a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

SGK, Sağlıkta bireyin katkı payını bir miktar daha artıracak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, sağlıkta bireyin katkı payının bir miktar daha artıracak uygulamaların devreye sokulacağını söyledi. SGK Başkanı Acar ”Sağlıkta Dönüşüm Programı”na ilişkin bilgi verdiği konuşmasında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamalarına göre, kişi başı doktora müracaat sayısının 6,5, Türkiye ortalamasının ise 8 olduğunu kaydetti. Bunun tartışılması gerektiğini ifade eden Acar, […]

17 Eylül 2012 - 22:24 'de eklendi.

SGK, Sağlıkta bireyin katkı payını bir miktar daha artıracak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, sağlıkta bireyin katkı payının bir miktar daha artıracak uygulamaların devreye sokulacağını söyledi.

SGK Başkanı Acar ”Sağlıkta Dönüşüm Programı”na ilişkin bilgi verdiği konuşmasında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamalarına göre, kişi başı doktora müracaat sayısının 6,5, Türkiye ortalamasının ise 8 olduğunu kaydetti.

Bunun tartışılması gerektiğini ifade eden Acar, ”Bu kadar genç bir nüfusa rağmen biz doktora neden fazla gidiyoruz, bunu da bir soru işareti olarak değerlendirmenin faydalı olacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.

İki hafta önce Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda sağlıkta son 10 yılda gelinen noktaya ilişkin bir rapor hazırladıklarını dile getiren Acar, şöyle konuştu:

”Burada önemli kararlar alındı. Sağlık Teminat Paketi’ni mutlaka gözden geçireceğiz. Bu teminat paketini, daha sürdürülebilir olması bakımından önümüzdeki süreçte değerlendireceğiz. Bireyin katkı payı OECD ortalamaları yüzde 3,2, Türkiye’de 1,5. Yani Türkiye’de bireyin katkı payını bir miktar daha artıracağımız uygulamaları önümüzdeki süreçte devreye koyacağız. Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortasını biraz daha işin içine çekeceğiz. Bunu kesinlikle yapmamız gerekiyor. Bizde bu oranlar çok düşük. Yani her şeyi devletin sunduğu ya da devletten beklediğimiz bir sistemi uzun vadede sürdürmemiz elbette ki sıkıntılı olacaktır. Tanı tedavi rehberlerini de önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz.”

-”Yabancı firmalara da destek verilecek”-

Acar, sadece iskonto artışları yaparak ilaçta global bütçe sistemini sürdürmenin doğru olmayacağını belirterek, ”İskonto artışları dışında daha sağlam temelleri olan uygulamaları önümüzdeki süreçte hayata koymamız gerekiyor” dedi.

İlaç sektörünün Teşvik Paketi’nde stratejik sektörler arasında sayıldığını anımsatan Acar, şunları kaydetti:

Biz de önümüzdeki süreçte Türkiye’ye yatırım yapacak sadece yerli firmalarımızın değil, yabancı firmalarımızın da önünü açacak uygulamalara destek vereceğimizi net şekilde ifade etmek istiyorum. Ar-Ge yapan firmalarımıza destek vereceğiz. Yerli sanayiyi teşvik etmenin yanında buraya yatırımı da teşvik edecek uygulamaları devreye sokacağız. Büyümeden de gerekli katkıyı vereceğiz. Geri ödeme politikalarında yine düşük fiyatlı eş değer ilaçları teşvik edeceğiz.

Tedbir paketleriyle çözüme gidilemeyeceğine işaret eden Acar, Türkiye’deki temel sorunlardan birinin ilaç konusunda yaşanan israf olduğunu söyledi.

Acar, ”Hesaplarımızda israf olarak gördüğümüz rakam 1 milyar TL civarındadır. Bunu önleme konusunda beraber çalışma çok önemli” ifadesini kullandı.

2002’de 5,2 milyar lira olan kamu ilaç harcamalarının 16 milyar TL’ye çıktığını bildiren Ceylan, ”İlaç sektöründe 5,4 milyar dolarlık bir ithalat varken, ihracatımız ancak 650 milyon doları buldu. Dolayısıyla sektörel açıdan dış ticaret açığı verdiğimiz bir sektörümüz” diye konuştu.

