a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Medula Optik provizyon sisteminde değişiklik talebi

T.C SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tıbbi Malzeme Daire Başkanlığına ANKARA Medula Optik Provizyon Sistemi Veri Tabanı ve Yazılımsal Problemler: Karekod uygulaması ile birlikte Medula Optik provizyon sistemi üzerinde birden fazla veri tabanında kayıt ve sorgulama yapılması, özellikle ay sonlarında çok fazla kullanıcının sisteme aynı anda veri kaydı ve sorgulama yapması sonrası […]

20 Aralık 2012 - 15:22 'de eklendi ve 2649 kez görüntülendi. A+A-

Medula Optik provizyon sisteminde değişiklik talebi

T.C SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Tıbbi Malzeme Daire Başkanlığına

ANKARA

Medula Optik Provizyon Sistemi Veri Tabanı ve Yazılımsal Problemler:

Karekod uygulaması ile birlikte Medula Optik provizyon sistemi üzerinde birden fazla veri tabanında kayıt ve sorgulama yapılması, özellikle ay sonlarında çok fazla kullanıcının sisteme aynı anda veri kaydı ve sorgulama yapması sonrası Medula Optik provizyon sistemi daha yavaş çalışmaya başlamıştır. Bu nedenle üyelerimiz mağduriyet yaşamaktadırlar. Eczacılar İlaç Medula provizyon sistemine günde ortalama bir milyon reçete girerek hak ediş onayı almaktadırlar. Genel kesintiler ve küçük problemler dışında çok az sorunla bu devasa reçete giriş sisteminde Eczacılar problem yaşamamaktadırlar.

Medula Optik provizyon sistemindeki yazılımsal veya donanımsal problemlerin ortadan kaldırılarak daha aktif hızlı ve sorunsuz çalışan bir Medula Optik provizyon sisteminin tesis edilmesi meslektaşlarımızın ve bizlerin en büyük temennisidir.

Reçete Kontrol ve Kayıt İşlemleri:

A.     Reçete Arkası İşlemler:

Medula İlaç provizyon sisteminde, ilaç sipariş olsa dahi, bir iki gün geç teslim edilen ilaçlarda bile, uygulama tek imza ile hizmet sunumu gerçekleştirilmektedir.

Medula Optik provizyon sisteminde teslim ve müracaat tarihi ile ilgili istatistik veriler alınıp incelendiğinde görülecektir ki ,%95 den fazla oranda gözlüğün hak sahibine teslimi, müracaat tarihi ile aynıdır. Başka bir ifade ile gözlük aynı gün içerisinde birkaç saat içerisinde hastaya teslim edilebilmektedir.  Dolayısıyla aynı gün teslim edilen ürünlerde hak sahibinin tek imzası hem müracaat hem de teslim için yeterli olmalıdır. Kaldı ki insiyatif kullanan SGK il müdürlüklerinde uygulama bu şekildedir. Bir günden fazla teslim içeren ya da özel sipariş camlarda başvuru ve teslim iki imza ile düzenlenebilir.

Optisyenlik müesseseleri karekodlu bir ürünün satışını gerçekleştirdiği zaman satılan ürün kayıt altına girmiş olmaktadır. Reçete arkasına hastanın gözlüğünü teslim aldığını yazı ile tekrar yazması fazladan bir işlemdir.

Optisyenlik müesseselerinde müracaat ve teslim için tek imza yeterli olmasını talep ediyoruz.

B.      Medula Reçete Kayıt İşlemleri :

Gözlük camlarının kurumunuzun önerdiği şekilde takibinin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Üyelerimiz sistemin devreye girmesini müteakip daha ilk uygulama ayından itibaren kesinti ve cezalarla karşı karşıya kalmışlardır. Mevcut uygulama her zaman yanlış giriş yapmaya müsait ve yoruma açıktır. Bu nedenle Medula Optik provizyon sistemine kayıt edilen reçetelere provizyon alındıktan sonra ödeme yapılmamasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Çünkü girilen reçetede bir eksiklik yada yanlışlık varsa bunun provizyon alınırken Medula Optik sistemi tarafından tespit edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Medula da ki yazılımsal programsal eksiklerin en kısa sürede giderilerek gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.

C.      Reçete Kayıt İşlemlerinde Karşılaşılan Sorunlar :

SUT ta belirlenen gözlük cam bedelleri ve numara aralıkları cam üretiminde ki çeşitliliğini karşılayacak şekilde düzenlenmemiştir. Kurumunuz optisyenlerin müşterilerine farklı bir gözlük camı vermesine karışmamakta farkını almasına müsaade etmektedir.

