Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile Ocak 2020 itibariyle e-Arşiv Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirildi.
29 Şubat 2020 - 10:04 'de eklendi.
Değerli Meslektaşlarımız,
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil 5 Bin TL’yi aşması halinde, söz konusu faturaların, “e-Arşiv Fatura” olarak GİB tarafından sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirildi.
https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html
e-arşiv faturalarınızı linkten giriş yaparak kesebilirsiniz.
1- Sadece aynı gün içinde 5.000.TL ve üzeri kesmeniz gereken fatura miktarı için e arşiv fatura kesmelisiniz.
2- e-arşiv faturalarınızı eğer arada e arşiv sisteminden başka bir fatura girmemişseniz, yedi gün içinde geriye dönük olarak 29 Şubat 2020 tarihi ile SGK kurumuna fatura kesebilirsiniz.
3- Tutarı 5 Bin TL altındaki faturalar da isteğe bağlı olarak E-arşiv fatura olarak kesilebileceğinden, artık manuel fatura kesmek istemeyen ve E-arşiv faturası kesmek isteyen meslektaşlarımızda bu portalı kullanabilirler.
4- Her iki müessesenin vergi mükellefi aynı kişi olduğu ve aynı tarihte toplam 5.000-TL üzeri bir rakama fatura kesileceğinden her ne kadar A Optik veya B Optik müessesesinin faturası 5.000 TL nin altında olsa da aynı tarihte ve aynı vergi mükellefi adına fatura düzenlendiğinden E-Arşiv olarak fatura düzenlenecektir.
5-Mart ayından itibaren SGK kurumuna keseceğimiz faturaların e fatura olarak düzenleneceği bilgisi yanlıştır. Bahsedilen SGK Kurumunun 24 Aralık 2019 tarihinde yayımladığı duyuru ile daha önceden Eskişehir, Kocaeli ve Ankara pilot uygulaması yapılan manuel reçete ve eki belgelerin sisteme eklenmesi uygulaması 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile Tüm Türkiye de uygulamaya açılmıştır. Mart ayından itibaren de zorunlu hale gelecektir.
6- Optisyenlik müesseseleri e fatura kesme zorunluluğunda değildir. 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere, 1.7.2020 tarihi ile e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getirildi.
7- Medula’da döküm alma işlemi sırasında Medula’ya girilecek “fatura no” kısmına, GİB Portal üstünden oluşturulacak faturanın numarası girilecektir.
8- E-Arşiv Fatura portalında “Belge İşlemleri” sekmesi altında “5000/30000 Fatura Oluştur” butonu ile taslak oluşturulabilmektedir. Oluşturulan taslaklarda daha sonraki günler içinde “Düzenle” seçeneği ile istediğiniz düzenlemeleri yapmanız mümkündür. Oluşturulan taslaklar Vergi Usul Kanunu’na göre sonraki ayın 7. Günü saat 23.59’a kadar kesilmek zorundadır. Bu sebeple ayın 1’i ile 7’si arasında başka kişi veya kurumlara e-Arşiv Fatura kesme ihtimali olmasından dolayı fatura kesilecek ayın son günü SGK’ya keseceğiniz fatura sayısı kadar taslak fatura oluşturmanız önerilir. Taslaklar “GİB İmza” butonuna tıklanıldığında sistemde kayıtlı olan cep telefonuna gelen SMS Onay Kodu’nu ilgili kutucuğa girip kaydet butonuna tıklanıldığı takdirde e-Arşiv faturaya dönüşecektir.(Bu sebeple İnteraktif Vergi Dairesi’ne kayıtlı olan cep telefonunun güncel olduğundan emin olunuz.) Bu işlemden sonra oluşturulan e-arşiv faturanın iptali mümkün değildir. Hatalı kesilen ve iptal edilmesi gereken e-arşiv faturalar için yeni bir e-arşiv fatura düzenlenmesi gerekmektedir. Yeni düzenlenen e-arşiv faturanın açıklama kısmına “……. tarih ve ….… no’lu e-arşiv fatura iptal edilip yerine düzenlenmiştir.” şeklinde bir ibare yazarak kayıt edilmelidir. Sistemdeki hatalı e-arşiv fatura muhasebecinize bildirilmelidir.
9- GİB portalı üzerinden düzenlenen e-arşiv faturalar Maliye Bakanlığı’nın sunucularında “Süresiz” olarak saklanacaktır. Faturaların her zaman ulaşılabilir bir şekilde saklanma yükümlülüğü mükellefin kendisine ait olduğu için her e-arşiv fatura için bir çıktı alınarak saklanması faydalı olacaktır.
10- E-arşiv fatura oluşturulurken ”Satır Ekle” ye gelindiğinde birim fiyatı virgülden sonrası beş ya da altı haneli yazılırsa Medula sistemindeki ödenecek tutarla aynı olmaktadır. Medula’ da ödenecek tutarla e-arşiv faturanın en son toplam tutarının bire bir aynı olması gerekmektedir.
11- Medula’da döküm alma işlemi sırasında Medula’ya girilecek “fatura no” kısmına, GİB Portal üstünden oluşturulacak taslak faturanın numarası girilecektir. GIB Portal üstünden oluşturulan ilk fatura numarası GIB2020000000001 olup sonrasındaki fatura numaraları da ardışık olarak artmaktadır.
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...