Ortalama 50 TL den 4500 Gözlükçüye toplam ödenen gözlük yardımı bedeli 175.000.000 TL dir.
18 Ocak 2011 - 23:41 'de eklendi.
Sağlık. Ulusal Yasaların Önüne Geçemez
Alanında AB Mevzuatı
( Avrupa Adalet Divanı Kararı )
08.08.2009 tarihinde; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Sayın Emin Zararsız yaptığı açıklamada 2002’den bu yana devletin sağlık harcamalarının 4 kat artarak 36 milyara ulaştığını söyledi(36 Katirilyon). 2007’de kamunun sağlık ödemeleri 26 milyar 655 milyon, 2008’de 32 milyar 250 milyon lira olarak gerçekleşti. 2009’da öngörülen miktar 34 milyar 702 milyon lira. Bunun yanında, gerçekleşmenin daha ileri noktada olacağı tahmin ediliyor.” dedi.Resmi açıklamalara göre SGK yılda 3.500.000 gözlük almaktadır. Ortalama 50 TL den 4500 Gözlükçüye toplam ödenen gözlük yardımı bedeli 175.000.000 TL dir.
Aşağıdaki istatistik tablolar incelendiğinde, İlaç Hastane ve tedavi hizmetleri 4 misli artarken gözlük harcamaları, giderek düşmektedir. Tüm gözlükçülere ödenen bir yıllık bedel 3 günlük ilaç ya da tedavi yardımı kadardır. 2002 den 2009 ‘a kadar gözlük fiyatlarında bir zam olmadığı gibi, tersine sürekli dramatik fiyat düşüşleri yaşanmıştır.
Diğer sağlık harcamaları 4 misli artarken, Gözlük Fiyatları sürekli neden tasarruf gerekçesi ile baskı altında tutuluyor ve aşağı çekiliyor?
Batı ülkelerinde gözlük kullanma oranı %55–60 lar civarındadır. Çünkü kökeni Avrupa’da el sanatlarına dayanan gözlükçülük mesleği Optometri ile bütünleşerek birinci basamak koruyucu göz ve görme sağlığı mesleğine dönüşmüştür. Bu sayede bireyler çok hızlı kolay ve ucuz olarak görme testine ulaşmaktadır. Ayrıca, tespit edilen hastalıklar hekime zamanında sevk edilerek, tedavi hizmetlerinden de tasarruf sağlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre körlük oranı ülkemizde, AB ülkelerinden yüksek ve binde dört’ün üzerindedir. Körlüğün ortaya çıkışında çoğu kez ağrı hissedilmediği için kişinin hastaneye gitmesi, dolayısıyla körlüğün önlenmesi mümkün olmamaktadır. Koruyucu sağlık hizmetleri sunulmazsa bu faciaya dönüşür. O zaman devlet sağladığını düşündüğü tasarruftan, misli ile fazlasını harcama durumunda kalır. Konuya ticari değil mesleki yaklaşarak analiz etmek gerekir. Maalesef Ülkemizde gözlük kullanma oranı bu paradokstan dolayı %15 leri aşamamaktadır.
Ülkemizde gözlük kullanma oranlarını Batıdaki seviyelere taşımalıyız. Bu sayede Toplumun eğitim kültür seviyesini yükseltebiliriz. Trafik kazalarında can mal ve iş gücü kaybında ülke ekonomisine çok ciddi rakamlarda kazançlar sağlanacağı gibi, sunulan koruyucu sağlık hizmetleri sayesinde, hastalıklar hızlı ve zamanında hekime yönlendirileceği için tedavi hizmetlerinde de büyük tasarruflar sağlanacaktır.
Hastalığı tedavi etmeyi beklemekten çok, hastalığın ortaya çıkmasını önleme(Koruyucu göz ve görme sağlığı hizmetleri) çalışmaları yapmak gereklidir.
Koruyucu sağlık hizmetleri de, gözlük kullanma oranlarını artıracak projelerle (Optometri başta olmak üzere), vatandaşlarımızın kolay hızlı ucuz olarak periyodik ve sürekli görme testine ulaşması ile mümkün olacaktır.
Koruyucu sağlık uygulamaları gündeme alınmadan, sadece tedavi ağırlıklı geçiştirici sağlık önlemleriyle gelinecek noktada; sağlık giderlerinin ve sosyal güvenliğin pahalı olduğu her zaman söylenecektir. Hiçbir sorun onu meydana getiren nedenler ortadan kaldırılmadan çözümlenemez, ancak şekil değiştirir. Mesleğimizde sorunların çözümü Oda ve birlik kanunu ve Optometri eğitiminin başlamasından geçer.
Mesleğimiz, sistemli, planlı, sürekli olarak perakende ve tedarikte tekel oluşturmak isteyen sermayenin karını artırmaya yönelik, sağlık hizmetinden uzaklaştırılarak, rekabetçi biçime dönüştürülmeye çalışılmaktadır
.Hiç kimse bu çalışmalarını AB müktesebatıdır teraneleri ile bizlere sunmasın.
Sağlık özel ve stratejik bir alandır.
AB Adalet Divanı sağlık alanında AB mevzuatının ulusal yasaların önüne geçemeyeceğini kararında yazıldığı gibi: Her ülke Sağlık alanında, imkân ve ihtiyaçlarına göre istediği düzenleme yapabilir.”
Taylan KÜÇÜKER
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...