a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Progresiv Camlarda Prizmatik Etkiler (1)

Yapısı gereği progresiv camların muhtelif bölümlerinde istenilmeyen prizmatik etkiler oluşmaktadır. Bu oluşumu önlemek veya bakış açısını değiştirerek herhangi bir olumsuzluğu telafi etmek birçok kez imkansızdır.

06 Temmuz 2018 - 10:47 'de eklendi.

Progresiv Camlarda Prizmatik Etkiler (1)

Progresiv camları rutin olarak kontrol eden, veya kullanıcı ile sorun yaşadığı zaman camlardaki olası hatayı tespit edebilmek için camları dikkatlice inceleyen optikçiler, progresiv camların “Uzak Diyoptrisi Ölçüm Noktası” nda ve “Yakın Okuma Bölgesi”nde optik merkezleri göremeyince bazen, bizlere müracaat ederek camların “Uzak ve Yakın odaklarının hatalı” olduğu yönünde şikayette bulunmakta veya camlarda “istenilmeyen” prizmatik etki olduğunu ifade etmektedirler. Bu iki bölgede oluşan “istenilmeyen” prizmatik etkiler üretim hatasından mı kaynaklanıyor, yoksa bu oluşum progresiv camların doğası gereği mi oluşuyor?

Yapısı gereği progresiv camların muhtelif bölümlerinde istenilmeyen prizmatik etkiler oluşmaktadır. Bu oluşumu önlemek veya bakış açısını değiştirerek herhangi bir olumsuzluğu telafi etmek birçok kez imkansızdır. Oluşan bazı prizmatik etkiler progresiv camların kullanımına engel olmazken, özellikle Anizometropi durumunda, daha ziyade Yakın görüşte olumsuz etkisi olan “Diferansiyel Prizmatik Etki” nin belirli bir değerin üzerinde olması durumunda progresiv gözlüğün kullanılamaması söz konusu olabilmektedir. Progresiv camların doğası gereği oluşan “istenilmeyen” prizmatik etkileri üç başlık altında inceleyebiliriz.

İnceltme prizması olarak bilinen işlem ise progresiv camların doğası gereği oluşan bir prizmatik etki olmayıp, camların daha ince ve daha estetik olması için özellikle uygulanan bir işlemdir.

1. “Uzak Diyoptrisi Ölçüm Noktası” nda oluşan “istenilmeyen” prizmatik etki.

Tek odaklı merceğin optik merkezinin progresiv camdaki muadili, “Prizma Kontrol Noktası” diye bilinen noktadır. “Prizma Kontrol Noktası” progresiv cam üzerinde, aralarında 34 mm mesafe olan iki referans noktasının tam ortasındaki noktadır. “İnceltme Prizması” uygulanmadığı takdirde bu nokta, progresiv cam üzerinde prizmatik etkinin olmadığı tek noktadır. “İnceltme Prizması” uygulandığı zaman da bu noktada sadece dikey prizmatik etki oluşmakta, yatay prizmatik etki söz konusu olmamaktadır.

Sferik reçeteye göre üretilmiş olan progresiv camların “Uzak Diyoptrisi Ölçüm Noktası” nda (ki bu nokta tasarıma bağlı olarak “Prizma Kontrol Noktası” nın genellikle 4 mm, 6 mm, 8 mm veya 10 mm üst kısmındadır) da yatay prizmatik etki oluşmamaktadır. Fakat progresiv camın diyoptrisinin silindirik olması ve aks yönünün 90 ve 180 dışında olması durumunda “Uzak Diyoptrisi Ölçüm Noktası” nda (İnceltme Prizması’na ek olarak) hem dikey ve hem de yatay yönde prizmatik etki oluşmaktadır. Bu prizmatik etkinin oluşumunu önlemek imkansızdır.

Yukarıdaki neticeye pratik olarak da ulaşabiliriz. Bunu gözlemlemek için örneğin -0.75-1.00 tek odaklı bir camı 115 derecede markürleyip optik merkezin 8 mm üst kısmındaki prizmatik etkiyi ölçerseniz, bu noktada, dikey yönde prizmatik etkiye ek olarak yatay yönde prizmatik etkinin de oluştuğunu göreceksiniz.

Özet olarak, “Progresiv camın Uzak diyoptrisinin silindirik olması ve aks yönünün 90 ve 180 dışında olması durumunda “Uzak Diyoptrisi Ölçüm Noktası” nda hem dikey (İnceltme Prizması’na ek olarak) ve hem de yatay yönde prizmatik etki oluşmaktadır. “Kişiye Özel” freeform progresivlerde üretim parametrelerine bağlı olarak Diyoptri sferik olduğu halde “Prizma Kontrol Noktası” nda küçük miktarda yatay prizmatik etkinin oluşması, “Kişiye Özel” tasarımın bir neticesidir.

