a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

TUMOG’ un Kurumlardan sektörümüzle ilgili talepleri

Optisyenlik Hakkında Kanunun 6, 12 ve 15. Maddesi ile çelişen uygulamanın ortaya çıkması ile gündeme gelebilecek hukuki sorunlar hakkında görüş ve önerilerinizin talep edilmesi

17 Aralık 2013 - 17:16 'de eklendi ve 5402 kez görüntülendi. A+A-

TUMOG’ un Kurumlardan sektörümüzle ilgili talepleri

tel

T.C Sosyal Güvenlik Kurumu 05.11.2013 tarih ve 17658227 sayılı davet yazısından anlaşılacağı üzere, yazı aşağıda bilginize sunulmuştur.

Değerli Meslektaşlarım;

T.C Sosyal Güvenlik Kurumu 05.11.2013 tarih ve 17658227 sayılı davet yazısından anlaşılacağı üzere, yazı aşağıda bilginize sunulmuştur.

12 Kasım 2013 tarihinde Ankara SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Tıbbi Malzeme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen E-Reçete, 2014 SGK Görmeye Yardımcı Tıbbi Malzeme Sözleşmesi ve Genelge hakkında 3. Kat İbni Sina toplantı salonunda. Kurum Başkanı Sayın Hanefi GÖK, Protokol ve Sözleşme Müdürü Sayın Dr. Murat AKIN, Sayın Bahadır B.oğlu, Medula Optik Bilgi İşlem Servisinden Sayın Sinan ÇİLOĞLU, İstanbul, Ankara ve İzmir SGK optik reeçete inceleme servisleri görevlilerinin katıldığı bir toplantı yapılmıştır.

12.11.2013 tarihinde toplantı yapılmış toplantı esnasında toplantıya çağrı yazısındaki 3 konu ele alınmıştır. Birinci Konu e-reçete,İkinci Konu sözleşmeler, Üçüncü konu SUT ile ilgili, Birinci konu e-reçete ile ilgili 12.11.2013 tarihli toplantısında yapılan görüşme esnasında SGK yetkililerine sunduğumuz görüş sonucu Derneğimiz kanalı ile T.C Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na ve İl Sağlık Müdürlüğüne 5193 sayılı yasa gereği Konunun ivedi olarak e reçete ile ilgili Bakanlığın hukuki mütalaa istenmiş isteğimize ait yazımız aşağıdadır.

SAYI:312/5-1 18.11.2013

SAĞLIK BAKANLIĞI
(İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU Başkanlığı’na)

Konu : SGK tarafından e- reçete uygulamasına geçilmesi halinde 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanunun 6, 12 ve 15. Maddesi ile çelişen uygulamanın ortaya çıkması ile gündeme gelebilecek hukuki sorunlar hakkında görüş ve önerilerinizin talep edilmesi hakkında.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılan görüşmelerde gözlük camlarının fiziki reçete ile sigortalılara verilmesi uygulamasından ortadan kaldırılacağı ile e- reçete uygulamasına geçileceği bilgisini almış bulunmaktayız.
E- reçete uygulamasına geçilmesi halinde üyemiz gözlükçülerinin uymakla yükümlü oldukları 5193 sayılı Optisyenlik Kanununun 6,ve 12. maddelerindeki hükümlerin uygulanmasının imkansız olacağı ve bu maddelere aykırı davranma nedeniyle de 15. Madde gereğince üyelerimizin ve gözlükçü meslektaşlarımızın cezalarla karşılaşacağı öngörülmektedir. Şöyle ki ;
Bilindiği üzere 5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki Kanunun 6. Maddesi aynen ;
Optisyenlik uygulamaları
MADDE 6.- Optisyenler, yalnız koruyucu gözlükleri, güneş gözlüklerini ve göz hastalıkları uzmanı tabipler tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını, her türlü lensleri, optik görme gereçlerini ve gözlük çerçevelerini satabilirler.
Optisyenlerin reçetesiz olarak numaralı gözlük camı satmaları, vermeleri veya tavsiye etmeleri, otorefroktometre ve keratometre gibi bilgisayarlı aletler ile olanlar da dahil olmak üzere her nevi göz ve görme muayene ve testleri yapmaları veya müesseselerinde bu işlere yarayan her türlü aletleri ve cihazları bulundurmaları yasaktır.
Optisyenler, gözlük veya gözlük camlarının muayene ve kontrolü veya tamiri konusunda ve reçetelerde yazılı camları çerçevelere takmak ve kişinin gözüne en uygun şekilde uygulamak için gerekli olan aletleri kullanabilirler.
Optisyenler, optisyenlik yaptıkları sürece müesseselerinde başka bir iş yapamaz ve müesseselerini muayenehane gibi kullandıramazlar.
Optisyenlik müessesesinde her türlü kontakt lens uygulanması yasaktır. Hükmünü içermektedir.

