GAZİANTEP – Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erbağcı, göz çevresinin güneşten korunmaması durumunda göz etrafındaki kaslarda kırışıklık, kanser öncesi lezyon ve güneş lekesinin artabileceğini söyledi. Erbağcı, yaptığı açıklamada, gözün, sıcaktan en çok etkilenen organların başında geldiğini söyledi. Gözü korumak için önü kasketli şapka ve güneş gözlüğü kullanmanın […]
17 Temmuz 2013 - 15:44 'de eklendi.
GAZİANTEP – Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erbağcı, göz çevresinin güneşten korunmaması durumunda göz etrafındaki kaslarda kırışıklık, kanser öncesi lezyon ve güneş lekesinin artabileceğini söyledi.
Erbağcı, yaptığı açıklamada, gözün, sıcaktan en çok etkilenen organların başında geldiğini söyledi.
Gözü korumak için önü kasketli şapka ve güneş gözlüğü kullanmanın önemli olduğunu belirten Erbağcı, gözlük genişliğinin de göz ve çevresinin güneşin zararlı etkilerinden korunması açısıdan önemli olduğuna işaret etti.
Güneş gözlüğünü bakanlığın onayladığı yerlerden alınması tavsiyesinde bulunan Erbağcı, şunları kaydetti:
“Bunun yanında güneş gözlüğünün göz etrafını da korumasına özen göstermeliyiz. Güneş, gözün arkasındaki sarı noktanın ve retinanın merkezinin yaşlanmasını hızlandırır ve göz etrafındaki kaslarda kırışıklık, kanser öncesi lezyon ve güneşe bağlı lekeler artabilir. Bundan dolayı göz çevresini de güneşten korumak lazım. Eğer sadece gözü koruyacak boyutta gözlük tercih edersek bazen istenmeyen durumlarla karşılaşabiliriz. Ne kadar genişse o kadar faydalanabiliriz. Yani çerçevesi ne kadar büyükse, gözün yanlarını da güneşten koruyorsa, gözün sadece kendisini değil gözün etrafını ve kirpik kenarlarını da korumuş oluruz.”
-“Sadece renkli cam göz bebeğini daha da büyütür”
Tezgahlarda satılan ucuz gözlüklerin güneşin tesirini daha çok hissettirdiğini anlatan Erbağcı, bunların sadece aksesuar olarak kullanılabileceğini dile getirdi.
Güneş gözlüğünün ultraviyole özelliği olan camdan olması gerektiğini vurgulayan Erbağcı, “Tezgahtan alınan gözlüklere güvenerek güneşe çıkılmamalı. Bunlar sadece renkli camdır ve güneşin etkisini engelleyemez. Bu tip gözlükle dolaşmak güneşin tesirini daha çok hissettirir. Sadece renkli olan cam göz bebeğini daha da büyütür” diye konuştu.
– Sıcak havada katarakt uyarısı
Sıcak havaların katarakt başta olmak üzere bazı göz rahatsızlıklarına sebep olduğunu hatırlatan Erbağcı, ekvator bölgelere yaklaştıkça insanlarda katarakt olma olasılığının da arttığını kaydetti.
Erbağcı, özellikle güney bölgelerinde daha genç insanlarda katarakt hastalığının görülmesinin sebebinin “güneş” olduğuna dikkati çekti.
Alerjik göz hastalığı bulunanların güneşten korunması gerektiğini ifade eden Erbağcı, “Gözdeki kaşıntı, yanma, batma ve kızarıklık hissi güneşin etkisiyle çok daha fazla oluyor. Zaten ışığa karşı duyarlı olan gözlerin 50-100 kat daha hassas olduğunu görüyoruz” dedi.
Erbağcı, retinada bir rahatsızlığı bulananların ise sarı filtreli cam tercih etmesi gerektiğini ancak bunun dışındaki durumlarda cam renginin önemli olmadığını aktardı.
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...