a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Okan Üniversitesi MYO Sektör İşbirliği İle Optisyenlik Programı Açılması Hakkında Röportaj

Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlamaları gereken kredi sayısı 74’ü teorik+80’ni uygulama kredisi olmak üzere toplam 154 kredidir.

07 Nisan 2012 - 13:31 'de eklendi ve 7041 kez görüntülendi. A+A-

Okan Üniversitesi MYO Sektör İşbirliği İle Optisyenlik Programı Açılması Hakkında Röportaj

Okan Üniversitesinde Optisyenlik Programı açılmıştır.

2012 – 2013 Öğretim yılında, 50 kişisi gece olmak üzere toplam  100 kişilik kontenjan ile optisyenlik eğitimine başlanacaktır.

OKAN ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEK OKULUNDA SEKTÖR İŞBİRLİĞİ İLE OPTİSYENLİK PROGRAMI AÇILMASI HAKKINDA RÖPORTAJ

Prof. Dr. Ali KAHRİMAN – MÜDÜR

1. Optisyen Kim dir?
Göz doktoru tarafından tanısı konmuş  ve görme bozukluğunu gidermek veya hafifletmek amacıyla  hastaya  verilen reçeteye göre optik gereçleri (gözlük, kontakt lens vb.) hazırlayan yetişmiş sağlık teknikeri’dir. Optisyenlik programını bitirenlere “Optisyen” unvanı verilir. Bir başka tanımla; Optisyenler gözlük yapan ve satan işletmelerde görev yapan sağlık teknikerleridir.

2. Üniversiteniz kapsamında Optisyenlik Programını açma düşünceniz nasıl oluştu?
Açacağımız programın benzerleri Türkiye’de Devlet  Üniversiteleri bünyesinde Yüksek okullar düzeyinde yer almaktadır. Programı açma talebinin gerekçesi ve farklı olan yönü,
26 Haziran 2004 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’un 4.’üncü maddesi gereği    ‘’… optisyenlik mesleğini icra edebilmek için optisyenlik alanında en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim ve öğretim veren yüksekokul mezunu olmak gerekir.’’ şartı getirilmiştir.

Aranan bu şart gereği; öncelikle şu anda sektörde çalışanları  alandan mezun ön lisans diplomalı ‘’ Sağlık Teknikerleri’’ haline getirebilmek  ve bu programdan mezun olarak iş yeri açabilecek mezunlar yetiştirebilmek amacıyla başta Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği(TOOMD) Genel Başkanı Sn Abdullah AYDİN   ve   Öz Ozan Optik Sahibi Sn. Engin ÇANKAL üniversitemiz bünyesinde bu programın açılması talebinde bulunmuşlardır.

Talep doğrultusunda benim başkanlığımda Okan Üniversitesi MYO Hasanpaşa- Kadıköy kampüsü toplantı salonunda Sn Abdullah AYDİN, Sn. Engin ÇANKAL, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Sevim DEVRAN, MYO Kariyer Merkezi Birim Sorumlusu Ogün Murat MISIR’ın katılımı ile programın açılması hazırlıklarının başlatılması ve üniversite-sektör işbirliği kapsamında toplantılar yapılmıştır. Toplantılar akabinde protokol imzalanmıştır.

Protokol gereği Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği’nce öğrencilere burs, uygulama eğitimi desteği ve mezun olunca istihdam desteği verileceği garantisi sağlandı.

3.Programın amacı nedir?
ISCED 725 Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü  altında yer alan Optisyenlik Programının amacı; görme kusurlarının giderilmesi için yetkili uzman doktor tarafından düzenlenen reçeteye uygun olarak görme gereçlerinin (gözlük cam- çerçeve, kontak lens), belirtilen diyoptri, optik merkez , aks, lens ham maddesi, lensin ve çerçevenin fiziki özelliklerini göz önünde bulundurarak teknik esaslara uygun gözlük kullanıcısının kullanım özelliklerine göre sağlıklı olarak hazırlanması alanında eğitim alan Sağlık Teknikerini yetiştirmektir.

