Görme bozukluğu veya sürücülerin gözlük takmaması nedeniyle her gün 800 trafik kazası yaşanıyor. Gözlük takma zorunluluğuna uymayan sürücülere ise ağır cezalar uygulanıyor.
19 Şubat 2025 - 15:07 'de eklendi.
Almanya’da, görme bozukluğu veya gözlük eksikliği nedeniyle her gün 800’e yakın trafik kazası yaşanıyor.
Bu durum ülke genelinde ağır cezaların uygulanmasına yol açarken, Almanya’daki genel kural ehliyet sahibi olan her sürücünün, gözlük takmaları gerektiği durumlarda, araç kullanırken gözlük veya kontakt lens kullanmasını zorunlu kılıyor. Artı49’un haberine göre, eğer bir sürücünün görme yardımına ihtiyacı varsa, bu durum ehliyetinde belirtiliyor.
Almanya’da sürücüler için ehliyette yer alan “Anahtar numarası” sistemi, gözlük veya kontakt lens kullanımını zorunlu kılan bilgiyi içeriyor. Bu bilgiler, polisin sürücünün araç kullanırken gerekli görsel yardımı kullanıp kullanmadığını denetlemesini kolaylaştıran sistemlerden biri. Görme sorunu olan sürücüler için ceza uygulanıyor. Eğer gözlük takmayan bir sürücü, polis tarafından durdurulursa 25 Euro’luk bir uyarı cezası alıyor. Bununla birlikte, bir kazaya neden olursa sadece para cezası değil, aynı zamanda hapis cezası gibi daha ciddi sonuçlarla da karşılaşabilir. Sigorta şirketleri de gözlük takmayan sürücülerin kaza sonucunda tazminat ödemek zorunda kalmadığını belirtebiliyor.
TÜRKİYE’DE DE BENZER DÜZENLEME MEVCUT
Türkiye’de de benzer bir düzenleme mevcut ancak Almanya’daki gibi ayrıntılı bir sistem söz konusu değil. Türkiye’deki sürücüler, araç kullanmadan önce sağlık raporu almak zorunda. Eğer bir sürücünün görme bozukluğu varsa ve gözlük kullanması gerektiği belirtilmişse, o zaman sürücü gözlük takmak zorundadır ancak Türkiye’de, gözlük takma zorunluluğu ehliyet üzerine yazılmıyor.
Türkiye’de, görme bozukluğu olan sürücüler, doktorlarından alınan sağlık raporuna göre araç kullanmak için gerekli olan gözlük ya da kontakt lensleri kullanmak zorundadır. Gözlük takmayan bir sürücü, kaza durumunda sorumluluğu tamamen üstlenebilir ve trafik cezasına çarptırılabilir.
NOT: Göz muayenesinde gözlükle görme keskinliğinin sağlanması halinde “gözlük kullanmak kaydıyla” sürücü belgesi alabileceğine dair sağlık raporu düzenlenir.
Pratisyen tabip/aile hekimi tarafından kod tablosunda belirtilen kod numaralarından ;
Yalnızca gözlük (01.01),
gözlük veya kontaktlensle (01.06) kod numaraları kullanılır.
Bu kodlar sürücü belgesinin arkasında 12 nolu bölümde yer alır. Kanuna aykırı davrananlar 2025 idari para ceza cetvelinde 31/1-a maddesinden cezalandırılır.
Toplumun her kesiminin ihtiyacı olan gözlük montajı ve onarı...
Bu kapsamda, geçen yıl 4 bin 541 internet sitesi kapatılması...
Görme bozukluğu veya sürücülerin gözlük takmaması nedeniyle ...
Fuar, Merve Optik için yalnızca yeni tasarımlarını sergileme...
Optik dünyasındaki en son gelişmeleri yakından görmek ve sek...
Corneat KPro cihazının implantıyla hastanın yeniden görmeye ...
Avrupa, Kuzey Afrika ve Latin Amerika'dan gelen ziyaretçi sa...
Niğde merkezde bulunan bir Optisyenlik Müessesesi, iş yerini...
Başımı ellerimin arasına almış, parmaklarımla Muammer Ketenç...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...