a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Sağlığın Reklamı Olmaz Bilgilendirmesi olur

Başlıktan bizim anladığımızı hukuki kurumlar da aynı şekilde anladığı için sağlık alanında reklama mevzuatta izin verilmiyor ya da sınırlandırılıyor. Son zamanlarda özellikle televizyon yayınlarında toplumu bilgilendirme ya da aydınlatma adı altında yapılan programlarda, bu yasakların veya sınırlandırmaların ihlal edildiğini görüyoruz. Kendimize göre yasakların hemen çaresini buluyoruz. Nasıl yapıyoruz? Örneğin; bir Tedavi Sevenler Derneği veya Kulübü […]

20 Kasım 2012 - 17:40 'de eklendi.

Sağlığın Reklamı Olmaz Bilgilendirmesi olur

Başlıktan bizim anladığımızı hukuki kurumlar da aynı şekilde anladığı için sağlık alanında reklama mevzuatta izin verilmiyor ya da sınırlandırılıyor.

Son zamanlarda özellikle televizyon yayınlarında toplumu bilgilendirme ya da aydınlatma adı altında yapılan programlarda, bu yasakların veya sınırlandırmaların ihlal edildiğini görüyoruz.

Kendimize göre yasakların hemen çaresini buluyoruz.

Nasıl yapıyoruz? Örneğin; bir Tedavi Sevenler Derneği veya Kulübü kuruyoruz ve televizyon ekranında her gün aynı konuyu tekrar tekrar anlatıyoruz. Konu aynı, konuşmacılar aynı, kelimeler noktası virgülüne kadar aynı.
.
Zaten bir çekim yapılmış, her gün veya haftada üç, dört gün gösteriliyor. ‘Filan hastalık nedir hocam?’, ‘Peki tedavisi nedir?’, ‘Bu tedavi bizde de yapılıyor mu?’ ‘Evet….’ Bu arada alt yazıda filan sağlık kuruluşunun veya danışma hattının telefonları geçiyor. Tabii ki amaç sadece bilgilendirmek…
.
Toplumu sağlık konusunda bilgilendirmek çok güzel, onu destekliyoruz ama nasıl oluyor da sürekli sadece üç veya dört konuda bilgileniyoruz, daha doğrusu örtülü reklama maruz kalıyoruz? Bir kaç hastalık ve tedavi yönteminden başka sağlık problemi yok mu?
.
Koruyucu hekimlik, sağlıkla ilgili uyarılar yok mu? Acaba bu konuların getirisi ya da tedavisi mi daha kârlı? Program sırasında başka bir alt yazıda da artık emekli sandığı hastalarının ve resmi hastaların sevksiz kabul edildiği yazıyor. Eskiler bu tip yollara “Hile-i Şeriye” diyorlardı.
Günümüzde demokratik hakkımız veya yasalara uygundur diyoruz. Tabii ki bu saydıklarımızın hepsinin tamamen yasalara uygun olduğunu kabul ediyoruz. Gerçekten yasal mı? Yasal ise etik mi?
.
İlgili tüzük ve yönetmeliklerde haksız rekabete yol açıcı davranışlar, mesleki etik kurallara aykırı şekilde talep yaratmaya yönelik tanıtımlar yasaklanmış, örtülü reklam yapılamayacağı belirtilmiştir. Bilgilendirme yapılacaksa; her konuda yapılması, tanısı ve tedavisi ucuz da olsa halkımızın bilgilendirilmesi, hastalıklardan korunma yollarının anlatılması, örneğini kuş gribinde yaşadığımız gibi halka sağlıkla ilgili uyarıların aktarılması daha doğru değil mi? Hakkıyla sağlık programları yapanları şüphesiz bu saydıklarımızın dışında tutuyor ve onları her zaman destekliyoruz.
.
Yine televizyon reklamlarında da sağlığın kullanıldığını görüyoruz. Şu hastalıktan korunmak için şunu yemelisiniz ya da şu ürünle şöyle sağlıklı olursunuz, çocuğunuz şöyle büyür gibi sağlığın araç edildiği abartılı reklamlar ile topluma doğru bilgilendirme yapılabilir mi?
.
Yeri gelmişken değinilmesi ve yazarken daha duyarlı olunması gereken bir konunun da medyadaki sağlık haberleri olduğunu söyleyebiliriz. Sağlıkla ilgili bir haber okuduğumuzda bazen, yeni olmayan ve bilinen bir konunun yeni bir yöntem gibi anlatıldığını ya da neredeyse tamamen araştırma aşamasında, hatta hipotez seviyesinde bir olayın aktarıldığını görüyoruz.
.
Böyle bir haberin etikliğini bir yana bırakırsak; bu hastalığı olan kişinin psikolojisini ve gereksiz umutlanmasını nasıl açıklayacağımızı düşünmeliyiz. Toplumca hep beraber bilgilenmeye, aydınlanmaya, yeniyi ve doğruyu bulmaya evet ama sağlığın reklam aracı olmasına hayır demeliyiz.
.
Saygılarımla.