Özelikle medula üzerinde camlarla ilgili yapılan düzenlemeler, ihtiyacı karşılayacak düzeyde değildir. Reçete numara ve aks değerleri manuel olarak girilmekte daha sonra karekod okutulmakta, hastanın istediği cam beyanı reçete arkasına alınmakta, sonra reçetede yazılı olan ürün ucuzsa ya da başka bir ifade ile SUT la uygunluğu kontrolü listelerden yapılarak işaretlenmesi mümkün olmaktadır. Bu işlemler çok karmaşık ve hata yapmaya müsaittir. Oysa cam zarfı üzerindeki karekod okutulduğunda camla ilgili bütün değerlerin (Diyoptri, fiyat, cam cinsi, vs ) otomatik olarak Medula ekranına gelmesi gerekmektedir. Gözlükçü sadece aks değerini yazmalıdır. Kaldı ki örneğin 0-2 grubu +- 17 değişik camı kapsamaktadır. VP dan +- 2.00 D ye kadar, her cam için aynı karekod verilmiştir.

Yandaki tablodaki camların Medulaya girişi yapılırken fiyatı düşük olan seçilmesi kurumunuz tarafından talep edilmektedir.

Ağustos ayında yapılan reçete kontrollerinde, Tekirdağ da iki meslektaşımızın 90 reçetesi iptal edilmiştir. Uygulanması istenen yöntem yanlış giriş yapmaya çok müsaittir.

Medula pahalı olanın verildiği eşdeğer camlardan en ucuzunu ödeyecek şekilde ayarlanmalıdır.

2 TL için gözlükçü yanlış işaretledi diye, reçetesinin tamamının kesilmesi doğru değildir. Pahalıyı işaretlemiş olsa dahi bu fazla olan tutar mahsup edilerek ya da kesilerek ödenmelidir.

Beyanda hata yapıldıysa hasta kuruma davet edilerek hem gözlüğü hem de beyanı yeniden alınabilir.

Medula da oluşturulacak bir eşdeğer tablosu referans alınarak ödeme yapılırsa üyelerimizin bu konu ile ilgili yaşayacağı mağduriyetler giderildiği gibi kurumunuz reçete kontrolörlerinin de işleri kolay ve hızlı olacaktır. Aksi takdirde mevcut uygulama ile ilgili her bölgede farklı uygulamalarla karşılaşılacaktır. Bu konuda bir düzenleme yapılmazsa E- reçete uygulamasına geçilinceye kadar çok büyük mağduriyetlerin ortaya çıkacağını düşünüyoruz.

D.    Malların Serbest Dolaşımı :

Karekod uygulamasının Medula Optik provizyon sistemi üzerine kurgulanması esnasında meslek örgütlerimizden kurumunuzun yeterli görüş almadığını düşünüyoruz. Tarafımızdan uygulama da çıkacak problemler dile getirildiği zaman da yanlış anlaşıldığımızı düşünüyoruz.

Malların serbest dolaşımı Avrupa Birliğinin dört temel serbestîsinden biridir. Malların serbest dolaşımının sağlanması için; teknik mevzuatın uyumlaştırılması, pazara giren ürünlerin üretildikleri mevzuata uygunluğunu kontrol edecek kamu ve özel sektördeki laboratuarlar tarafından bu ürünlerin pazara arz edilmeden önce gerekli test ve belgelendirme işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Karekod uygulaması ile gümrük kayıtları olmayan Sağlık Bakanlığı tarafından takibi yapılmayan ürünler kayıt altına alınmıştır. Bu uygulamanın da ilerleyen zamanda farklı yorumlara ve ağır para cezalarına sebebiyet vereceği açıktır.

Optisyenlik müesseselerinin envanterinde ki ürünlerin tedarikçisi yerine gözlükçüler tarafından TİTUBB a kayıtlarının yapılması konusundaki ısrar ticaret kurallarına aykırı olarak bu ürünlerin pazarda serbest dolaşımına sınırlama getirmiştir.

Örnekleyecek olursak müessese sahibinin vefatında varislerinin envanterlerinde ki ürünleri nasıl devir edecekleri, ya da iş yerini kapatan bir meslektaşımızın ürünlerini başka bir müesseseye nasıl devir edeceği hususu konusunda bir düzenleme yapılmamıştır.

Bu hususta gerekli düzenlemelerin en kısa sürede kurumunuz ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerekmektedir.

Bilgilerinize. saygılarımızla arz ederiz.

Yönetim Kurulu Adına

Genel Başkan                                                                                   Genel Sekreter

Rıfat KÜPELİ                                                                                   Gökhan GÖRKEN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Ols...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik ve beraberlik içerisinde çalışan tüm işçi, memur, emekçi kardeşlerimizin e...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Magazin HABERLERİ
Web TV