Son yıllarda kamu ve özel hastanelerin yaygın bir şekilde hizmet sunumu yapması, bu alanda bir rekabeti de ortaya çıkardı. Bu rekabet ise sağlık hizmeti sunumuyla ilgili reklamların “çığrından çıkmasına” neden oluyor. Samsun Tabip Odası Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mithat Günaydın konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu reklamların Türk Tabipler Birliği (TTB) mevzuatına aykırı hale geldiğini savunarak aslında sağlıkta […]
19 Haziran 2013 - 19:09 'de eklendi.
Son yıllarda kamu ve özel hastanelerin yaygın bir şekilde hizmet sunumu yapması, bu alanda bir rekabeti de ortaya çıkardı. Bu rekabet ise sağlık hizmeti sunumuyla ilgili reklamların “çığrından çıkmasına” neden oluyor.
Samsun Tabip Odası Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mithat Günaydın konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu reklamların Türk Tabipler Birliği (TTB) mevzuatına aykırı hale geldiğini savunarak aslında sağlıkta yaşanan şiddetin ana kaynaklarından birinin de bu reklamlar olduğunu ifade etti.
Yaptığı açıklamada “sağlığın, satılacak bir mal değil, verilecek bir hizmet” olduğunu söyleyen Dr.Günaydın “Siz benim malım daha iyi, yani bu ameliyatı ben daha iyi yaparım, bu hastalığı en iyi ben tedavi ederim, en son cihazlar benim hastanemde gibi, sağlığı metalaştıran reklamlar yaparsanız, verdiğiniz hizmetten, yaptığınız ameliyat ve tedaviden, kullandığınız cihazdan memnun olmayan hasta size saldırır, ilgili yerlere şikayet eder, hatta dava da eder ve haklı konuma gelebilir. Sağlık bir meta değildir pazarlamasının yapılması da doğu değildir” dedi.
Özel hastanelere karşı bir tavırları olmadığının altını çizen Günaydın reklam giderlerinin hasta hizmetlerine harcanmasının ise özel hastanelerde kaliteyi daha da artıracağını belirtti.
Özel hastanelerde çalışan hekimlerin kendileriyle ilgili reklamlara karşı çıkması gerektiğini de ekleyen Günaydın bu konuda, Sağlık Bakanlığı’nın, TTB Merkez Konseyinin, çığrından çıkmış gazete, televizyon ve bilboard reklamlarına el koyması, tanıtım türü reklamlarla ilgili olarak kabul edilebilir ölçülerde düzenleme yapması gerektiğini ifade etti.
Bakanlık uyarmıştı
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Denetim ve Değerlendirme Daire Başkanlığı geçen ay bu konuda gönderdiği açıklamada sağlık kurum ve kuruluşları ile sağlık meslek mensuplarınca yapılan bilgilendirme ve tanıtımlarda ticari amaca yönelik ifade ve açıklamalara yer verilemeyeceği belirtilmişti.
Bakanlık gönderdiği açıklamada ayrıca şu ifadelerin yasak olduğuna dikkat çekmişti:
İnsanların güvenini, bilgi ve tecrübe eksikliğini istismar eden “ilk”, “tek”, “deneyimli”,“üstün teknolojik yatırım”, “farklı bir anlayışla”,“güçlü ve uzman kadro”, “sağlıkta kalite”, “ daha az komplikasyon, daha çok hasta konforu, daha erken taburcu olma imkanı”, “ fark edilen güzelliğin fark yaratan adresi”, “bu hastalıkta uygulanması gereken en uygun metot”, “herkes en az bir defa yaptırmalı”, “çok kısa sürede ağrısız acısız bir şekilde kurtulabilirsiniz”, “Bembeyaz bir gülümseme için 24’e kadar açığız”, “Bıçaksız lazer teknolojisi ile gözlerde HD kalitesi”, “….. dönemde bu tetkik yapılmazsa …. hastalık engellenemez”, “önceden tedbirinizi alın”, “bu cihazla hiç bir şey saklanmaz”,“el bileğinden kalbe giden yol Radikal anjiyografi yöntemi ”, “ en son teknolojik cihaz” gibi hizmet veya kuruluşun, diğer hizmet veya kuruluşlardan farklı olduğunu ifade eden, talep oluşturan ve sunulan sağlık hizmetine ticari yön veren ifadeler.
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...