FATURA DÜZENLENMESİ KONUSUNDA TEDARİKÇİLERİMİZE VE MESLEKTAŞLARIMIZA ÇOK ÖNEMLİ HATIRLATMA SGK Sayıştay tarafından denetlenmektedir. Bu denetimlerde aynı garanti belgesi numarası ile mükerrer gözlük verildiği tespit edilmiş, bu problemin çözümü ile ilgili olarak,27 Nisan 2011 tarihinde SGK da ,Meslek örgütlerimizle SGK bürokratları arasında bir toplantı tertip edilmiştir. Toplantıya Türkiye Gözlük sanayicileri derneği ni temsilen Sn Mehmet DİBİ, […]
30 Nisan 2011 - 15:08 'de eklendi.
FATURA DÜZENLENMESİ KONUSUNDA TEDARİKÇİLERİMİZE VE MESLEKTAŞLARIMIZA ÇOK ÖNEMLİ HATIRLATMA
SGK Sayıştay tarafından denetlenmektedir. Bu denetimlerde aynı garanti belgesi numarası ile mükerrer gözlük verildiği tespit edilmiş, bu problemin çözümü ile ilgili olarak,27 Nisan 2011 tarihinde SGK da ,Meslek örgütlerimizle SGK bürokratları arasında bir toplantı tertip edilmiştir. Toplantıya Türkiye Gözlük sanayicileri derneği ni temsilen Sn Mehmet DİBİ, TOMMD temsilen Sn Abdullah AYDIN,Sn Şaban TUNCA, Konfederasyonumuzu temsilen, Sn Rıfat KÜPELİ, Turgut ÇAKAR, Serkan Yakan ,Gökhan Görken,Taylan KÜÇÜKER,Adem Özkan katılmıştır.
Kurum yetkilileri, sigortalılarına hizmet satın alırken, standartlara uygun, sağlıklı ve kaliteli ürünleri satın almak istediklerini, bu gerekçe ile de, kayıt dışı ve kalitesiz ürünleri takip etmek amacıyla, TC Sanayii bakanlığının işi olan garanti belgesini medula optik provizyon sistemi üzerinden takip etmektedirler.
AB ülkelerinde çerçeveler için bir garanti belgesi düzenlenmemektedir. Standartlara uygun üretilen ürünler için sadece kullanım kılavuzu verilmektedir.En iyi kaplamaya verilen garanti süresi 6 aydır. Türkiye’de Gözlük çerçeveleri için garanti belgesi düzenlenmesindeki temel çıkış noktası ,kayıt dışı ürünleri medula optik provizyon sistemi üzerinden takip ederek yerli üreticilere destek ve katkı sağlamaktı.Sanayi bakanlığı garanti belgesi üzerinde seri numarası olmasını zorunlu kılmamaktadır.
Toplantıda tüm konuşmacıların müşterek olduğu bir konuda ,sisteme kayıt dışı ,kalitesiz ,standardı düşük ürünlerin girmesinin önlenmesiydi Bu konuda da yine tüm katılımcıların bu konunun tamamen çözümlenmesinin barkod yada daha çok da karebarkod uygulaması ile sağlanabileceği konusunda hemfikir olmalarıydı.SGK bürokratları da ,Gümrük müsteşarlığı TC Sağlık Bakanlığı ve SGK bürokratları ile barkod ve kare kod çalışmalarının yürütüldüğünü ilaçta olduğu gibi optik ürünlerde de bu uygulamayı hayata geçirmek istediklerini ifade etmişlerdir. Karekod uygulaması ilaç da başarı ile uygulanmaktadır .Tıbbi cihaz kapsamında her ürün UBB kaydı yapılarak medula üzerinden hak edişinin onaylaması çalışmalarını ilgili kurumlar bütün hızıyla gerçekleştirmektedir.karekod her ürün için kimlik numarası gibidir. Taklit ve mükerrer olabilmesi mümkün değildir. Bu konu ile ilgili duyuruyu yaptıktan sonra üyelerimizden çeşitli şikayetler aldık. Bunlardan biriside BAZI TEDARİKÇİLERİN FATURA DÜZENLERKEN MUHTELİF GÖZLÜK ÇERÇEVESİ şeklinde fatura tanzim edildiği yönünde ihbarlar almaktayız. Malın çeşidi miktarı fiyatı ve tutarı mutlaka faturada yazılması ilgili yasa gereğidir. Bu konu mali açıdan suçtur. Ayrıca miktarve ürün çeşitleri stok envanterdeki ürünler karekod landığında çok önem arz etmektedir. Meslektaşlarımız bu şekilde faturaları kabul etmemeleri bu şekilde fatura düzenleyen tedarikçileri bizlere yada gözlük sanayicileri derneğine ihbar etmeleri çok önemlidir. Aldığınız garanti a belge başlangıç ve bitiş numaralarını faturaya yazdırmanızı da tavsiye ederiz. Garanti sorumluluğu tedarikçiye aittir. Firmalara tamir için gönderdiğiniz ürünlerin kargo ücreti ve yedek parça giderleri garanti süresince tedarikçi ve üretici firmaya aittir. Tamir süresi son genelge ile 20 güne indirilmiştir.Garanti belgesinin geçerlilik süresi iki yıldır.Garanti belgelerinin geçerliğinin güncellediğine dikkat ediniz.Karekod uygulamasına kadar alışlarınızda çok seçici davranmanızı öneririz.
Fatura Tanımı Şekli ve Düzenlenmesi
Tanımı: Fatura, satılan emtia(mal) veya yapılan iş karşılığında müşterilerin borçlandığı meblağı(tutarı) göstermek üzere malı satan veya işi yapan tüccar tarafından düzenlenip müşteriye verilen ticari bir belgedir. (V.U.K m.229).
Faturada Bulunması Gereken Asgari Unsurlar:
Vergi Usul Kanununun 230. maddesine göre faturada en az şu bilgilerin yer alması zorunludur.
-Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası
-Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret ünvanı, iş adresi bağlı bulunduğu vergi dairesi ve hesap numarası
-Müşterinin adı, ticaret ünvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası
– Malın veya işin çeşidi , miktarı fiyatı ve tutarı.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...