Ayrıca 2004 yılında yasada getirilen şart gereği; şu anda sektörde çalışanları  alandan mezun ön lisans diplomalı ‘’ Sağlık Teknikerleri’’ haline getirmekte programın amaçları arasındadır.

4.Programın eğitim süresi ne kadardır?
Eğitim süresi 2yıldır. İsteğe bağlı olarak öğrencilerimiz İngilizce hazırlık okuyabilmektedirler. Hazırlık okudukları zaman eğitimlerini 3 yıda tamamlamış olmaktadırlar.

5.Programa kaç öğrenci almayı planlıyorsunuz?.

2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında Optisyenlik programına 50’si örgün 50’si ikinci öğretim olmak koşuluyla toplam 100 öğrenci aınacaktır. 100 öğrencinin 70 kişisi ücretli, 20 kişisi %50 burslu, 10 kişisi %100 bursludur. Ancak öğrenciler tercih yaparken tercih listesinde ilk üçe okulumuzu yazarlar ise direkt olarak %25 burs kazanırlar. Dolayısıyla öğrencilerin hepsinin ilk üçe tercih yaptıkları ve okulumuza yerleştikleri varsayıldığında 100 öğrencinin 100’de burs imkanından faydalanmış olmaktadır.

6. Programın akademik takviminden bahsedermisiniz?

Örgün ve ikinci Öğretim olarak açılacak olan  programın 4 (dört) semesteri teorik, 2 (iki) semesteri uygulamalı eğitim olmak üzere altı semestırden oluşacaktır. Yani her bir eğitim öğretim yılı TRİMESTIR olarak planlanmıştır. Trimester 1/3’lük dönem demektir.(www.tdk.gov.tr)

Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlamaları gereken kredi sayısı 74’ü teorik+80’ni uygulama kredisi olmak üzere toplam 154 kredidir.

Öğrencilerin ‘’Uygulamalı Eğitim I ve ’Uygulamalı Eğitim II’’ adı altında, alanlarında uygulamalı eğitim yapma zorunluluğu vardır. Uygulamalı eğitimde  öğrencinin çalışmaları, “Öğretim Elemanları ” tarafından yerinde kontrol edilecek ,öğrencinin kişisel gelişimi takip edilecek, öğrenci tarafından hazırlanan uygulamalı eğitim raporu değerlendirilecektir.

Uygulamalı Eğitim I ve II semesterinde öğrenciler hastanelerin göz kliniklerinde ve optik lens, çerçeve, kontak lens imal eden firmalarda, optik mağazalarda çalışabilmekte ve mezun olduklarında bu alanlarda istihdam edilebilmektedir.

7. Programa sınavsız geçiş hakkı varmı?
2547 Sayılı Kanun’un 45. Maddesine 4702 Sayılı Kanun’la eklenen e bendi uyarınca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının 3538-Tıbbi Sekreterlik, 2687-Tıp Sekreterliği, 3229-Büro Yönetimi ve Sekreterlik, 2672-Tıp Elektroniği, 4182-Biyomedikal Cihaz Teknolojisi alanlarından mezun olanlar  programa, sınavsız geçebilmektedirler.

8.Programdan mezun olanlar hangi lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler?
1252-Optisyenlik mezunları  Fizik  Lisans programlarına Diley Geçiş yapabilmektedirler.

9. Programda hangi dersler okutulmaktadır?
Eğitim- öğretim yılı süresince öğrencilere Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, İngilizce Güzel Sanatlar, Bilgisayara Giriş, Matematik, Fizik gibi dersler yanında mesleki ders olarak Optisyenliğe Giriş, Gözün Anatomi ve Fizyolojisi, Fizik-Geometrik Optik I, Fizik-Geometrik Optik II, Optik aletler Kullanımı, Optisyenlik I, Optisyenlik II, Optisyenlik III, Göz Hastalıkları I, Göz Hastalıkları II, Görme Optiği ve Refraksiyon I, Görme Optiği ve Refraksiyon II dersleri ve  diğer Programların mesleki dersleri ile hobi derslerinden oluşan seçmeli ders havuzundan Seçmeli I,II,III,IV dersleri okutulmaktadır.

