Aslında Optisyenlik müesseselerinin durumundan çok ta farklı değil eczacıların durumu… Onların bugün için artıları; Devlet Muvazaa ya izin vermiyor. (Mesul Müdürlük)- Şu an için yabancı sermaye ve zincir mağaza tehditleri yok. Kamuda istihdamları var ama bu kadar mezuna çözüm olmuyor. Toplam kontenjan yine arttı. Bir yanda sektörün tüm bileşenleri “Eczacı fazlası var, fakülte kontenjanları […]
04 Ağustos 2015 - 11:55 'de eklendi.
Aslında Optisyenlik müesseselerinin durumundan çok ta farklı değil eczacıların durumu… Onların bugün için artıları;
Devlet Muvazaa ya izin vermiyor. (Mesul Müdürlük)- Şu an için yabancı sermaye ve zincir mağaza tehditleri yok.
Kamuda istihdamları var ama bu kadar mezuna çözüm olmuyor.
Toplam kontenjan yine arttı.
Bir yanda sektörün tüm bileşenleri “Eczacı fazlası var, fakülte kontenjanları daraltılmalı” noktasında hemfikir. Raporlar 8 bin eczacı fazlasından söz ediyor. Diğer yandan bu yıl eczacılık fakültelerine alınacak öğrenci kontenjanı yüzde 8 arttı. Ayrıca yeni bir eczacılık fakültesi kuruldu.
Eczacılık sektöründeki hemen herkes, eczacı fazlası olduğunda hemfikir. Eczacılık Fakültelerinden yetişen yeni eczacıların nasıl istihdam edileceği konusunda ortada herhangi bir plan görünmüyor. Devletin kendi raporları 2023 yılında 8 bin eczacı fazlası olacağından söz ediyor. Gelin görün ki bu veriyi bir rapor halinde sunan kamu otoritesi, diğer yandan bu yıl da Eczacılık Fakültelerinin kontenjanlarını artırmaktan geri kalmadı..
Kontenjan azalmadı, arttı…
Bu yıl 29 Eczacılık Fakültesi öğrenci alacak. Bunların 19’u devlet üniversitesi, 10’u özel üniversite. Özel üniversitelerin 6’si İstanbul’da, 4’ü KKTC’de. Geçen yıl Eczacılık Fakültelerine yeni alınacak öğrenci kontenjanlarının toplamı 1.931 öğrenciydi. Bu sayı bu yıl 161 artarak 2.092’ye çıktı.
Sektördeki tüm ilgililer, yetkililer (belki de ilk defa) aynı noktada birleşerek “İstihdam fazlası var, eczacılık fakültelerinin öğrenci sayısı azaltılmalı..” diye sesini duyurmaya çalışadursun, devlet bu yıl yeni bir Eczacılık Fakültesini devreye soktu. Bu yıl Adıyaman Üniversitesi Eczacılık Fakültesi de, eczacılık eğitimi veren üniversiteler kervanına katıldı..!
Eczacılık Fakültesi 2015-2016 öğretim yılı kontenjanlarına biraz yakından bakalım geçen yıl ile karşılaştırmalı olarak.
Hem devlette hem özelde..
18 devlet üniversitesindeki eczacılık fakültelerine yeni alınacak öğrenci kontenjanı toplamı geçen yıl 1.471 öğrenciydi. Bu yıl fakülte sayısı 19’çıktı, kontenjan da 1.582’ye.. Bir başka deyişle devlet üniversitelerinde eğitim görecek eczacılık öğrencisi sayısı bu yıl 111 arttı.
Özel Üniversitelerdeki eczacılık fakültelerinin kontenjanı geçen yıl 460 öğrenciydi, bu yıl 510’a çıktı. Eczacılık eğitimi veren özel üniversitelerin 6 tanesi İstanbul’da, 4 tanesi KKTC’de.
Devlet üniversitelerindeki kontenjan artış oranı yüzde 7.5, toplam kontenjan artışı ise yüzde 8 dolayında.. Hadi diyelim KKTC’deki üniversitelerin bir bölümünün müşterisi başka..! Ve fakat bir yandan eczacı fazlası var diye rapor yazan devlet, diğer yandan kontenjan artırıp yeni eczacılık fakültesi açıyor..!
Bir de henüz öğrenci almayanlar var..
Hele bir de Çukurova Üniversitesi gibi Eczacılık Fakültesi açılış izni Resmi Gazete’de yayınlanan, ancak henüz öğrenci almayan fakülteler dizisi var ki, (genel toplam 40’ı aşıyor), o bambaşka bir sızı. Hani açtırma kutuyu dediklerinden..
Mevcut yasalarla yeni eczane açmak, fakülteyi bitirmiş genç eczacı için bir tatlı hayal.. Şehir merkezlerinde önümüzdeki on yıllar boyunca eczane açmak mümkün görünmüyor 3500 kişiye bir eczane kuralı gereğince. Küçük şehirlerin ilçelerine ise eczacı gitmek istemiyor ekonomik nedenlerle. Hastanelerde eczacı istihdamı derseniz, henüz adı var kendi yok bir şehir efsanesi. Var olan da bu derde deva olacak çapta değil.
Geçen yıl bu zamanlar yine benzer bir tablo ile karşılaşmış ve sormuştuk.. “Ne iş yapacak bu çocuklar..?” diye.. Görünen o ki ve ne yazık ki, daha çok soracağız..
http://eczaciyiz.net/haber/eczacilari-dinleyen-yok/997190291
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...