5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanunun 12. Maddesi aynen
Kayıt ve Denetim
Kayıt
MADDE 12.- Optisyenler müesseselerinde mahallin en yüksek sağlık idaresince yaprak adedi tasdikli bir defter tutmaya ve bu deftere sıra numarasıyla ve tarih sırasıyla reçeteleri ve sahiplerinin isimlerini kayda mecburdurlar. Hükmünü içermektedir.

5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanunun 15. Maddesi aynen
MADDE 15.- (Değişik: 5728 – 23.1.2008 / m.55) 11 inci maddede belirtilen yasaklara uymayanlara yirmibin Türk Lirası idari para cezası verilir.
6 ncı maddede zikredilen yasaklar hilafına hareket eden optisyenlere altıbin Türk Lirası idari para cezası verilir ve üç ay süre ile optisyenlik mesleğini icra etmekten men edilirler.
Bu Kanun’un 7 nci maddesinin ikinci fıkrası ile 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yazılı şarta üst üste iki denetimde de uymadığı belirlenen optisyenler ile 9 uncu maddenin ikinci fıkrası ile 8, 10, 12 ve 13 üncü madde hükümlerine uymayanlara altıbin Türk Lirası idari para cezası verilir.
6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ve 13 üncü maddelerdeki yasakların tekrarı halinde idari para cezası iki kat olarak uygulanır.
Bu Kanunda yazılı olan idari yaptırım kararları mahalli mülki amir tarafından verilir. hükmünü içermektedir.

E- Reçete uygulaması geçilmesi ile birlikte doktorlar tarafından fiziki reçete verilmesi son bulacağı için 12. Maddede öngörülen fiziki reçetenin reçete kayıt defterine kaydı mümkün olmayacaktır. Reçete kayıt defterinde kaydın bulunmaması halinde 6. Maddeye aykırılık gündeme gelecek ve gözlükçü- optisyenler hakkında 15. Maddenin uygulanması suretiyle ceza verilmesi sonucu ortaya çıkacaktır. E- reçetenin bilgisayar çıktısının alınarak kaydedilmesi ise uygulamada zorluklara yol açacağı gibi yasada belirtilen şartları taşımayacağı kanaatindeyiz.

Uygulamada ortaya çıkacağını düşündüğümüz sorunlara şimdiden çözüm bulmak ve e- reçete uygulamasının 5193 sayılı yasanın 6,12 ve 15 . maddeler karşısındaki hukuki durumunun belirlenmesi amacıyla bu husustaki görüşünüzün alınmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bakanlık Hukuk Müşavirliği ve İlgili birimlerin yukarıda arz ve izah edilen husustaki uygulamaya dönük görüşlerinin bildirilmesini arz ve talep ederiz.

Tüm Optisyen Gözlükçüler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
Mahmut YETİM

Cevabi yazı ve görüşlerini beklemekteyiz. Yazı elimize ulaştığında sizler ile paylaşacağız,

İkinci konu sözleşmeler ile ilgili Derneğimiz Hukuk Müşaviri Sözleşme metni üzerinde çalışmakta olup ,yapılan hazırlıkların bitiminde üst yazı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilecektir.