Prof. Dr. Özge ARDIÇOĞLU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanı Bolat’tan ek gümrük vergisi açıklaması Ticaret Bakanı Bolat’tan ek gümrük vergi...

Ticaret Bakanı Bolat'tan ek gümrük vergisi açıklaması: Amacımız yerli üreticiyi korumak, tüketiciden anlayış bekliyoruz...

Avrupa’da Optometri ve Optik Endüstrisi Avrupa’da Optometri ve Optik Endüs...

Optometri ve optisyenlik birbiriyle bağlantılı meslekler olup her ikisinin de rolleri AB'nin farklı ülkelerinde değişiklik göstermekted...

Tıbbi Cihaz Sektör Toplantısı Tıbbi Cihaz Sektör Toplantısı

“Tıbbi Cihaz Sektör Toplantısı” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ev sahipliğinde, 27.11.2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi...

LVMH, futbol kulübü Paris FC’yi aldı. LVMH, futbol kulübü Paris FC’yi aldı....

Louis Vuitton’dan Dior’a birçok lüks markası olan LVMH, spora da imzasını atıyor Paris olimpiyatlarının sponsorluğuna 150 milyon euro ö...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Ticaret Bakanı Bolat’tan ek gümrük vergisi açıklaması Ticaret Bakanı Bolat’tan ...

Ticaret Bakanı Bolat'tan ek gümrük vergisi açıklaması: Amacı...

Avrupa’da Optometri ve Optik Endüstrisi Avrupa’da Optometri...

Optometri ve optisyenlik birbiriyle bağlantılı meslekler olu...

Tıbbi Cihaz Sektör Toplantısı Tıbbi Cihaz Sektör Toplan...

“Tıbbi Cihaz Sektör Toplantısı” Türkiye Odalar ve Borsalar B...

LVMH, futbol kulübü Paris FC’yi aldı. LVMH, futbol kulübü Paris...

Louis Vuitton’dan Dior’a birçok lüks markası olan LVMH, spor...

Ekim ayı katılım payı ödemesi Ekim ayı katılım payı öde...

Ekim ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

Silmo İstanbul Fuarı hakkında kamuoyuna önemli duyuru Silmo İstanbul Fuarı hakk...

Sektörümüzde haksız kazanç elde edilmesine yönelik her türlü...

Lambalar arasında gizlenen 214 bin 760 gözlük ve aksesuar yakalandı Lambalar arasında gizlene...

211 bin 770 adet numaralı ve güneş gözlüğü ile çerçevenin ya...

Ülkelere göre gözlük ve kontakt lens kullanımı Ülkelere göre gözlük ve k...

Ülkelere Göre Gözlük Ve Kontakt Lens Kullanan Nüfusun Yüzdes...

Türkiye, OECD Sağlık Harcamalarında Sondan Üçüncü Sırada Türkiye, OECD Sağlık Harc...

OECD tarafından yayınlanan "2023 Health at a Glance" Raporun...

Gözlük boya göre verilir! Gözlük boya göre verilir!...

Uzun ve kısa boylu iki kişinin ekranla arasındaki mesafeye v...

Magazin HABERLERİ
Web TV