10.Optisyenlik öğrencilerin Okan Üniversitesi MYO’da okumalarının burs olanakları, uygulamalı eğitim ve istihdam dışında onlara sağlayacağı başka bir olanakları var mı?

Tabiki var. Öğrencimiz trimestırdan oluşan 1’inci sınıfı tamamladığında kredi ortalaması 4 üzerinden 3,5 ve üzeri ise MYO’da mevcut diğer Programlardan istediği birinden kendi derslerine ilave ücretsiz olarak 9 kredilik ders alarak yan dal yapmaya ve sertifika belgesi almaya hak kazanmaktadır.

-Sn. Hocam anlattıklarınıza bakılırsa OKAN ÜNİVERSİTESİ MYO’da okumak büyük ayrıcalıktır.

Kesinlikle öyle.

-Görüşme talebimizi kabul edip verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim.

http://www.okan.edu.tr/

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araştırması

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olu...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları halinde sürücü belgesi sahibi olabilir.....

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, Camiamıza Sabır ve Başsağlığı Dileriz....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(22 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

22 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Erdoğan Özdemir
Erdoğan Özdemir
23 Mart 2013 15:30

Merhaba Arkadaşlar,
Yukarda yorumla bölümünde birçok yorum gördüm. Ben Okan Üniversitesi MYO Optisyenlik program başkanıyım. Sorularınız için Okan Üniversitesi Kadıköy Kampüsü’nü ziyaret ederek veya 0216 339 61 36 -165 numaralı telefonu arayarak sorabilirsiniz.
İyi çalışmalar diliyorum.

aslıhan
aslıhan
19 Ekim 2012 21:36

saglık meslek lisesi mezunu olmak şart mı ??

nuray çekiç
nuray çekiç
25 Ağustos 2012 23:54

ben lisans mezunu olmak istiyorum.ama fizik bölümü okuyarak değil.bir optisyen olarak optometrislik okumamıza kolaylık sağlanacakmı acaba dikey geçiş gibi

cihan çatak
cihan çatak
22 Ağustos 2012 11:11

arkadaşlar siz özel ünv acıldı diye kazanabileceğinizi mi düsünüyrosunuz sistem yine aynı olacak sağlık meslek liseli olanalar basvuracak yine bos kontenjan kalmıyacak ve siz sağlık meslek lisesi mezunu değilseniz gitmeniz yine çok zor olacak ama ben bu sene bir ilki başardım ve ösym puanı ile gittim daha da böyle bi şey olmaz.

selman erçelik
selman erçelik
12 Ekim 2012 18:14
Reply to  cihan çatak

merhaba iyi günler ösym puanı ile giriş yaptığınız söylemişsiniz kaç puan aldınız acaba ???

murat
murat
18 Temmuz 2012 10:38

beyler,bayanlar bişey sorcam %50 burslu gitsem ben bu okula yıllık ne kadar öderim.

ömer faruk
ömer faruk
2 Temmuz 2012 09:51

sanırım çözüm optometri eğitiminin gerçekleşmesinde ama bunun gerçekleşmesi biraz zaman ve gayret ister,taşların yerine oturması da biraz vakit alır, olsun neticesi güzel olacaksa eğer,bütün bu çabalara değer,bu sonraki iş,şu an bize düşen,optisyenler ve gözlükçüler olarak fiyatta değil hizmette,kalitede rekabet yaparak mesleğimizi ifa etmek

eren
eren
10 Haziran 2012 17:45

okan üniversitesi ne teşekürler böyle bir olank sunduğu için kendi dükkanımı optisyen bulamadığım için kapatan biri olarak çok memnun edici bir olay sınava girer gerekli puanı alır paşalar gibi paraysa para verir okurum….en azından kendi dükkanıma optisyen aramak zorunda kalmam

