mart 2013 09:47
Reply to  hakan

BAZI İNSANLAR ALÇAK GÖNÜLLÜDÜR
BAZILARI İSE ALÇAK OLMAYA GÖNÜLLÜDÜR

hakan
hakan
1 Nisan 2013 19:26
Reply to  hamdi selvi

aynen ikinci dediğinize katılıyorum.

Furkan
Furkan
28 Mart 2013 14:25

Sorun iki taraflı. Birincisi ülkenin içinde bulunduğu ekonomik buhran. Bu durumda, devlet ancak bu kadar para verebiliyor, o da 3 senede 1 defa! Devletin yasaları aşırı derecede saçma. Bu saçma yasalar karşısında (reçete defteri doldurmak vs.) bir de yasal boşluklar var. Ör: 100 bin nüfuslu bir yerde en fazla 3 gözlükçüye izin verilmelidir. Marangoz vs. gözlükçülük yapmamalıdır… Bu gerçeklere karşı sorunun ikinci tarafı optisyenlerle alakalı. Yönetim tarafını bilmiyorum. Zaten çocukluğumdan beri içinde olduğum bu mesleğe hiç ilgi duymadım. Şu an yavaş yavaş ısınıyorum ama saçmalıklar zinciri, yabancı ortaklı optik zincirlerini geçmiş. Aynı şehirdeki ve ilçede ki optisyenler birbirine küs ve… Read more »

buğra
buğra
27 Mart 2013 19:32

Er kişinin kendisine yaptığını yapmaz her kişi

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Magazin HABERLERİ
Web TV