Gözlükçüler, günde 13–15 bin reçete medula üzerinden girerek hak ediş onayı almaktadırlar.
19 Ocak 2011 - 0:04 'de eklendi.
Kamu kayıp ve kaçaklarını kontrol etmek, sağlık harcamalarında tasarruf sağlamak, istismarı israfı önlemek ve daha hızlı yaygın bir sağlık hizmeti sunmak amacıyla tedavi hizmetleri ilaç ve optikte, medula provizyon sistemi ile hak edişler onaylanmaktadır.
Bu amaçla 3 kurum birleştirilmiş, hizmet yaygınlaştırılmıştır. 2011 içerisinde yeşil kart hak edişleri de medula üzerinden sorgulanarak onaylanacaktır.
Medula ilaç provizyon sistemine günde 1.250.000 reçete girilerek hak sahiplerinin onayı alınmaktadır. Ayda 1 katrilyon üzerinde SGK Eczanelere ödeme yapmaktadır. Bir o kadarda tedavi hizmetlerine ödeme yapılmaktadır. GSMH nın %6 sı Sağlık harcamalarına gitmektedir. Eczacılarda reçete âdeti fazla olduğu için, reçetelerin kontrolünde örnekleme yöntemi ihdas edilmiştir. Eczacılar SGK ile sözleşme imzaladıklarında örnekleme yöntemini de otomatik olarak kabul etmiş sayılırlar. Başka bir ifade ile reçetelerinin örnekleme yöntemi ile incelenmesi sözleşmeden gelen zorunluluktur.
Gözlükçüler, günde 13–15 bin reçete medula üzerinden girerek hak ediş onayı almaktadırlar.
Yıllık SGK nun aldığı gözlük sayısı 5–6 milyon adet arasında değişmektedir. Aylık gözlükçülere yapılan ödeme 20–22 trilyon civarındadır. Diğer sağlık harcamaları ile kıyaslandığında gözlükçülerin aldığı pay sağlık harcamalarının içersinde %1 den azdır. Konfederasyon olarak bizlerde reçete âdetinin az olması nedeniyle, örnekleme yönteminin gözlükçüler için tamamen kaldırılması yönünde yaptığımız girişimlere, kurum verdiği cevapta ,”İmzalanan sözleşmenin son sayfasında örneklemeyi kabul edip etmemek gözlükçünün iradesine bırakılmıştır “ şeklinde açıklamada bulunmuştur.
Uygulamada bize yapılan geri bildirimlerde, örneklemeyi kabul eden meslektaşlarımızın, tarih, garanti belgesi seri numarasının yanlış girilmesi vb hatalardan dolayı, hata oranı katsayısına göre yüksek kesintilerle karşılaşmaktadırlar. Dolayısıyla örnekleme yöntemi ile reçeteleri kontrol edilen meslektaşlarımız, 31.12.2010 tarihine kadar sözleşme imzaladıkları bölge müdürlüklerine bir dilekçe ile başvurarak örnekleme yöntemi ile reçete kontrolü yapılması uygulamasından çıkabilirler.
Örneklemeyi kabul eden meslektaşlarımız, reçete sonlandırması yapmadan, tarih, garanti belgesi seri numarası ve diğer kayıtları son bir defa dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.
Reçete sonlandırması yapıldıktan sonra bunların düzeltilmesi için kurum tarafından iadesi mümkün olamamaktadır.
Örneklemeden şikâyetçi olan meslektaşlarımıza duyuru;
Sonuç: SGK ile imzaladığımız sözleşmenin ilgili maddelerine göre, örneklemeyi kabul edip etmemek gözlükçünün iradesine bırakılmıştır. 31.12.2010 tarihine kadar, sözleşme imzaladığınız bölge müdürlüklerine bir dilekçe ile başvurarak, örneklemi ile reçete incelemesi yönteminden ayrılabilirler.31.12.2010 tarihine kadar başvurmayanlar bir yıl daha (31.12.2011)beklemek zorundadırlar.
İNCELEMELERDE KURUMUN EN ÇOK DİKKAT ETTİĞİ HUSUSLAR
Başka bir müesseseye ait reçetelerin kuruma fatura edilmesi (Reçete ticareti)
Gözlük hakkı yerine başka bir ürünün örneğin renkli kontakt lens ya da güneş gözlüğünün verilmesi
Uzak yakın gözlük yazılı reçetelerde hastanın bir gözlük alması durumunda diğer gözlüğünde kuruma fatura edilmesi, uzak yakın haklarının sözleşme hükümleri dışında birleştirilmesi (Hasta bir gözlük aldığı iki gözlüğün fatura edilmesi)
Bu uygulamalar bizlerinde karşı olduğu, mesleğimiz içerisinde olmaması gereken faaliyetlerdir. Bizler çalışmalarımızda, halk sağlığı, meslektaşlarımız ve kamunun hak ve menfaatlerini eşit oranda gözeterek faaliyet yürütmekteyiz.
REÇETE ARKASINA HAK SAHİBİNİN BEYANI NASIL ALINACAKTIR?
SGK ile imzaladığımız sözleşme gereği reçete arkasına hak sahibinin beyanını almamız gerekmektedir.
Kurum kaşe ile bu beyanı istismar edileceği için kabul etmemektedir.
Hak sahibi reçete arkasına kendi el yazısı ile ,(Uzak yakın cam ( org,color ,bifokal vs) çerçeveyi ,garanti belgesini aldığını ,adres telefon isim soy isim çift imza )beyan etmelidir
Hasta yaşlı, ya da okuma yazma bilmeyebilir, sözleşme beyanların, hastanın kendi el yazısı ile olacağı hususunda herhangi bir zorunluluk belirtilmemiştir.”Bu durumda bir hasta yakını, hasta adına bu beyanı yapabilir. (Kendi adını soyadını TC kimlik numarasını belirtmek suretiyle)
Sözleşmede “beyanların, hastanın kendi el yazısı ile olacağı hususunda herhangi bir zorunluluk belirtilmemiş” olması, bu beyanı gözlükçü/Optisyen, müteşebbis ve diğer personelde yapabilir anlamına gelmemektedir. Bu beyanı hak sahibi ya da yakını yapabilir.
Bu şekilde alınacak beyanlar, ilerde yapılacak denetimlerde mağdur olmamaları açısından, meslektaşlarımızın sigortası olacaktır.
Bilgilerinize Saygılarımızla sunulur.
Taylan KÜÇÜKER
Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...
Gib'in e-Fatura ve e-İrsaliye uygulamaları ile e-Fatura ve e...
Ne kadar şükretsem az. İklim olarak soğuk ve kapalı bir coğr...
BAŞ AĞRISI, GÖZ HASTALIĞININ HABERCİSİ OLABİLİR.....
İnsanlar liderlik hakkında konuştuklarında, odak çoğu zaman ...
Her yıl yarım milyondan fazla Amerikalı, görme bozukluğunu g...
Kışa girerken çoğu insan arabasını yeniler ve daha çok güven...
Bağcılar'da gözlük malzemesi atölyesinde çıkan ve bitişik ik...
Yapılan aramalarda toplam değeri yaklaşık 8 milyon Türk Lira...
Amasya Üniversitesi'nden Fulya Çetinkaya Kiraz, gözlük camla...