Sami Akova
Sami Akova
12 Haziran 2012 15:58
Reply to  eren

Anlayamadığım yıllık fiyatları ne kadar ?

oktay@oktay
oktay@oktay
28 Nisan 2012 11:58

SAYIN ABDULLAH AYDIN SEN GİT OPTİSYENLERLE UĞRAŞACAĞINA OPTİSYENLERE DEVLET NEZDİNDE KADRO AÇILMASI İÇN ÇALİŞ MESLEĞİ NE YAPTINIZ BE’!!!! ONDAN SONRA BİMZ BOYLE YAPTIK ŞÖYLE İÇRAT LARIMIZ OLDU DERSİİNİZ

elif
elif
24 Nisan 2012 21:37

valla gayet iyi oldu 10 sene bu işi yapıp çeşitli sebeplerle alamamistm diplomamı,para ise para hem çalışır hem okurum önüne gelen diploma aldı sıra bende hemde çıraklık dan geldim. Sınavı kazandım şimdi okuma sırası bende

metinn
metinn
20 Nisan 2012 13:23

şu yorum yapanlara bakıyorum da , siz ne kadar bencil insalarsnz boyle.Bir tek siz mi kazanmak istiyorsnz? bir tek size getiris olsun dimi baskası az maas alsn , dükkan sahipleri daha az para ödesin, bunu istiyosnz siz. yok oyle birsey artık.

DURMUŞ ASMAHAN
DURMUŞ ASMAHAN
13 Nisan 2012 16:06

Yatay geçiş ile bu bölümleri okuyanlar şanslı degil hayallerindeki mesleklerini yapamayanlardır.Yatay geçiş sistemi yüzünde istediğimiz bölümleri okuma sansımız olmadı.Mecburen kötunun arasında en iyisini seçmek zorunda kaldık. Yatay geçiş yüzünde sizlerden fazla bizler zarar görduk .Hep benci olarak bakmayın. Özel üniversitelere bölüm açılması ile ilgili sevinenleriniz var. Tabiki diploma sahibi olacaksınız güzel bir şey ama aldığınız diploma kayıt parçasından başka bir şeye yaraması gereklidir. 2 bin lira optisyenler maaş alıyor diye çoğunuz çekemiyor.Sektör bu şekilde devam ederse en fazla 3 sene sonra çogu gözlükcüler batma noktasına gelecek olup 5 sene sonrada optisyen ve gözlükcü adına hiç birşey kalmaz. Şirketler sakalını alırken… Read more »

Ömer
Ömer
11 Nisan 2012 09:55

Öyle yada böyle bir şekilde, büyük çoğunluğu “tesadüfen” sağlık meslek lisesi bitirip yatay geçişle geçip optisyenlik okumuşlara sesleniyorum, Sizler seçkin kimselermisiniz? Ayrıcalıklımısınız? Çeşitli sebeplerden dolayı sağlık meslek lisesi okuyamadığı için ” bedavadan ” yatay geçişle geçemeyip, kontenjan sıkıntısından puan ile kazanamayan benim gibi nice hayatı ” gözlükçülük ” olmuş insanlar var bunları nasıl görmezden gelirsiniz? Benim şuan zaten iş yerim var ikinci birtanede açma gibi bir düşüncem yok sadece kendi ekmeğimi kendi diplomamla kazanmak istiyorum.. Lütfen vijdanınızla hareket ediniz çoğul düşününüz istirham ediyorum. Ve okan v.b özel üniversitelerinin sağlıyacağı imkandan dolayıda çok memnunum. Bahsettiğiniz zincir mağzalarının geleceği sanıyormusunuz ki diplomaların… Read more »

