“Sınırsız müşteri memnuniyeti” Ne güzel bir slogan değil mi? Tüketicilerin haklarını koruyan , onların daha sorunsuz,problemsiz alış-veriş yapmalarına olanak sağlayan bir sistem.
22 Mart 2011 - 10:38 'de eklendi.
Özellikle Türk tüketicisinin Tv ‘da yayınlanan TopShop programlarıyla hayatına giren sebepsiz iade (ürünü kullan memnun kalmazsan 15 gün içinde parasını iade ediyoruz) aldatmacası, Uluslararası şirketler ve kurumsallaşmış firmalar eliyle yayılmakta ve Türk ticaret hayatında haksız bir rekabete yol açmaktadır.
İlk bakışta tüketicilerin menfaatineymiş gibi görünen bu yöntemler ,gerçekte ihtiyacı olmayan ürünleri de almalarına yardımcı olan bir tuzaktır aslında..Kapitalizmin bu tehlikeli yöntemiyle– nasıl olsa sorgusuz-sualsiz geriye iade edebilceğinizi bildiğiniz bir malı ve ya hizmeti ihtiyacınız olmasa dahi- almaya talip oluyorsunuz. Sizi böylesi bir alış-verişe ikna ettikten sonra gerisi kolay:
Ürün ya da hizmet ihtiyacınız dışında ise önünüzde 3 yol vardır:
1-ya zaman içinde ihtiyacınız olacağına kanaat getirip bir köşede unutursunuz.
2- ya işinize daha iyi yarayacak bir ürünle değiştirir,gerekirse fark ödersiniz.
3- ya da işime yaramıyormuş deyip iade edersiniz ki, bu tür iade edenlerin oranı böylesi alış-verişler de %1,5’u geçmez.O da bu şirketlerin göze aldıkları rakkamın çok çok altındadır.
Sizi rahatlatan şey sadece iade edebileceğinizi bilmenizdir.
Böylesi bir taahhütün gündelik ticaretimize etkisi ise çok olumsuzdur. AVM ve kurumsal firmaların dışında ki ticaretimizde ki etkileri ise kabaca şöyledir:
1- yakınlarımızda ki bir saatçıdan yaptığımız alış-veriş te de işletmenin gücüne bakmadan aynı hizmeti bekleriz.
2-semtimizde ki bir gözlükçüden aldığımız bir ürünü defosu yokken dahi hiç bir sebep göstermeden iade etmeye kalkarız.
3- ilçemizde ki sıradan bir kot magazasını Mavi Jeans miş gibi algılayarak gerçekte yapmamamız gereken bir alış-verişin bedelini magazaya ödetmeye kalkarız.
Çünkü marka ve kurumsal mağazaların bizi kolay alış-verişe yönelten ticari politikaları bir pazarlama tekniği olmasının ötesinde gerçekte tüketicinin ahlakını bozan,onu gereksiz masrafa sokmanın ötesinde bunu bir hakmış gibi gösteren bu politika karşısında tüketici derneklerinin daha duyarlı olması ve halkı aydınlatmaları gerekir..
Hiç bir kanun da ,bir malı ya da hizmeti alan kişi, aldığı hizmet ya da mal da bir kusur ya da defo yok ise,ayıplı bir ürün sözkonusu değilse sudan sebeplerle malı iade edebilir diye bir madde yoktur. Esnaf dediğimiz kimselerde gökten zembille inmediler.Sizin amcanız,dayınız,babanız.Yanlış ve hatalı davranışlarını elbette eleştirin ve hakkınızı sonuna kadar arayın Ama kızınızın yaptığı yanlış bir alış-verişin bedelinide esnafa ödettirmeyin. Beğenerek ya da arkadaşlarına hava olsun diye aldığı bir ürünü bir müddet sonra beğenmiyorsa,bunun bedelini o ödemeli ya da ödettirmelisiniz.
Müşteriyi belli oranda şımartmak güzel.Günümüzde insanlar bazen morallerini düzeltmek için de çarşı-pazara çıkarlar.(bu da kapitalizmin modern insana bir oyunudur. Tüket ki moralin yerine gelsin )Ama mutlu olacaklar diye yaptıkları alış-verişler de istekleri karşılanmadığı için kabusları olmasın.
Metin Turanlı
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...