Üçüncü Konu SUT ile ilgili görüş ve önerilerimiz kendilerine bir üst yazı ile sunulmuştur.

SAYI:327- 5/3 04.12.2013

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
ANKARA

Konu : SUT tebliğinde yer alan üyelerimizi ve halk sağlığını ilgilendiren aşağıdaki hususların düzeltilmesi veya tebliğde yer alması konusundaki görüşlerimizin sunulması hakkında.

SUT Tebliğinin 3-3-3 maddesinde gözlük cam ve çerçeve bedellerinin kurumunuzca karşılanması esasları belirlenmiştir. Ancak aşağıdaki hususlar tebliğde yer almamakta , yer alanlar ise eksik veya yetersiz kalmaktadır.

1 – Tebliğin 3.3.3.A./ 5 bendinde 0.5 diyoptri artışlarında gözlük camının süresinden önce değiştirileceği hükme bağlanmıştır. İnsan sağlığı açısından bakıldığında 0.5 diyoptrinin altındaki değişikliklerin de görme kalitesini düşürdüğü ve görme bozukluğuna yol açtığı tıbbi açıdan bir gerçekliktir. Buna rağmen sigortalının 0,5 diyoptri altındaki değişikliklerde gözlük camının değiştirilmemesinin halk sağlığı ve Sosyal Devlet ilkesi ile bağdaştırılması mümkün değildir. Tebliğde yer alan bu hükmün kaldırılması suretiyle diyoptri ve aks değişimlerinde yeni cam bedelinin ödenmesinin sağlanması gerektiği düşüncesindeyiz.

2- Çerçeve değiştirme hakkının 3 yıl olarak uygulanması çerçevenin fiziksel özelliği ve yıpranma payı düşünüldüğünde çok uzun olduğu tartışmasızdır. Bu nedenle çerçeve değişim zamanının 3 yıldan 2 yıla indirilmesinin uygun olacağı düşüncesindeyiz.

3- Puva ve Prizma cam bedelleri mevcut tebliğ uyarınca ödenmemektedir. Puva ve Prizma camların göz sağlığı ve görme kalitesi açısından önemi dikkate alındığında bu camlara ihtiyaç duyan kişilerin yaşadığı zorluk bilinen bir gerçektir. Bu nedenle yine yaşam kalitesi ve Sosyal Devlet ilkesi dikkate alınarak bu tür cam bedellerinin ödenmesi hususunun tebliğde yer alması gerektiği düşüncesindeyiz.

4- Yüksek diyoptrili (+, -20 ve üzeri) gözlük camları cam fiyat listesinde yer almamakta ve bedelleri ödenmemektedir. Bu tür camlara ihtiyaç duyan ve bedeli kurumunuzca karşılanmadığı için mağdur olan çok sayıda kişinin bulunduğu malumunuzdur. Bu mağduriyetin giderilebilmesi amacıyla bu tür cam bedellerinin de ödenmesinin uygun olacağı düşüncesindeyiz.

5- Kurumunuzca ödemesi yapılan gözlük cam ve çerçeve bedellerine ilişkin ödeme tutarlarının günün ekonomik koşullarına uygun şekilde artırılması ve bu şekilde üyelerimiz ve genel anlamda gözlükçü meslektaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiği düşüncesi ile gözlük ve çerçeve fiyat ödemelerinde artış yapılmasını talep etmekteyiz.

Yukarıda arz ve izah edilen hususlara ilişkin kurumunuzca ilgili değerlendirmelerin yapılarak tebliğde yer almasının sağlanmasını tensiplerinize saygı ile sunarız.

Tüm Optisyen Gözlükçüler Deneği
Yönetim Kurulu Adına
Başkan
Mahmut YETİM

Konu ile ilgili yaptığımız çalışmalar bilgilerinize sunulmuştur. Saygılarımızla,

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araştırması

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olu...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları halinde sürücü belgesi sahibi olabilir.....

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, Camiamıza Sabır ve Başsağlığı Dileriz....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Magazin HABERLERİ
Web TV