Açıklanan raporda, ilaç sektörünün Türkiye’nin 2023 vizyonundaki yerini belirlerken, 8 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğuna işaret eden Ceylan, ”(Bu yetmez) diyoruz. Bunu daha da aşmamız gerekiyor. Türkiye bunu aşabilecek durumdadır. Türkiye’nin 2023 ekonomik hedeflerine ulaşmada sektörün azami ölçüde katkısını bekliyoruz” dedi. Ceylan, bu hedeflere ulaşmak için sektöre gerekli desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun ise sağlıkta vatandaş memnuniyetinin çok yüksek oranlara ulaştığını vurguladı.

İlaç sektöründe Ar-Ge’nin ön plana çıkması, yüksek teknoloji ürünlerin Türkiye’de üretilmesi için kamunun filli olarak rol üstleneceğine inandığını kaydeden Tosun, bu hedeflerin 2023’ten önce gerçekleştirilebileceğini söyledi.

-Hedef 8 milyar dolar ihracat-

AİFD Başkanı Güldem Berkman da Türkiye’de ilaç sektöründe yaklaşık 300 şirketin faaliyet gösterdiğini belirterek, ”Biz yenilikçi ilaç sektörü olarak 2023 itibariyle 23 milyar doları aşkın üretim yapan, ihracatını 8 milyar doların üstüne çıkartmış, dış ticaret fazlası veren ve yılda 1,7 milyar dolar düzeyinde Ar-Ge yatırımı yapan bir Türkiye ilaç sektörünün mümkün olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Trump’ ın yeni gümrük vergileri gözlük sektörünü ne kadar etkiler? Trump’ ın yeni gümrük vergileri g...

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük camı, çerçevesi ve güneş gözlüğü gibi optik ürünlerin yanı sıra diğer sekt...

Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulu...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad GmbH'nin iflas başvurusunda bulunduğuna dair güncel bilgiler şu şekildedir...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sektör. Nüfusumuz bu yazı yazıldığında 86 milyon 154 bin 607. İşte bu kadar ki...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı artırıyor!

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kullanmanın geliri artırdığı ortaya çıktı. ...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(3 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
corsluder
corsluder
18 Eylül 2012 14:01

Anlaşılan o ki, devlet iyice sağlıktan elini-eteğini çekti.Biz cam-çerçeve bedellerinin artışını bekleyelim,devlet nasıl daha az katkı sunarım diye düşünüyor.Sosyal devletin ruhuna fatiha..

İHSAN
İHSAN
18 Eylül 2012 09:37

sevgili sgk bence sizin aldığınız nefes bile haram

kayahan
kayahan
18 Eylül 2012 10:21
Reply to  İHSAN

SĞK YETKİLİLERİ BIRAKIN YABANCI SERMAYELERİ DESTEKLEMEYİ KENDİ ÜLKENİZDE KENDİ VATANDAŞLARINIZI DESTEKLEYİNİZ.YILLARDIR ZAM ALAMIYORUZ.SİZLER HALA NEYİN PEŞİNDESİNİZ
YABANCI SERMAYE DİYE SOKTUNUZ ATASUN VS HER YERDE MANTAR GİBİ BİTMEYE BAŞLADILAR BUMUDUR DOĞRU OLAN BÜYÜK BALIK KÜÇÜK BALIK.
BU SEKTÖRÜ BİTİRİYORSUNUZ….

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Trump’ ın yeni gümrük vergileri gözlük sektörünü ne kadar etkiler? Trump’ ın yeni güm...

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...

Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas ba...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

“Otizm engel değildir” “Otizm engel değild...

Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...

SGK, Reçete ve fatura teslim süresini uzattı. SGK, Reçete ve fatura tes...

2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...

Ülkelerin gözlük kullanma oranları açıklandı! Ülkelerin gözlük kullanma...

Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...

Hayalet ağlar güneş gözlüğüne dönüşüyor Hayalet ağlar güneş gözlü...

Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...

Magazin HABERLERİ
Web TV