2. Yakın okuma bölgesinde oluşan “istenilmeyen” prizmatik etki

Sferik reçeteye göre üretilmiş olan progresiv camların “Yakın okuma bölgesi”nde (ki bu nokta genellikle “Montaj Artısı’ndan 2.5 mm nazal yöndedir), dikey yönde oluşan prizmatik etkiye ek olarak, yatay yönde de prizmatik etki oluşmaktadır. Progresiv camın diyoptrisinin silindirik olması ve aks yönünün 90 ve 180 dışında olması durumunda,“Yakın okuma bölgesinde”, aynen “Uzak Diyoptrisi Ölçüm Noktası” nda olduğu gibi, (İnceltme Prizması’na ek olarak) hem yatay ve hem de dikey yönde ek prizmatik etki oluşmaktadır. Bu prizmatik etkinin oluşmasını önlemek imkansızdır.

Oluşan prizmatik etkinin miktarı ve taban yönü, Uzak reçetesinin sferik ve silindir değerine ve işaretine, aks yönüne ve “Yakın okuma bölgesi” nin dikey ve yatay pozisyonuna bağlıdır. Sağ ve sol camların “Yakın okuma bölgesi”nde oluşan özellikle dikey prizmatik etkiler arasındaki fark, progresiv gözlüğün kullanımı açısından son derece önemlidir. İstatistiklerden görüyoruz ki, iki camın Uzak diyoptrileri, “Yakın Okuma Bölgesi” nde 2.00 Prizma Diyoptrisi veya daha fazla Diferansiyel dikey prizmatik etki oluşturduğu zaman, kişinin bu progresiv camları kullanamama ihtimali %50’den fazladır.

(“Diferansiyel Dikey Prizmatik Etki” ve “İnceltme Prizması” konularını gelecek ay ki yazımızda inceleyeceğiz).

 

 

Sn. Mehmet R. Akay’ ın eğitim köşe yazılarını okumak için tıklayınız. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SGK, Reçete ve fatura teslim süresini uzattı. SGK, Reçete ve fatura teslim süresini uz...

2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kurumumuza gönderecekleri fatura/reçeteler için teslim süresi uzatılmıştır....

Ülkelerin gözlük kullanma oranları açıklandı! Ülkelerin gözlük kullanma oranları açıkl...

Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçeteli gözlük ve kontakt lens kullanım oranları da merak konusu olmaya devam ed...

Hayalet ağlar güneş gözlüğüne dönüşüyor Hayalet ağlar güneş gözlüğüne dönüşüyor...

Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Denizi’nden çıkarılan hayalet ağlardan elde edilen ham madde, güneş gözlüğü çer...

Denetimler başladı Denetimler başladı

Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İllerde İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından optisyenlik müesseselerine denetim baş...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Murat
Murat
7 Temmuz 2018 14:36

Hocam yazınızı çok beğendim. Bilmediklerim oldu, yeni bilgiler öğrendim. Sadece bir önerim olabilir, yazınız resim ve şekiller le zenginleştirilirse daha anlaşılır olur.

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
SGK, Reçete ve fatura teslim süresini uzattı. SGK, Reçete ve fatura tes...

2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...

Ülkelerin gözlük kullanma oranları açıklandı! Ülkelerin gözlük kullanma...

Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...

Hayalet ağlar güneş gözlüğüne dönüşüyor Hayalet ağlar güneş gözlü...

Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...

Denetimler başladı Denetimler başladı

Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...

EssilorLuxottica yeni departmanı ile EssilorLuxottica yeni dep...

Almanya, Avusturya ve İsviçre (DACH) için bir “Tıbbi İşler v...

Güneş gözlüğü farkındalık eğitimi yapıldı Güneş gözlüğü farkındalık...

TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri De...

Kadir Gecesi Kadir Gecesi

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafında...

Kocaeli’de kaçak gözlük operasyonu Kocaeli’de kaçak gö...

Gerçekleştirilen operasyonda, ünlü markalara ait olduğu tesp...

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Eğitimi Ön Kayıtları Başladı İş Sağlığı ve Güvenliği (...

Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Me...

2025 Kurum hizmetleri fiyat listesi 2025 Kurum hizmetleri fiy...

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2025 Yılı Fiyat Tarifesin...

Magazin HABERLERİ
Web TV