ömer faruk
ömer faruk
2 Temmuz 2012 09:19
Reply to  Ömer

güzel tesbitler,elinize,ağzınıza ve klavyenize sağlık

ömer faruk
ömer faruk
2 Temmuz 2012 09:26
Reply to  ömer faruk

demek isterdim lakin diyemiyorum…. : ) çünkü artık herkes belki de doğal olarak menfaatinin peşinde koşacak ve de koşuyor…ama dikkatli olalım bu yerli ve yabancı sermaye mesleğimizi ve bizi ele geçirmesin,kendimize ve mesleğimize saygı duyalım ve ilerleyelim

UMA
UMA
9 Nisan 2012 12:50

GÖZLÜKÇÜLER DERNEK BAŞKANLIGI ADINI VE MAKAMINI KULLANIP GÖZLÜKÇÜLERE KARŞI CEPHE ALMIŞ BİR BAŞKAN GÖRDÜNÜZMÜ HİÇ.

BU ÇALIŞMALAR BİRİLERİ İÇİN YAPILIYOR ŞİMDİYE KADAR HİÇ GÖZLÜKÇÜLER İÇİN BİR ÇALIŞMA YAPILMIŞ MI HEP BİRİLERİ İÇİN .
BU KADAR DERNEK BAŞKANI VAR BU KADAR PARAKENDECİ VAR KİME DANIŞILMIŞ BU BAŞKANLAR HİÇ BİRİ BİR ŞEY BİLMİYOR TEK BİR ADAM BİLİYOR O DA GÖZLÜKÇÜLER DERNEGİMİ YANİ BİZİM EVİMİZİ KULANIP EVİMİZDE BİZLERİ VURUYOR. DAHA DURUN NELER ÇIKARACAK BU BAŞKAN .DIK OLALIM DİRİ OLALIM BİRLİK OLALIM . BİZLERİ ÇOK ZORA KOYACAK KARARLAR VAR ARKADAŞLAR. BU KİŞİ GÖZLÜKÇÜLERİN KÖKÜNE İNCİR AGACI DİKECEKTİR.

ahmet KIRLANGIÇ
ahmet KIRLANGIÇ
8 Nisan 2012 13:15

Arkadaşlar bunların hepsi yoksa optometrinin temelini mi oluşturacak, En sonunda Avrupa standartlarını yakalıyacağız, hepimize ve sektörümüze hayırlı olsun 🙂

DARENDE : SEDİR OPTİK

volkan
volkan
7 Nisan 2012 19:33

heryer gözlükçü dolunca ozaman dersiniz keşke bukadar optisyen olmasaydı şuanki kazancınız bile olmayacak.. sizin gibi düşünenler kendi menfatini düşünenlerdir mesleği düşünenler değil… diplomam olsunda heryer gözlükçü olsun diyorsunuz. arkadaşım:)

levent akagündüz
levent akagündüz
7 Nisan 2012 18:12

valla canım bu kimseye kapak olmaz sadece meslektaş olarak hepimize kapak olur hemde düdüklü tencere kapağüı olur.pekte hayırlı olmaz.yakında sevgi dolu bizler gözlükçü sevsen geçinirsinin ta kendisi olacağız.meslek yerlerde sürünecek cep telefoncusu gibi gözlükçü dolacak zaten son verilen ruhsatlar işin canına okudu.(laf aramızda çokta sahte belgeli olan vardı-mesela lise mezunu olmayıpta belge alan)bunlar dahada okuyacak yanlış anlamayın eğitime karşı değilim ama müşteri belli potansiyel belli sonuç zaten belli allah bundan sonra yardımcımız olsun artık adım başı optikçi olacak demektir.ozaman göreceğiz bakalım kime kapak olacak bu işin çalışmalarından dolayı seni kutluyorum başkanım bu işide becermeyi başardın.bakalımdaha ne planların var daha mesleği… Read more »

Bade
Bade
7 Nisan 2012 15:35

Egitime karsı olup daha yüksek maaş düşünenlere kapak olsun

levent akagündüz
levent akagündüz
7 Nisan 2012 18:25
Reply to  Bade

bakalım kime kapak olacak bence hepimize gruplara temel olacak arkadaşım.:)

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Magazin HABERLERİ
Web TV