a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Lens hatası yüzünden 2 günde gözünü kaybetti!

Havuz, deniz, jakuzi hatta musluk sularındaki büyük tehlikeye dikkat çeken Op. Dr. M. Celal Öcal, “Yaşananlar ‘Bana bir şey olmaz’ diyenlere cevap” diyerek lens gerçeğini anlattı.

10 Haziran 2024 - 11:36 'de eklendi.

Lens hatası yüzünden 2 günde gözünü kaybetti!

ABD’de yaşayan Rachel Prochnow’un hayatı 11 ay önce tamamen değişti. 11 yaşından bu yana lens kullanan ve şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamayan Rachel için her şey 34 haftalık hamileyken başladı.

Spor salonundan çıkarken gözünde kaşıntı hissetti. Lensinin çıktığını düşünerek eve kadar o şekilde gitti. Ancak ertesi gün annesinin doğum günündeyken ağrı ve ışığa karşı hassasiyet hissetmeye başladı. Göz doktoruna giden Rachel, gittiği doktordan pek memnun kalmadı. Hastalığı hakkında herhangi bir bilgilendirme yapmadan birkaç göz damlası reçete ederek evine gönderdi.

2 HAFTA SONRA ACI GERÇEKLE YÜZLEŞTİ

Toplamda 82 tane doktora giden genç kadın, onlarca doktor ziyaretinden 2 hafta sonra gerçek teşhisle karşı karşıya kaldı: Acanthamoeba Kerititas. Acantamoeba, doğada serbest yaşayan bir çeşit amip olarak biliniyor. Özellikle toprakta ve durgun sularda görülüyor. Ancak bu mikroorganizmalar yüzme havuzlarında jakuzilerde hatta musluk sularında bile bulunabilir. Bu mikroorganizmaların gözün ön yüzeyinde bulunan ‘kornea’ adı verilen saat camına benzeyen saydam tabakayı enfekte etmesi durumuna ise ‘acantomoeba keratiti’ deniliyor.

Rachel, lens kullandığı yıllar boyunca kimsenin ona duşa, havuza, denize lensle girmemesi gerektiğini söylemediğini dile getirerek ekledi:

‘TEDAVİYE RAĞMEN BİRÇOK VAKA İYİLEŞMİYOR’

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. M. Celal Öcal, hastalıkla ilgili erken teşhis şansının bulunduğuna değinip, “Bu tarz hastalarda erken dönemde aşırı ışık hassasiyeti ağrı ve kızarıklık mevcuttur. Muayene edildiğinde söyledikleri şikayetlerin aşırılığına karşı hafif leke tarzında enfeksiyon odakları görülür. Korneanın epitel kısmında ‘göz uçuğu’ dediğimiz herpetik keratit tablosuna benzer bir görüntü mevcut” bilgisini paylaştı.

“Özellikle kontakt lens kullanan hastalarımız kurallara uymuyorsa,  gözlerinde ağrı ve kızarıklık gelişmişse mutlaka bir an önce göz doktoruna başvurmaları gerekir” diyen Öcal, “Nedir bu kurallar? Gece lensle uyumamak. Havuza, denize ve duşa lens ile girmemek. Lensleri tarihi geçmemiş solüsyonlarda saklamak ve takarken mutlaka elleri yıkamak” diyerek şöyle konuştu:

‘LENSLE 2 SAAT DENİZE GİRİP GÖZÜNÜ KAYBEDEN DOKTOR VAR’

“Yaz döneminde hastalarımıza lensle denize, havuza girmeyin dediğimizde ‘O zaman ne yapacağız, hiç mi gitmeyelim?’ diye doğal olarak bir serzenişte bulunuyorlar” şeklinde konuşan M. Celal Öcal, “Bu dönemde numaralı deniz gözlüğü öneriyorum ama biliyorum ki yine lensle havuza girmeye devam edecekler. O zaman riski azaltmak için günlük lens kullanımı ve üzerine deniz gözlüğü takarak riski minimum seviyeye çekebiliriz. Bir doktor arkadaşımız sadece 2 saat denize lensleriyle girip sonrasında lensleri atıyor. Buna rağmen acantamoeba keratitine bağlı birkaç gün içinde gözünü tamamen kaybediyor. Maalesef böyle örnekler var. O yüzden çok dikkat edilmeli. Ayrıca bir diğer önerim kornea uygunsa lazer yapmak. Bazı hastalarımız riskleri var diye lazerden çok korkuyor. Şöyle söyleyeyim, denize lensle girmenin riski lazerden çok çok fazla. Ya da gözlükle girilmesini tavsiye ediyorum. İlla lens kullanacağım diyorlarsa da günlük kullan-at lens en uygunu. Yine de az önceki verdiğim örnek unutulmasın” ifadelerine yer verdi.

“Korneamız damarsız bir yapıdır. Difüzyon yoluyla beslenir. Her ne kadar yeni nesil lenslerin oksijen geçirgenliği fazla da olsa göz kapalıyken korneadaki oksijen miktarı azalır, bu da enfeksiyona zemin hazırlar”


Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/pembenar/lens-hatasi-yuzunden-2-gunde-gozunu-kaybetti-bana-bir-sey-olmaz-diyenlere-cevap-7137675

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiy...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her sene birey katılıyor....

Kart ödemelerinde yeni dönem! Kart ödemelerinde yeni dönem!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kart ödemeleri ile ilgili yeni bir açıklama yapıldı. Artık kartla ödemelerde yeni nesi...

Görme haftası artık Instagram’da Görme haftası artık Instagram’da...

İnsanları görme, körlük ve görme bozukluğu konularında bilgi edinmeye ve bu konulara katılmaya davet ediyoruz....

Gözlük kiralanır! Gözlük kiralanır!

Gözlük kullanıcılarının reçeteli gözlük ve güneş gözlüklerini ayda dokuz Avro' dan kiralayabilmelerini sağlayacak yeni kiralama konsept...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
İzzet Cicik
İzzet Cicik
11 Haziran 2024 23:51

Kontakt lenslerin kullanımında hijyen kurallarına uyulması gerekliliğinin hatırlatılmasına katılıyorum. Bu konunun sonunda lazer cerrahisinin araya reklam gibi serpiştirilmesine katılmıyorum.

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ ...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...

Kart ödemelerinde yeni dönem! Kart ödemelerinde yeni dö...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kart ödemel...

Görme haftası artık Instagram’da Görme haftası artık Insta...

İnsanları görme, körlük ve görme bozukluğu konularında bilgi...

Gözlük kiralanır! Gözlük kiralanır!

Gözlük kullanıcılarının reçeteli gözlük ve güneş gözlüklerin...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

Gözlük ve lens nasıl çalışır? Gözlük ve lens nasıl çalı...

Gözlük ve lenslerin tarihini ve nasıl çalıştıklarını biliyor...

Ağustos ayı katılım payı ödemesi Ağustos ayı katılım payı ...

Ağustos ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalışt...

Araştırmacılar retinaya güneş panelleri yerleştirmek için çalışıyor Araştırmacılar retinaya g...

New South Wales Üniversitesi (UNSW) mühendisleri, görme yeti...

Sektörde 30.Yıl Sektörde 30.Yıl

30. Yıl gününde bir araya gelmemize vesile olan, şirketimizi...

OptisyeninSesi e dergi/ 130.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!